KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2025 Çarşamba
°C

Zaza-der'den rektör boztuğ'a ziyaret

Bingöl Zaza Dil, Tarih ve Kültür Derneği ile İstanbul Zaza-Der temsilcileri Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’a nezaket ziyaretinde bulundu.

Zaza-der`den rektör boztuğ`a ziyaret
25 TEMMUZ 2013 PERŞEMBE 01:25
1
4119
0
AA aa

Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarete Bingöl Zaza-Der Başkanı İbrahim Bukan, Bingöl Zaza-Der Üyesi Orhan Kaya, İstanbul Zaza-Der Başkanı Hıdır Eren, İstanbul Zaza-Der Üyesi Mehmet Tüzün ve İstanbul Zaza-Der Üyesi Faruk Eren katıldı.

Rektörlük Makamında konuklarıyla görüşen Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, yakın bir dönemde Türkiye'nin başta ekonomi, hukuk, demokrasi ve insan haklarının evrenselleşmesi konusunda devlet ve devlet kurumlarının gayretli çalışmaları sonucunda önemli dönüşümler geçirdiğini ifade etti.

Gerek demokrasi ve insan haklarının evrenselleşme süreci, gerekse de ileri demokrasi sürecinin çok önemli bir karakteristiği olduğuna dikkat çeken Rektör Boztuğ, bu karakteristiğin de farklılıkları, çeşitlilikleri soğuk savaş döneminde olduğu gibi bölünme, parçalanma, kavga ve çatışma sebebi değil, birer zenginlik olarak görülmesi olduğunu vurguladı.

Dil, kültür, edebiyat ve inanç çeşitliliğinin toplumsal zenginlik olduğuna işaret eden Rektör Boztuğ, bu zenginliğin mutluluk verici faktörler olduğunu; bu perspektiften bakıldığında 2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitesi'nin de bu farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışın yansıması olduğunu belirtti.

Boztuğ, Üniversite bünyesinde kurulan Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu ve Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla panel, konferans, seminer, geleneksel aşure ve hıdrellez günleri düzenlenerek inanç ve kültür yaşamına katkıda bulunulduğunu söyledi.

Boztuğ, konuklarıyla yaptığı konuşmasında Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre Zazaca'nın ölmek üzere olan bir dil olduğunu belirterek, Üniversite de Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasının kültürel zenginliğimize önemli bir katkısı olacağını ifade etti.

Boztuğ: “Ülkemizdeki hukuk, demokrasi, insan haklarının evrenselleşmesinin bu hızla devam etmesi durumunda Kürtçe, Zazaca gibi bölgesel-yerel dillerin ileriki dönemlerde ilköğretim ve ortaöğretim okullarında ders olarak okutulabilecek; öğrencilerimizin ders programına da seçmeli Zazaca ve Kürtçe dersler koyularak, üniversitemizin vizyonunu genişletilir” dedi.

Konuşmasının devamında insanların cinsiyet, inanç, etnik köken ve anadiline saygı gösterilmesinin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Boztuğ, herkesin anadilini özgürce öğrenip eğitimini alabilmesi gerektiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, ziyaretin sonunda konuklarına üniversite tarafından hazırlanan Kerbela Mersiyeleri, I. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu ve Dersim Sancağı kitaplarını hediye ederek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.03.2025
02:53
AB`de coğrafi işaretli Bingöl Balı tüm Migros`larda….
AB'de coğrafi işaretli Bingöl Balı tüm Migros'larda….
Zincir market devi Migros'un Bingöl Valiliği ile sürdürülebilir üretimi ve markalaşması için el ele verdiği Bingöl balı için ilk resmi dolum süreci gerçekleştirildi. Bingöl'ün eşsiz doğasında üretilen ve Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alarak uluslararası düzeyde koruma altına giren Bingöl balı, Türkiye'nin dört bir yanında satılmaya başlanacak.
18.03.2025
02:52
Taslak hazır: Memurlara yeni bir hak geliyor
Taslak hazır: Memurlara yeni bir hak geliyor
Memur anne ve babalar, çocukları ilkokula başlayana kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Kanunda yer alan bu hakkın uygulanabilmesi için hükümet 'Aile Yılı' kapsamında yeni bir yönetmelik hazırlıyor. Taslağa son halini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verecek.
18.03.2025
02:51
Doktorlara vergi denetimi! Paralar sekreterde…
Doktorlara vergi denetimi! Paralar sekreterde…
Doktorları mercek altına alan Gelir İdaresi Başkanlığı, 15 milyar TL'lik kazancın gizlendiğini ortaya çıkardı. Yapılan denetimlerde gizlenen paralar, sekreter veya eski eşlerin hesaplarında yakalandı. Maliye'ye yakalanan doktorların çoğu uzlaşmayı tercih etti.
18.03.2025
02:48
Bingöl İHH`dan Ramazan yardımları
Bingöl İHH'dan Ramazan yardımları
'Ramazan Kardeşliğe Çağrı' sloganıyla yürütülen çalışmalar kapsamında yaklaşık bin aileye gıda kartı dağıtımı yapacak.
18.03.2025
02:47
Bingöl`de su sorununu yolu trafiğe kapatarak protesto ettiler
Bingöl'de su sorununu yolu trafiğe kapatarak protesto ettiler
Bingöl'de su sıkıntısı yaşayan bir mahalle, duruma tepki gösterip yolu trafiğe kapatarak ateş yaktı.
18.03.2025
02:46
Van`daki Bingöllüler geleneksel iftarda buluştular
Van'daki Bingöllüler geleneksel iftarda buluştular
Dernek yönetimi ve üyelerinin yanı sıra iş insanları, akademisyenler, kamu personelleri ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen iftar programında birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın