Tasarruf tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaları eleştiren Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan: 'Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor.'
Memur Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, tasarruf tedbirleri ve toplu sözleşme hükümleriyle ilgili açıklamada bulundu.
Tasarruf tedbirleri ile servis hizmetinin kaldırıldığını, toplu sözleşme hükümlerinin engellendiğini, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığını ve lojman kiralarına fahiş artışlar yapılacağını söyleyen Varan; “Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor. Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor” dedi.
“KAZANIMLAR BİR BİR ELİMİZDEN ALINDI”
Sözleşmelerle korunan ve yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığını belirten Varan, “Anayasa Mahkemesi tarafından mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi. Kamu görevlilerimizden aylık 345 TL kesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleriyle birlikte personel servisimiz kaldırıldı, koruyucu giyim engellendi, fazla çalışma ücreti kısıtlandı, sosyal haklarımız olan lojmanlarda ise fahiş artış yaşandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek servis hizmeti kaldırıldı. Anayasa ile hüküm altına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz” diye konuştu.
“ANAYASAL HAKLARIMIZ GENELGE İLE ENGELLENEMEZ”
“Anayasa'da belirtilen hakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez” diyen Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, “Bütçeye ne kadar getiri sağlayacaktır?” sorusuna ise şu yanıtı verdi;
“Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin. Teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, 1. dereceye 3600 ek gösterge konusunun çözülmemesi, emekli aylıklarının düşüklüğü gibi sorunlar da cabası… Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Varan, talepleri ise şöyle sıraladı;
Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,
Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,
Allah doyursun diyecem de doymazsınız, nerden mi biliyorum doymayacağınızı. İki cihan serveri S.A.V'in şu hadisi şerifinden. 'Adem oğlunun bir vadi dolusu altını olsa ikincisini ister onun gözünü ancak toprak doyurur'
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan ortak açıklamayla televizyon ve dijital platformlardaki içeriklere tepki gösterdi. Platform, '#temizekranhareketi' etiketiyle başlatılan sosyal medya kampanyasına destek çağrısında bulundu.
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın