KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mart 2025 Pazartesi
°C

Geyikdere'yi sordu, meclis araştırması istedi

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, 1993-94 yıllarında Bingöl Geyikdere ve Diyarbakır Kulp'ta gerçekleşen katliama ilişkin soru önergesi vererek, Meclis araştırması istedi.

Geyikdere`yi sordu, meclis araştırması istedi
05 KASIM 2013 SALI 08:53
0
2983
2
AA aa

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na verdiği soru önergesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplamasını isteyen Baluken, Meclis araştırması da istedi.

‘Bingöl ili Genç İlçesi halkı 1925'ten bu yana büyük baskılara maruz kalmıştır' diyen BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken: “90'lı yıllarda da devlet görevlileri ve devlete eklemlenmiş para militer bazı yapılanmalar özellikle Bingöl Genç ilçesi ve Diyarbakır Lice ilçesi kırsalında birçok köy yakma olayına, katliamlara ve çeşitli vahşetlere sebep olmuşlardır. Bölge halkına birçok acı yaşatan bu kişiler ve yapılar aradan on yıllar geçmesine rağmen hala yargı önüne çıkarılmamış, katliamlarla yüzleşilmemiş, devlet adına özür dileyebilecek bir siyasi irade de çıkmamıştır. Bu katliamlardan basına yansıyan sonuncusu ise 1994 yılında Genç ilçesi Geyikdere Köyü mevkiinde dönemin askeri görevlileri ve para militer yapılar tarafından kurşuna dizilen köylülerin dramı olmuştur. Bir aileden olan Abdullah Ayaz, H. Aziz Ayaz, Tahir Ayaz ve Cevdet Ayaz, bir başka aileden olan Zübeyir Uygun, Mustafa Uygun ve Sıdık Uygun askerler tarafından evlerinden alınarak Sağgöze Köyü mevkiine götürülüp önce işkenceden geçirilmiş sonra da kurşuna dizilmişlerdir. Bu katliam girişiminden şans eseri sağ kurtulan Abdullah Ayaz'ın açıklamaları 19 yıl önce yaşanan vahşeti kamuoyunun gündemine sokmuştur. Ayrıca katliamı yapan devlet görevlileri, Abdullah Ayaz'ı tehdit ederek katliamın yapanın PKK olduğuna dair ifadesini alıp bu katliamdan sıyrılmak istemişlerdir” dedi.

Baluken, önergesinde Başbakan Erdoğan'ın cevaplamasını istediği sorular şöyle:

1. 1993-94 yılları arasında Bingöl ilinde boşaltılan köy sayısı kaçtır? Devlet adına iş yapan görevliler tarafından yakılan köy sayısı kaçtır? Yerinden edilen insan sayısı kaçtır?

2. 1993-94 yılında Bingöl ilinde yaşanan katliamların birçoğunun devlet adına görev yapan kişiler tarafından gerçekleştirildiği sonrasında ise bu katliamların PKK'lilerin üzerine yıkıldığı bilinmektedir. Geçmişle yüzleşmek ve hakikati açığa çıkarmak adına 90'lı yıllarda Bingöl ilinde yapılan katliamların araştırılması amacıyla yaptığınız bir çalışma var mıdır? Geyikdere Katliamında olduğu gibi PKK'lilerin üzerine yıkılan ama esasta devlet adına görev yapanlar tarafından gerçekleştirilmiş kaç katliam vardır?

3. 1993-94 yılında Bolu Komanda Tugayı tarafından Bingöl ilinde yapılan operasyon sayısı kaçtır? Bu operasyonları yürüten askeri amirler kimlerdir? Bu operasyonlarda toplamda kaç insan öldürülmüş, kaç tane köy yakılmıştır?

4. Söz konusu bölgede 1993-94 yıllarında askeri birlikler ve JİTEM tarafından yapılmış, sonra da PKK'lilerin üzerine atılmış kaç katliam vardır? Bu katliamların yapıldığı yer ve tarihleri nelerdir? Katliamları yapıp sonrasında örtbas etmek isteyen bu askeri yetkililer hakkında soruşturma açılacak mıdır?

5. Söz konusu bölgede Balyoz, Barut, Baskın ve Barış isimli tabuların birçok katliam yaptığı bilinmektedir. Bu taburlar hangi birliğe bağlıydılar? Bu taburların askeri amirleri kimlerdi? Bu taburlar Genelkurmay Başkanlığı'nın emri altında mı çalışmaktaydılar?

6. 1994 yılında Geyikdere ve Sağgöze köyü mevkiinde 20'den fazla mezranın yakıldığı ifade edilmektedir. Bu köy yakma ve katliamlarda yer alan askeri amirler kimlerdir? Bu katliamlarda JİTEM yer almış mıdır? Söz konusu katliamlar ve köy yakmalarda Genelkurmay'ın onayı alınmış mıdır?

7. Geyikdere Katliamına hangi askeri birlikler, nereden katılmıştır? Katılan birliklerin isimleri nelerdir? Operasyonu yürüten askeri amirler kimlerdir?

8. Abdullah Ayaz'ın basına yansıyan açıklamalarında yer alan ve katliamlardan birinci derecede sorumlu olan ve katliamın içerisinde yer almış ‘Uzman Çavuş Ramazan' ve ‘Zekeriya Astsubay' isimli askerler kimlerdir? Bunların şu anki görevleri nelerdir?

9. Geyikdere Katliamını askeri birlikler ile JİTEM'in birlikte gerçekleştirdiği ifade edilmektedir. 1993-94 yılları arasında söz konusu bölgede JİTEM hangi katliamları gerçekleştirmiştir? Eski JİTEM görevlileri de basına verdikleri bazı beyanatlarda söz konusu bölgelerde JİTEM'in birçok katliam gerçekleştirdiğini ifade etmiştir. JİTEM yapılanmasının açığa çıkarılması ve sorumluların yargı sürecine tabi tutulması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır?

10. Söz konusu katliam 1994 yılında gerçekleşmiştir. Aradan geçen 19 yıla rağmen neden hala hiçbir askeri yetkili, mülki amir ve korucu yargılanmamıştır? Geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin açığa çıkarılması hususlarında on dokuz yılın aradan geçmiş olmasının olumsuz bir etki yaratacağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

11. Kıyamet Tuğa adlı genç kız, köylere yapılan baskın sırasında diri diri yakılarak öldürülmüştür. Bu ülkenin Başbakanı olarak tüm yaşanan vahşet ortada iken, Bingöl halkı özelinde mağdur halkımızdan özür dilemeyi düşünüyor musunuz? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
faik tarik (@Misafir_16673)
07 Kasım 2013 Perşembe 22:54
abuzer efendi daha kac gün olmadi bingölde öldürülen kisilerin failleri senin gibi derin devlet adamlari oldugunu.hata bu bingöl onlinedede verildi.
sana 17 bin faili mechullerin katillerini sorsam cevap verebilirmisin. Sen o sordugun sorularini git .... devletine sor, her Allahin günü.TV lerde bar bar bagiriliyor anlatiliyor devletin adina yapilan bu cinayetleri.
Diyarbakirdaki özel hareketci bile agliyarak anlatiyor tv'lerde.Senki en masumane bir önergeye bile agir elestiri getiriyorsun. sen bu milleti artik hala aptalmi saniyorsun.Lünpen
ABUZER SİGA (@Misafir_16618)
06 Kasım 2013 Çarşamba 14:28
Sayın Baluken hep soruyorsunuz , keşke birde cevap verebilseydiniz. Şİmdi vatandaş soruyor. Genç Meşedalı Köyünde gece köyü basıp masum Süleyman ARİ yi canlı canlı evinde yakan PKK lılar hakkında ne söyleyebilirsiniz. Süleyman ARİ nin suçu neydi. Genç Çanakçı Köyü Nüfusuna kayıtlı Merhmet Ali KALABALIK ÖZÜRLÜ BİR VATANDAŞTI. Köylüleri korucu olduğu için bu masum ve engelli vatandaş kaçırılarak kasıklarına naylon damlatılmak süretiyle işkence edilerek öldürüldü. Cevabınız. Doğanca Köyünden Yusuf DURSUN 'a işkence yapılarak öldürüldü. Buna Cevabınız.. Çaytepe Yolu Sağan köyü mevkisinde masum insanların içinde olduğu minibüs PKK tarafından tarandı. 5 masum insan öldü. Bunların suçu neydi , Cevabınız. Dereköy minübüsü tarandı ve yakıldı bir çok masum insan yanarak can verdi. evabınız var mı? Genç te petrol çarşısında kahvahane tarandı 3 gencecik insan öldürüldü, bunların suçu neydi , verebi,lecek cevabınız var mı? Zülme rıza göstermek zülümdür. Kimden gelirse gelsin. O nun için önce çuvaldızı kendimize batırmamız lazım.Hep birdik , tektik , candık, itifaklaı aramıza soktunuz, sonuç sizler Milletvekili masum insanlar toprağa düştü. Baluken sordu , Birde Cevapladı deseler olmaz mı.
16.03.2025
07:06
Bingöllü Şeyma sözünü tuttu! Türkiye Şampiyonu oldu
Bingöllü Şeyma sözünü tuttu! Türkiye Şampiyonu oldu
Elde edilen başarıdan büyük övgüyle bahseden Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Avrupa Şampiyonasında da aynı başarıyı bekliyorum senden ve sana güveniyorum.'
16.03.2025
07:04
Bingöl`de yılın doktoru ve sağlık çalışanı seçildiler
Bingöl'de yılın doktoru ve sağlık çalışanı seçildiler
İl Sağlık Müdürü Tatlı ve Bingöl'de yılın doktoru ile yılın sağlık çalışanı seçilen isimler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirilen programda Bingöl'ü temsil ettiler.
16.03.2025
06:57
Bingöl`de 17 Bin haneye maddi destek
Bingöl'de 17 Bin haneye maddi destek
Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: 'Sosyal dayanışmayı güçlendirmek ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'
16.03.2025
06:55
Berdibek:
Berdibek: 'Karlıova AK Parti hizmetleriyle gelişiyor'
Karlıova'da muhtarlarla yapılan toplantı sonrasında konuşan AK Parti Milletvekili Feyzi Berdibek, '3 dönem muhtarlık yapan arkadaşlarımız sorunumuz kalmadı diyor. Demek ki, bir gelişim var, bir dokunuş var. Bu dokunuşların yürütülmesinde ciddi bir diyalog var. Kalan hizmetlerin aktarılması için el birliği halinde elimizden geleni yapmaya hazırız.'
16.03.2025
06:53
Bingöl`de trafik kazası: 2 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 2 yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde kontrolden çıkan otomobilin takla attığı kazada 2 kişi yaralandı.
16.03.2025
06:52
12 Bingölspor 3 puanı kaptırmadı!
12 Bingölspor 3 puanı kaptırmadı!
Şampiyonluk yolunda kritik bir sürece giren 12 Bingölspor, Kurtalanspor deplasmanından 3 puanlık galibiyetle yarıştaki iddiasını sürdürdü. Gözler, pazar günü oynanacak Hakkâri Zap Spor ile Şırnak Petrolspor maçında…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın