KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

270 yıl sonra bir araya geldiler

Yaklaşık 270 yıl önce Bingöl'de birbirinden ayrılıp Anadolu'nun değişik yerlerine dağılan 7 kardeşin torunları Urfa'da yapılan yemekli mevlit etkinliğinde bir araya geldiler.

270 yıl sonra bir araya geldiler
14 KASIM 2013 PERŞEMBE 22:18
0
2847
0
AA aa

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan mevlide Hür Dava Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın, Hür Dava Partisi Eyübiye Merkez İlçe Başkanı Mehmet Şılaş Alkanat, Hür Dava Partisi Mersin İl Başkanı Salih Demir, Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Başkanı Nuri Güler ve çok sayıda partili katıldı.

Mevlitte açılış konuşması yapan Şahine aşiretinin bir kolu olan Kahraman ailesinden Mehmet Ali Kahraman, bu toplantıyı düzenlemelerinin amacının akrabalık bağlarını ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Bundan sonra gerek Urfa'da gerek Diyarbakır'da gerek Mardin'de ve gerek diğer yerlerde bulunan kardeşlerimize düşen görev, yekvücut olup bu akrabalık ve kardeşlik bağını pekiştirmek ve bu bağı sürdürmek olduğunu belirten Kahraman, 270 yıl önce 7 kardeşin neden birbirinden ayrıldığını ise şöyle anlattı: "Yıllar önce dedelerimiz İslam dininin talimatı doğrultusunda kendi şeref ve iffetini korumak ve ona sahip çıkmak uğruna başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlardır. Örneğin Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve diğer yerlerde olduğu gibi ama Cenabı Allah'a hamdolsun ki bizleri buluşturup kıyamete kadar sürecek olan bağımızı dedelerimizin yazmış olduğu şecere sayesinde yeniden inşa edeceğiz Allah dedelerimizin düştüğü bu ayrılığa bizi bir daha düşürmesin." dedi.

Kürtçe konuşan Molla Kerbela Şanlı, konuşmasına muharrem ayı olması dolayısı ile Hz. Hüseyin ve Kerbela olayını anlatarak başladı.

Zamanında birbirinden ayrılan ailelerin bugün burada bir araya geldiklerini ifade eden Molla Kerbela, 'Kim zengin olmayı istiyorsa. Serveti olsun istiyorsa, fakirlikten yoksulluktan kurtulmak istiyorsa, akrabanın hakkını hukukunu yerine getirsin sıla-i rahim yapsın." hadisini hatırlatarak, sıla-i rahimin önemine değindi.

"Akrabalık bağını kesen cemaatimizde oturmasın"

"Resulullah, 'akrabası ile ziyareti kesen cemaatimizde oturmasın' dediği zaman bir genç kalkıp gitti kısa bir süre sonra geldi. Resulullah o gence neden gidip tekrar geldiğini sorduğunda ise benim teyzem ile aram iyi değildi onu düzeltip halellik dileyip geldim" dediğini anlatan Molla Kerbela, "Kardeşliğimizi İslam üzerine tesis edelim. Akrabalığımız İslam kardeşliği üzerine olsun. Resulullah'ın yolu sahabelerin yolu, tabiinlerin yolu üzerine olsun. Zulüm üzerine olan kardeşlik ahret gününde azaptır." şeklinde konuştu.

Kardeşliğin önemi üzerine konuşmasını sürdüren Molla Kerbela, "Adamın biri bir ölüm döşeğinde iken akrabalarını topluyor. Onlara bir demet çubuğu göstererek bunu kırmalarını istiyor. Fakat çubuk demetini kıramıyorlar. Ondan sonra ölüm döşeğinde olan adam o çubukları tek tek çıkarıp kırıyor ve diyor ki, işte siz de böyle parçalanırsanız tek tek sizi kırarlar ama siz İslam kardeşliği üzerine birlik olursanız size kimsenin gücü yetmez diyor.

Keçi kılı tek başına zayıf olur ama binlerce kılın bir araya gelmesi ile kalın kopmaz ipler meydana gelir. Hıristiyanlara, Yahudilere ve kâfirlere karşı İslam ümmetinin birlik içinde olması gerektiğini, aksi halde bizi parçalara bölüp yutacaklarını ki zaten şuan da yapmaya çalıştıkları tek şeyin bu olduğunu" söyleyerek muhacir ve ensar kardeşliğini anlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
05.07.2026
22:30
Karlıova`da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Karlıova'da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde su tankerinin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Ömer Faruk Özçelik, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan diğer kişinin tedavisi sürüyor.
05.07.2026
22:29
Bingöl`de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde park halindeki bir tıra çarpan otomobil hurdaya dönerken, meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın