KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Yatırımcı da, esnaf da dertli! işte o sorunlar...

Bingöl’de bir ilki başlatan BİNTSO yönetim kurulu, alınan kararla ayda bir düzenlenecek toplantıyla ildeki sektörlere ait sorunlar ve çözüm önerileri tespit edilip rapor halinde ilgili mercilere sunulacak. İlk toplantıda, Tarım, Hayvancılık ve Gıda Sektörlerine ait problemler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İşte o sorunlar ve öneriler…

Yatırımcı da, esnaf da dertli! işte o sorunlar...
08 KASIM 2013 CUMA 03:43
0
2104
0
AA aa

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası(BİNTSO), Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çalbay, alınan kararla Tarım, Hayvancılık ve Gıda sektörü temsilcileriyle ayda bir toplantılar yapılarak, sektörlere ait sorunlar ve çözüm yolları üzerine fikir alış verişi yapılacağını ve tespit edilen sorunlarla çözüm önerilerini rapor halinde ilgili mercilere sunacaklarını söyledi.

İlk olarak dün saat 10.00'da BİNTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çalbay Başkanlığında bir araya gelen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Sektörünün temsilcileri, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda görüşülen konular, raporlaştırılarak ilgili çözüm mercileri ile paylaşılacağı açıklandı.

Toplantının ayda bir düzenli olarak yapılacağını açıklayan Çalbay, bir sonraki toplantının da 5 Aralık 2013 tarihinde BİNTSO Konferans Salonu'nda saat 10.00 da yapılmasına karar verildiğini söyledi.

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI

Bundan sonra yapılacak toplantılara Bingöl Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Bankalar, KOSGEB ve Fırat Kalkınma Ajansından yetkililerinde davet edileceğini belirten Çalbay, ilk yapılan toplantıda gündeme gelen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Sektörlerine ait problemler ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

1-Şu an için isteklere cevap veremeyen konumdaki Toptancılar ve Meyve Sebze Hali için acilen yer tahsis edilmesi gerekiyor.

2-Ticari olarak şehir merkezi artık mevcut potansiyeli kaldırmıyor, yeni ticari alanlar oluşturulması gerekiyor. Askeri bölgenin başka bir yere taşınması ile bu ihtiyaç giderilebileceği ifade edildi.

3- Büyük Baş Hayvancılığı için yatırım yapanların, yem bitkilerini yetiştirebilecekleri arazi konusunda ciddi sıkıntıları var. Devletin teşvikleri ile cesaret alan yatırımcılar, yem bitkisi ekebilecekleri yer tahsis edilmediğinden oluşan maliyetlerden dolayı mağduriyet yaşıyorlar. Yem konusunda dışarı bağımlı olan yatırımcılar, bu problemi aşabilmek için devletten müsait olan yerlerin ekilmesi için tahsis edilmesi talep ediliyor.

4-Tarım ve Hayvancılık ile uğraşanlar kendilerini geliştirmek için ciddi kredi sıkıntıları yaşıyorlar. Banka faizleri ve komisyonlarla ilgili ciddi problemler var.

5-Bankaların anlaşmalı ekspertleri dışarıdan olup bölgeyi ve yatırımcıları tanımıyorlar. Ekspertiz ücretleri çok yüksek, sigorta ve DASK fiyatları çok pahalı.

6-Hibe kaynaklarının Bingöl'de sıkışan sektörlerin dışında yeni ve ihtiyaç duyulan alanlara kaydırılarak zayi edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması. Örneğin yumurtacılık üzerine Bingöl'de yatırım bulunmuyor. Zira, Bingöl bu kadar aynı sektörde işletmeyi bir arada kaldıracak potansiyeli bulunmamaktadır. Bu nedenle bazı üreticiler sıkışıklıktan ötürü, geçtiğimiz yıl üretim yapamamışlar.

7-Alınan hibelere KDV ödenmesi sıkıntı oluşturuyor. Hibe desteği yatırımcılara geç ulaştığı için alınan araç gereçlere daha fazla para ödeniyor.

8-Üretim kadar pazarlama da desteklenmesi gerekiyor.

9-Alınan mala yüzde 1 KDV, satarken yüzde 8 KDV verilmesi nedeniyle aradaki yüzde 7'lik ciddi bir fark var. Bu konuda nasıl bir kanuni düzenleme yapılabilir?

10-Dışarıdan gelen pazarlamacılar, hiçbir vergi vermeksizin şehrimizde satış yapıyorlar. Bu konuda Belediye ve Vergi Dairesi gerekli tedbirleri alması gerekiyor. İlimizdeki iş adamlarına çevre illerde olan birlikteliği sağlamak için pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor.

11-Bingöl'e sıcak para girdisini artıracak ne tür yatırımlar yapılabilir? Turizm, elektronik, kimya gibi alternatif alanlar oluşturulabilir mi?

12-Bingöl Üniversitesi bünyesinde Teknokent kurularak girişimciler desteklenebilir.

13- Büyük firmalar Bingöl'e yatırım amacı ile davet edilebilir. Bu tür büyük yatırımlar iç piyasayı yan ürünleri tedarik etmesinden ötürü canlandırabilir.

14-Atıl durumda olan Meşe ormanları aşılama ile kestane vb. alanlara dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabilir mi? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
05.07.2026
22:30
Karlıova`da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Karlıova'da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde su tankerinin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Ömer Faruk Özçelik, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan diğer kişinin tedavisi sürüyor.
05.07.2026
22:29
Bingöl`de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde park halindeki bir tıra çarpan otomobil hurdaya dönerken, meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın