'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde | HABER YORUMLARI
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
Sonra Baasçılar…Saddam…Esad…'Allah Arapları 'Özel' yaratmış' dediler; ortadoğuda insanların başını sokabileceği bir sağlam ev kalmamış 'Üstünlük takva iledir, beyaz'ın siyah'a; Arab'ın Türk'e üstünlüğü yoktur' diyen islamın yaygın olduğu bu topraklarda.
'Biz Alman'ız yahu! Görmüyor musunuz biz nasıl da mavi gözlüyüz; boylu posluyuz. Demek ki Allah biz Alman'ları özel yaratmış; diğerlerini ise Alman'lara hızmet etsin diye yaratmış!' diyen Hitler gibileri ortaya çıktı. (25.Saat filmini izleyin) Musolini 'Canım İtalyanlar daha bir özel yaratılmış' diyerek bu terraneye katıldı!
Eskiden krallar 'Ben Allah'ın yeryüzündeki gölgesiyim!' diyerek hükmediyor; asıyor kesiyor, farklı ses çıkaranı öldürüyordu. İnsanlık büyük bir zulm altında eziliyordu. Kralların Allah'ın gölgesi falan olmadıkları, bizden bir farklarının bulunmadığının ispatı için 1789'da 'Biz Halkız, gölge mölge bize sökmez' diyeEnler Fransız Devrimi (! ) yaptılar. Fakat bundan da birileri 'Milliyetçilik' diye bir şey ortaya attı.
zaza kesinlikle kürt değildir. Zazanın dili farklı zazanın kültürü farklı Zaza keçi besler kürt koyun, zaza Çökelek yapar kürt peynir, zaza kıldan plas yapar kürt kulav yapar zaza dağlık alanda yerleşik yaşar kürt oralarda göçebe yaşar. Kürt temsilcileri ZERDÜŞT üz diyor Zazalar MÜSLÜMAN aynı coğrafyayı paylaşmış olabiliriz ana asla bir değiliz dilimiz kültürümüz birbirine uymuyor.
elhamdulillah hepimiz müslümanız ırk'ımız zazadır ne türküz ne kürdüz biz zazayız aslımızı inkar etmeyiz nasılki diller arası benzer kelimeler varsa Zaza dilinin kürdede türkede benzer kelimeleri vardır Mezopotamya var olan Zaza milleti bu toprakların asli unsurudur bu da tartışmaya kapalıdır meşenin olduğu yerde Zaza vardır demişlerdi r zorlu dağlarda savaşlarda olmuştur kavim nitekim evliya çelebinin seyyatnamesinde çapakçura geldiği burada ademoğlunun kuş uçurmayıp öşür vergisi aldığını 10 kadar Zaza yı ordunun başının koyup kuru soğanın
Kürtler kendi içinde Kurmancî, Zazakî, Soranî, Goranî gibi kollara ayrılır. Ancak yalnızca Zazalar için 'Kürt değil' denmesi tutarlı değildir. Soranîler çıkıp 'biz Kürt değiliz Soranîyiz' ya da Kurmancîler 'biz Kürt değiliz Kurmancız' demiyorsa, Zazalar için de bu ayrıştırma bilimsel değil ideolojiktir. Farklılıklar üst kimliği ortadan kaldırmaz.
Dilbilimciler kurmanci ve zazaki farkini biliyorlar,ve ortaya koyuyorlar,ama goranideki benzerlik o eksikligi tamamliyor,dil belli deyismler gecirirken bolgesel farklilik var,bu sorani ve kurmancide var,ama ayni sey gorani benzerligi kopusu var,e en eski kurt kitaplar goranice oldugunda ve onlarda kurtlugunu kabul ettiklerinde sorun nedir peki
Hem Kürtçe ve hemde Zazaca bilen biri olarak,dikkatle bakıldığı zaman oldukça fazla benzerlikler vardır.Bazen şunu düşünüyorum:Kurmanca zazacanın içinden çıkmış olabilir.Reçber Eziz Zazaca türküsünde,'Qweştari Eziz bıkirın' Kurmanca söyleseydi. 'Qhedari Eziz bıkın.'şeklinde söylerdi.Fark bile yok.Sadece dil farklılığı üzerinden kendilerini farklı bir kavim sayanlara saygı duyarım.
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:36
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın