KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!

Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.

Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
30 HAZİRAN 2026 SALI 00:04
0
134
0
AA aa

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan, zorunlu trafik sigortası genel şartlarında kapsamlı değişiklikler içeren yeni düzenleme 1 Temmuz 2026 itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Yeni uygulamayla birlikte araç sahiplerini yakından ilgilendiren hasar tespiti, onarım, tazminat ve bildirim süreçlerinde önemli değişiklikler hayata geçirilecek.

Araç değer kaybı başvurusu artık otomatik olacak

Yeni düzenlemeyle birlikte, trafik kazası sonrası araç değer kaybı için ayrıca başvuru yapılmasına gerek kalmayacak.

Hasar onarımı için sigorta şirketine başvuran araç sahipleri, aynı zamanda değer kaybı tazminatı için de başvurmuş sayılacak. Sigorta eksperleri hazırlayacakları raporlarda araçtaki değer kaybını da hesaplayacak. Sigorta şirketleri ise eksper raporunun kendilerine ulaşmasının ardından ilk iş günü içinde hesaplanan tutarı araç sahibine bildirecek.

Bu uygulamanın hem bürokrasiyi azaltması hem de hak sahiplerinin değer kaybı tazminatına daha kolay ulaşmasını sağlaması bekleniyor.

Orijinal parça kullanımına yeni kurallar

Araç onarımlarında kullanılacak yedek parçalar için de yeni bir sistem getirildi.

Buna göre, hasar gören orijinal parçanın tamiri mümkün değilse öncelikle orijinal yedek parça kullanılacak. Orijinal parçanın temin edilememesi veya araç sahibinin yazılı onay vermesi halinde eşdeğer ya da yeniden kullanılabilir (çıkma) parça takılabilecek.

Ayrıca, onarım sırasında kullanılan yeni parçalar nedeniyle aracın piyasa değerinde artış meydana gelse bile sigorta şirketleri bu farkı tazminattan düşemeyecek.

Pert araçlarda belge zorunluluğu

Yeni düzenleme, ağır hasarlı araçlara ilişkin kuralları da değiştiriyor.

Eksper tarafından "ağır hasarlı" olduğu belirlenen araçlar için sigorta şirketleri, tazminat ödemesini ancak aracın trafikten çekildiğini gösteren resmi belgenin ibraz edilmesinin ardından yapabilecek.

Bu uygulamayla pert araçlar üzerinden yaşanabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaza yerini terk eden sürücülere yeni yaptırım

Düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de kaza sonrası olay yerini terk eden sürücülerle ilgili oldu.

Can güvenliği riski veya yaralıların hastaneye ulaştırılması gibi zorunlu haller dışında, sürücünün kaza yerini terk etmesi ya da alkol raporu ve kaza tespit tutanağı gibi resmi işlemleri engellemesi halinde sigorta şirketi, ödediği tazminatı kusurlu sürücüden geri talep edebilecek.

Sigorta işlemleri dijitalleşiyor

Yeni dönemde sigorta şirketleri ile araç sahipleri arasındaki resmi bildirimler de büyük ölçüde dijital ortama taşınacak.

SMS, e-posta, mobil uygulamalar, e-Devlet ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) üzerinden yapılacak bildirimler, resmi ve hukuki bildirim yöntemi olarak kabul edilecek.

Yetkililer, yeni düzenlemeyle birlikte hem hak sahiplerinin işlemlerinin hızlandırılmasının hem de sigorta süreçlerinde yaşanan anlaşmazlıkların azaltılmasının hedeflendiğini belirtiyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:02
Bingöl dahil 69 ilde uyuşturucu operasyonu
Bingöl dahil 69 ilde uyuşturucu operasyonu
İçişleri Bakanlığı koordinesinde Bingöl dahil 69 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 708 kilo uyuşturucu madde ile yaklaşık 3 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda 1.005 şüpheli yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın