KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mart 2025 Pazartesi
°C

363 bin yeni işsiz daha!

Türkiye'de işsizlik oranı, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan artarak yüzde 9,3 oldu. Geçen yıl temmuz ayında 2 milyon 323 bin olan işsiz sayısı, bu yılın aynı ayında 2 milyon 686 bine yükseldi.

363 bin yeni işsiz daha!
12 EKİM 2013 CUMARTESİ 06:09
0
1707
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2013 Temmuz Dönemi İşgücü İstatistikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2013 yılı Temmuz dönemi itibarıyla Türkiye geneli işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 363 bin kişi arttığı belirtilerek, "Böylelikle işsiz sayısı 2 milyon 686 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 9,3 seviyesine ulaşmıştır. Tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puanlık artış ile yüzde 11,8, genç işsizliği oranı ise 1,7 puanlık artış ile yüzde 18 olarak gerçekleşmiştir. İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 601 bin kişi artarak 26 milyon 99 bin kişiye ulaşmıştır. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 81 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 682 bin kişi artmıştır" denildi.

İstihdam edilenlerin yüzde 25,1'i tarım, yüzde 19,1'i sanayi, yüzde 7,1'i inşaat, yüzde 48,7'si ise hizmetler sektöründe yer aldığı vurgulanarak şöyle devam edildi:

"Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan, sanayi sektörünün payı 0,4 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,9 puan, inşaat sektörünün payı 0,3 puan azalmıştır. İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık artış göstererek yüzde 46,6'dan yüzde 46,9'a yükselmiştir.

Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2013 yılı Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan artarak yüzde 51,7 olmuştur. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 72,5, kadınlarda ise 1,3 puanlık artışla yüzde 31,6 olarak gerçekleşmiştir.

Temmuz 2013 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,3 puan azalarak yüzde 37,9 olmuştur. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 84,2'den yüzde 84,3'e, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 24,7'den yüzde 22,3'e gerilemiştir. Sosyal güvenlik kapsamında olmayan ücretli ve yevmiyeli çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,5 puan azalarak yüzde 20,5 olmuştur.

EN FAZLA İSTİHDAM ARTIŞI HİZMET SEKTÖRÜNDE

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında 2013 yılı Temmuz döneminde, bir önceki döneme göre 94 bin kişilik azalış, işsiz sayısında ise 107 bin kişilik artış meydana gelmiştir. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişmeyerek yüzde 50,9, istihdam oranı 0,3 puanlık azalış ile yüzde 45,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık artış ile yüzde 10,1 olmuştur. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerde en fazla artış 12 bin kişi ile hizmet sektöründe gerçekleşmiştir."

Kalkınma Bakanı Yılmaz, 2013 Temmuz Dönemi İşgücü İstatistikleri hakkındaki değerlendirmesinde şunları açıkladı:

İYİLEŞMELER DEVAM EDİYOR

“Geçen yılın aynı dönemine göre işgücüne katılma ve istihdam oranlarındaki iyileşmeler 2013 yılı Temmuz döneminde de devam etmektedir.

Tarım dışı sektörlerdeki güçlü istihdam artışı (682 bin kişi) sürmektedir. Ancak söz konusu artış 2012 yılı ortalamasına ve 2013 yılının başına göre azalma eğilimindedir. 2012 yılı tarım dışı istihdam artışı 757 bin kişi iken, 2013 Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım dışı istihdam artışı 1.104 bin kişi düzeyinde olmuştur.”

İşsizlik geçen yılın aynı dönemine göre sayı ve oran olarak artmaya devam ettiğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Yılın ilk yedi aylık döneminde ortalama işsizlik oranı 2012 yılında yüzde 9,2 iken 2013 yılında 9,6 olmuştur. Nitekim 2012 yılında işsizlik oranı yüzde 9,2 iken Orta Vadeli Programda yüzde 9,5 olarak öngörülmektedir” dedi.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM GERİLEDİ

Güçlü istihdam artışına rağmen işsizlik oranlarının artması büyük ölçüde işgücüne katılma oranlarının yaklaşık 1 puan artmış olmasından kaynaklandığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Başta kadınlarımız olmak üzere daha fazla insan artık daha aktif bir şekilde iş aramaya başlamış, önemli bir kısmı arzu ettiği istihdam imkânına ulaşırken, bazıları da işsiz kalmıştır. Artan istihdam kaliteli bir istihdam niteliğindedir. Kayıt dışı çalışanların sayısı bir önceki yıla göre 364 bin kişi azalmış, kayıt dışı istihdam oranı da yüzde 37,9'a gerilemiştir. Kırılgan istihdam olarak adlandırılan ücretsiz aile işçisi ve kendi nam hesabına çalışanların toplam istihdam içindeki payı yüzde 32,2'ye gerilemiştir. Ücretli istihdam ise yaklaşık 600 bin kişi artarak yüzde 63,2'ye ulaştığını” ifade etti.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI ARTTI

Kadınlara ilişkin işgücü piyasası göstergeleri erkeklere göre daha olumlu seyrettiğini belirten Bakan Yılmaz, “Kadınlarda istihdam artışı yüzde 4,1 düzeyinde iken erkeklerde bu oran yüzde 1,6 kadardır. 2013 Temmuz döneminde oluşturulan istihdamın yarısından fazlası (yüzde 51,7) kadınlardan oluşmaktadır. Kadınlarda ücretli istihdam sayısı 4 milyonu geçmiş ve ücretli istihdam oranı 2,8 puan artarak (erkeklerde 0,1 puan) yüzde 54,9'a ulaşmıştır. Kadınlarda işgücüne katılma oranı 1,3 puan artarak (erkeklerde 0,6 puan) yüzde 31,6'ya ulaşmıştır” şeklinde açıkladı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.03.2025
02:42
Bingöl`de büyük mutluluk yaşayan öğrencilerin duası:
Bingöl'de büyük mutluluk yaşayan öğrencilerin duası: 'Bu akşam hiç bitmesin!'
Bingöl'ün Karlıova İlçesi Kalencik Ortaokulu öğrencileri, öğretmenleri tarafından Bingöl'de misafir edildi. Çarşı merkezini dolaşıp bir restoranda iftar yaptıktan sonra bir diğer AVM'de eğlenip tatlıcıda final yapan öğrencilerin sevinç dolu sözleri yürek burktu: 'Çok mutluyuz. Keşke bu akşam hiç bitmese.'
17.03.2025
02:41
Bingöl Belediyesi`nden ‘Yetimler Günü` iftarı
Bingöl Belediyesi'nden 'Yetimler Günü' iftarı
Bingöl Belediyesince 'Dünya Yetimler Günü' dolayısıyla düzenlenen 'Kardeşlik İftarı'nda il protokolü yetimlerle bir araya geldi.
17.03.2025
02:40
Malatya`daki Bingöllüler iftarda buluştu
Malatya'daki Bingöllüler iftarda buluştu
Malatya'da yaşayan Bingöllüler düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Ramazan'ın birlik ve dayanışma ruhunun ön plana çıktığı gecede, kardeşlik mesajları verildi.
17.03.2025
02:39
Solhan`da filenin şampiyonu Milli Eğitim Müdürlüğü oldu
Solhan'da filenin şampiyonu Milli Eğitim Müdürlüğü oldu
Tavz-Der Kurumlararası Voleybol Turnuvasının finalinde Solhan Gençlik Spor'u 3-0'lık net skorlara geçen Solhan Milli Eğitim Müdürlüğü, turnuvanın şampiyon oldu.
17.03.2025
02:38
Bingöl`de uyuşturucu madde ele geçirildi
Bingöl'de uyuşturucu madde ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan iki ayrı çalışmada çeşitli miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi. İki şüpheli hakkında işlem yapıldı.
17.03.2025
02:32
Bingöl AKUT`tan çığ tatbikatı…
Bingöl AKUT'tan çığ tatbikatı…
AKUT Bingöl ekibi, olası olaylara etkin müdahale edebilmek için Hesarek Kayak Merkezinde çığ tatbikatı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın