KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

'Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi' tescil belgesi aldı

Bingöl Üniversitesi AR-GE Faaliyetleri kapsamında Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen ve aynı bölüm öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek tarafından takibi yapılan 'Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi', Bingöl'ün ilk çeşit özellik tescil belgesi alan bitkisel ürünü oldu.

`Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi` tescil belgesi aldı
14 NİSAN 2022 PERŞEMBE 16:25
11
2091
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi AR-GE Faaliyetleri kapsamında Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen ve aynı bölüm öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek tarafından takibi yapılan ‘Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi', Bingöl'ün ilk çeşit özellik tescil belgesi alan bitkisel ürünü oldu.

Çınarbey Kuru Fasulyesi ile ilgili olarak tescile esas denemeler; ülkemizi temsil edecek şekilde kuru fasulyenin yoğun olarak yetiştirildiği Eskişehir, Erzincan, Konya, Samsun ve Kahramanmaraş illerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından 2020 ve 2021 yıllarında iki yıl boyunca yürütüldü. İki yıllık denemelerden sonra Çınarbey Kuru Fasulyesi, Bingöl'ün tescillenen ilk çeşit özellik belgesine sahip bitkisel ürünü olarak bu alandaki yerini aldı.

Çınarbey Kuru Fasulyesi, Milli Çeşit Listesinde yer almaya hak kazandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından iki yıl boyunca sürdürülen denemelerden sonra Bingöl İl'inin ilk çeşit özellik tescil belgesi alan bitkisel ürünü ‘Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi' kaliteli özellikleri ile ön plana çıkıyor. ‘Çınarbey Kuru Fasulyesi' ayrıca lezzeti ile bulunduğu yörede kendini kanıtlayan, yetiştirildiği hattın Tescil Komitesi'nin oy birliği kararıyla “Çınarbey” adıyla tescil edilen ve ülkemizin “Milli Çeşit Listesinde” yer almaya hak kazanmış bir ürün olarak öne çıkıyor.

Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesinin ‘Çınarbey' adıyla tescillenmesi ile ilgili olarak süreç şu şekilde gelişti: “İlimiz Yedisu ilçesi köy popülasyonlarından 2008 yılında toplanan tohum örnekleri, 4 yıl süreyle ekilmek suretiyle, üstün genotipli ve kendi içerisinde saflaştırılmış çok sayıda ürün hatları elde edildi. Sonraki yıllarda ise bu hatlar, küçük parsellerde ön verim denemelerinde; ümit var oldukları belirlenen 4 adet ürün hattı daha büyük parsellerde, standart çeşitlerle karşılaştırmalı olarak makro verim denemelerine alındı. Tescile esas olmak üzere, üstün özelliklere sahip oldukları belirlenen bu 4 adet ürün hattı 2017 yılında, bölgemizde standart olarak yetiştirilen çeşitlerle birlikte Erzincan ve Bingöl illerinde bölge çeşit verim denemelerinde yetiştirilmişlerdir. Standart çeşitlerle karşılaştırıldığında verim ve verim unsurları bakımından en yüksek performansa sahip olduğu belirlenen 1 nolu hat 2019 yılında tescile sunuldu. Tescile sunulan horoz tane tipindeki ürün hattının tane verimi 203,7 kg/da, bitki boyu 40-71 cm (bodur gelişme tabiatlı), ilk bakla yüksekliği 10-21 cm olarak belirlendi.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91647)
17 Nisan 2022 Pazar 04:30
Fasulyenin adı Kiziroğlu Mustafa bey olsaydı daha iyi değil miydi..
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın