KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Eylül 2024 Pazartesi
°C
Bünyamin Bayram
binbay12@hotmail.com

Düşünme Örgümüz ve Ülfet Tuzağı: ATEİZM VE AGNOSTİSİZM

11 AĞUSTOS 2024 PAZAR 18:24
25
1542
13
AA aa

Son dönemde “Ateizm ve Agnostisizm” modası çıktı. Ateizm, Allah'a inanmama, Tanrı tanımazlık; Agnostisizm/bilinemezcilik ise İlahi varlığın bilinemezliğini, Allah'ın varlığına inanmak ya da inanmamak konusunda insan aklının yetersiz kaldığını savunan görüş.

Bir aydır sosyal medya bu iki kavramla sallanıyor.

İnsanı, ateizm veya agnostisizm bataklığına iten ve onun tevhide ulaşmasını engelleyen düşünme biçiminde yatan problemleri iyi bilmek gerekiyor.

İnsanın doğru ve güzel bir dünya kurması, iyi bir düşünce sistematiğine sahip olmasına bağlıdır. Çünkü, sahip olduğunuz düşünce örgünüze göre, çevrenize ve evrene bakar; olay ve olguları da öylece değerlendirirsiniz.

İyi bir düşünce sistematiğine sahip olmak; aynı zamanda doğru bilgi ve doğru kavramlara da sahip olmayı gerektiriyor. Doğru düşünmenin yolu, doğru bilgiden ve kavramların doğru anlamlarını bilmekten geçer. Çünkü biz kavramlarla ve eldeki bilgilerle düşünürüz. Aksi durumda yanlış sonuçlara ulaşmamız söz konusu olabilir.

İyi bir düşünce sistematiğine sahip olmak, bizi toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel ve dini alanda doğruya ulaştırır. Öncelikle her bilim dalının kendine özgü kavramları/terminolojisi olduğu gibi; dinin ve Teolojinin de kendine özgü bilgi ve kavramları vardır.

Din ve Allah hakkında konuşabilmeniz için dini ve teolojik terminolojiyi, kavramları iyi bilmeniz gerekiyor. Aksi durumda hatalı düşünür ve yanlış sonuçlara gidersiniz.

Her bilim dalı diğer bir bilim dalına saygı duymalıdır. Siz hastaysanız doktora, ev yapacaksanız mühendise gitmeniz; Allah hakkında bilgi alacaksanız din bilginlerine veya dini kaynaklara başvurmanız gerekir. Hasta olarak Mühendisten fikir alırsanız, büyük ihtimalle tabutu boylarsınız. Allah hakkında da jeologdan bilgi alırsanız işiniz zorlaşır.

Ne olursanız olun, din hakkında fikir yürütüyorsanız, dinin içinden dini iyi tanımanız, dini literatüre sahip olmanız veya başta peygamber olmak üzere, din bilginlerinin söylemlerine, dini kaynaklara kulak vermeniz ve ondan sonra fikir yürütmeniz gerekir. Aksi durumda uzaktan gazel okursunuz. Kendinizi ve insanları kandırırsınız.

Ateizm ve Agnostisizm Tuzağı

İslam ve Peygamber hakkında bilgi yetersizliği; dini ve akli literatürle oluşmuş düzgün bir düşünce sistematiğine sahip olmama; dini hayattan uzak bir yaşantı, dini olaylara uzaktan ve yüzeysel bakma (Örneğin Güneşe uzaktan bakarsanız bir tepsi büyüklüğünde görürsünüz), Ateizmin ve Agnostisizm'in tuzağına düşüren en önemli etmenlerdir.

Örneğin medyada çok bilinen, alanında bilgisi çok iyi olan jeoloji profesörü Celal Şengör'ü ele alalım.  Kur'an'ı İngilizcesinden dahil çok okuduğunu ve Peygamber hayatını da iyi bildiğini her ortamda söyleyerek ateistliğini ilan eden biri.

Geçenlerde bir röportajda Peygamberimizle ilgili özetle, “çok akıllı ve iyi bir liderdir, kendisini çok takdir ederim, bedevi ve kabileler halinde yaşayan Arap toplumunu bir araya getirip güçlü bir Arap Devleti kurdu vb.” diyordu.

Peygamberimizin koskoca 23 yıllık peygamber olarak geçirdiği zorlu mücadelesini ve dini hayatını, tarihte bir kısım yenilikler yapmış liderler gibi görüyor ve böyle okuyordu. O Peygamberin ahlak, ubudiyet, samimiyet, emin ve güvenilirliğini, o ümmi ve bedevi toplumu kısa zamanda değiştirip, birçok konuda diğer milletlere öğretmen ve önder yapmasını, o putperest toplumda yaptığı o büyük Tevhidi inkılabı ve peygamberlik boyutunu göremiyor veya görmek istemiyordu. O günden bugüne 1400 yılı aşkın bir zaman geçtiği halde, Peygamberimizin bugün milyonlarca insanın kalplerinde yer almasının sırrını da anlamamıştı.

Öncelikle, sen Peygambere inanmadığın için, O'nu Allah'a iftira eden, peygamber olmadığı halde ben peygamberim diye ortaya çıkan biri olarak görüyorsun demektir. Peygamber olmadığı halde ben peygamberim diyerek toplumu yönlendiren birine akıllı diyemezsin; akıllı bir adam inanmadığı bir varlık için hayatını ortaya koyabilir mi? Peygamberin hayatına bak sana; baskı, zulüm, yoksunluk, sürgün, boykot, savaş, vb. her türlü cefanın olduğu bir hayatı var. Bir insan canını ve malını ortaya bir hiç uğruna, yalan uğruna koyabilir mi? Böyle yalan üzerine hayatını adayan biri akıllı olabilir mi? Sen o peygambere akıllı biridir dediğin an inanman gerekiyor!.. Çünkü akıllı biri peygamber olmadığı halde ben peygamberim demez…

Peki Celal Şengör neden böyle düşünüyor? Çünkü bir Jeoloji Profesörü. Ya Kur'an'ı tam bilmiyor ve Peygamberi de hakkıyla tanımıyor. Veya bildiği halde olayları çarpıtıyor. Veya aldığı eğitim nedeniyle Peygamberliği algılayamıyor. Bakış açısında problem var. Eğer samimi olarak hakkı bulayım deseydi veya hakkıyla araştırmış olsaydı Peygamberimizin o dini hayattaki derinliğini ve dürüstlüğünü görecek ve iman edebilecekti.

Herkesin her konuda bilgi sahibi ve ahkam kesiyor olması çağımızın bir hastalığıdır.

Bir de Agnostisizm modası var. Bunun öncüsü de yine sosyal medyada boy gösteren, birileri tarafından yönlendirildiği anlaşılan, sanki bu milleti bir arada tutan inançları yıkmak için özel eğitilmiş ve görevlendirilmiş, güzel cümleler kuran, çarpıtma ve demogojilerle İslam'a saldıran Diamond Tema adında genç biri var:

Kendisini birkaç defa dinledim. Çok acınacak bir durumu var. Çoğu zaman kasıtlı saptırma yapıyor. Bir defasında, Kureyş toplumunu sömüren, zulüm ve haksızlığın temsilcisi olan Ebu Cehil'i övüyordu. Düşünün artık… Allah insanı sapıtırsa böyle oluyor demek…

O kadar çok yanlışları ve eksiklikleri var ki anlatmakla bitmez. İşin garip tarafı kocaman adamlar böyle toy birine cevap yetiştirme yarışına girmişler. İçlerinde güzel cevap verenler de yok değil. Bu nedenle onun iddialarına cevap yazmayacağım.

Güzel kardeşlerim işte ateizm ve agnostisizm; olaylara yüzeysel ve uzaktan bakma, yanlış okuma ve eksik bilgiden kaynaklanan bir düşünce bozukluğudur.

İnsanların Tevhide ulaşmasını engelleyen,

Ülfet/alışkanlık hastalığı:

İnsan olarak bizim ülfet dediğimiz bir düşmanımız var. Ülfet bir şeyi göre göre alışmak ve normal görmektir. Ülfet/alışkanlık ilmin, hakikatin ve hikmetin düşmanıdır. Çünkü, harika ve güzel şeyleri perdeler. Kur'an'da birçok ayet bu ülfet perdesini kırmaya çalışır.

Bu nedenle Kur'an sürekli gece-gündüz, güneş-ay, arı, sinek, örümcek, meyve, hayvan, nimet yağmur, vb. somut ve hayatımızda karşılığı olan normal gördüğümüz yararlı olaylara dikkat çekerek, ülfet perdesini kaldırır, bunlardaki hikmeti Tevhide bir kanıt olarak gösterir.

Enam suresi baştan sona bu tür “Tevhit” delilleriyle doludur. Bu surede Nar, üzüm, incir, hurma gibi nimetleri sayar; yağmurun rahmet olduğuna dikkat çeker, Güneşi, ayı ve gece –gündüzün hikmetini verir ve bunları düşünmemizi sağlar. Surenin sonunda da basiretler (anlama kapasitesi) verdik ki anlayasınız. Olay ve olgulara basiretle bakanlara müjdeler verir.

Mesela Deve, Arap için sıradan bir hayvandır. Deveye bakmaz mısınız? Der. İneğin yediği ottur, ineğin karnından kan ve fışkı arasında “lebenen ğalisen” bir süt çıktığını vurgular. Zehirli bir sineğin eliyle şifalı bir bal verildiğini hatırlatır. Hurmanın, helvalı bir şeker fabrikası örneği olduğunu söyler.

İnsanın hakir bir damla sudan yarattığını söyler. Bir damla su nerede? Düşünen, konuşan, aklı, kalbi ve onlarca duygularla donanık olan şu harika insan nerede? Der.

İki hücrenin birleşmesiyle ortaya düşünen, konuşan, sevinen, üzülen, vb. varlık çıkıyor. Bize sıradan gelen bir olayda, ülfet perdesini yıktığımızda karşımıza bir mucize çıkıyor.

Kur'an en somut yakın yaşamın bir parçası olan olayları verir uzağa detaya gitmez ve yeryüzünün en mucizevi şeylerini örnek vererek ülfet perdesini kaldırır, Tevhidi gösterir. Eğer ülfet perdesi çok kalınlaşmış ise, insan gabileşir, hikmeti ve hakikati göremez, inkara sapar.

Ülfet perdesini kaldırıp Tevhide ulaşanlara müjdeler olsun…

Sevgi ve saygılarımla…

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111211)
28 Ağustos 2024 Çarşamba 06:23
Ateist en azinda innanmiyor, tavri drusu nettir. Dini kendi tekeline alip her türlü cikarlari icin kullanan tüccarlarmi iyi düsünce sistematigine sahipler, yoksa bunlarin farkina varip,desifre edip sorgulayanmi ateistlermi?Sorgulamaktan sinamaktan kormayin, sagligini düsünuyorsan doktoru, evini barkini dusunuyorsan muhendisini vede dinini imanini halel gelmemesini istiyorsan haciyi hocayi, tarikati, ademi havayi, cenneti cehenemi, peygamberi sahabeyi kisacasi dini imanida sorgulayacaksinki iyiy, guzele, dogruya, ahlaka ulasabilesin...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111086)
13 Ağustos 2024 Salı 00:45
Adalet, eşitlik, kardeşlik... Din inancının zayıflamaması, bunlara da samimiyetle sarılmamıza bağlıdır. Mesela...her aileden -ancak- bir genç devlet kapısında işe girebilmelidir;nasıl desem.. aynı ailenin 3 genci, 4 genci de devlet kapısında kadrolu işe girmemeli; komşu aileden başka bir genç işe alındıktan sonra -ancak- bir ailenin 2. gencine devlet kapısı -ancak- açılmalıdır. Nihayetinde...'Komşusu aç yatarken tok yatan bizden değildir' bir dinin mensupları değil miyiz?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111084)
13 Ağustos 2024 Salı 00:36
Ateizme, agnostizme insanları götüren en büyük felaket, tüketimdir. Tüketimin esas olduğu toplumlarda ateizm de olur, agnostizm de. 3 hurmayla oruç tutan bir Peygamberin ahvadıyız ama Bingöl'ün her tarafı lüks jiplerle dolmuş. Oysa her taraf traktörlerle, iş makinalarıyla dolu olsaydı memlekette bu kadar ateizm falan olmazdı. Din inancının zayıflamaması, herkesin çok çalışmasına, çok üretmesine; aşırı tüketime özenilmemesine bağlıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111114)
15 Ağustos 2024 Perşembe 14:40
@Misafir Kullanıcı o kadar haklısın ki azizim.halbuki bingölde arabalar yerine traktörler olsaydı bingöl halkı bu kadar dinsiz,allahsız olmazdı.siyasilerin biran önce bingöle traktör getirmleri lazımdır yoksa gençlerimiz hep ataist komunist ekonomist olacaktır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111098)
13 Ağustos 2024 Salı 21:30
@Misafir Kullanıcı Çok çalışıp çok üretip az tüketmenin dini inançla nasıl bir ilişkisi var? Japonlar çok çalışıyor çok üretiyor ve az tüketiyor, buna rağmen hak din üzere değiller maalesef. Ne dersin bu duruma süper zekâlı(!)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111078)
12 Ağustos 2024 Pazartesi 21:48
Kur'an'ın herhangi bir ayetini okuyup onu kendi dilinde veya Türkçede anlamını bilmeyenlerin Kur'an'ın derin meselelerine girip müthiş hakikatlerini ortaya çıkarmaları (tıpkı bir gavvasın denizin dibindeki mücevherleri çıkarması gibi) hep hayretimi mucip olmuştur. Avamca ifade ile 4 işlemi bilmeyen birinin matematikteki en zor soruları çözmesi gibi bir şey!
Anlamadım! Vallahi anlamadım!
Müthiş bir yetenek!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111081)
12 Ağustos 2024 Pazartesi 22:57
@Misafir Kullanıcı Vallahi kardeşim ben de senin gibi tersinden bakıp anlamadım diyen ama anladığını müthiş sözcüğüyle ifade eden, karmaşık kişilikleri anlamadım bir türlü, bağışlamanı dilerim. Selamlarımla
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111073)
11 Ağustos 2024 Pazar 20:56
Beyefendi sizin orijinal bir cümlenizi bulamadım. Risaleden alintilarinizda da kaynak belirtmiyorsunuz. Bu hırsızlık oluyor. Bunu bir zamanlar feto sızıntı dergisinde defaatle yapıyordu. Lütfen insanları ehil kitaplara yönlendirin. İkinci bir husus yukarda alanında çok iyi olduğunu belirttiğiniz şahsın aslında alanında hiçbir başarısının olmadığını biraz araştırma zahmetinde bulunsaydiniz göreceksiniz.
Nitekim yarı doktor candan , imam iman dan eder. Yinede samimi iseniz Allah razı olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111087)
13 Ağustos 2024 Salı 06:45
@Misafir Kullanıcı Risaleleri iyi bilseydin böyle konuşmazdın, önce üslubun düzelirdi, elbette risalei nurdan da yararlandım ama bana ait bir cümlem olmadığını söylemen bilgisizlik kokuyor, git önce Risale-i Nur u güzel oku ve sindir öyle gel, ayrıca ben bilimsel makale mı yazdım ki kaynak vereyim, içerik olarak var ama risaleden birebir aktarım cümlem bir iki tane var, cümle akışı kaynak vermeye uygun olmadığı için vermedim. İnsan bir emeğe saygı duymalı kardeşim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111072)
11 Ağustos 2024 Pazar 20:42
Son dönem modası olarak adlandırıyorsunuz. Demekki siz de yeterince araştırmamışsınız. İlginç!!! Yazmak adına yazmışsınız. Ne sizi nede başkasını dinlemem kutsal kitabımız en büyük rehberdir. Dinimiz üzerinden pirim yapıyorsunuz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111079)
12 Ağustos 2024 Pazartesi 21:49
@Misafir Kullanıcı Elbette ateizm çok eskilere dayanır, ancak son bir kaç aydır sosyal medya sallanıyor, biz de dikkat çekmek için vurgu yaptık. Ancak kutsal kitapla ne alakası var izah eder misiniz, bir de niyet okuma yapıyorsun kardeşim ne piriminden bahsediyorsun? Açıklarsanız sevinirim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111071)
11 Ağustos 2024 Pazar 20:39
Hep üzüldüğümüz konuları ele almışsın Bünyamin abi, yüreğine sağlık, Allah çocuklarımızı hakikatten ayırmasın. Pınar Bayram Yılmazsoy
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111070)
11 Ağustos 2024 Pazar 20:37
Allah razı olsun. Çocuklarımızı dinden imandan ediyorlar. Onları bu tuzaklardan korumalıyız. Sizin de vurguladığınız gibi din hakinda ehil olanları dinlemeli, dunden uzak olanlara inanmanak ve dikkatli olunmalı önüne gelen konuşuyor, zihin bulandırıyor. Uyarınız ve tespitiniz çok doğru. Teşekkürler
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın