BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, 16 yaşındaki kız çocuğunun 8 uzman çavuşun cinsel istismarına uğradığı iddiaları olayı ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Baluken, E. A. 'ya 8 uzman çavuş tarafından cinsel taciz ve tecavüz uygulanmasının ortaya çıkmasıyla büyük bir toplumsal infial hali yaşandığını kaydetti.
Söz konusu insanlık dışı uygulamayı yapanların, güçlü deliller ve bilirkişi raporları mevcut olmasına rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasıyla uzman çavuşluk görevlerine devam etmelerinin, var olan infial durumunun toplumsal bir patlamaya dönüştüğünü vurgulayan Baluken: “Otuz yılı aşkın süredir bölgede yaşanan çatışmalı sürecin bir parçası olduğu bilinen bu insanlık dışı uygulamaya karşı geniş kapsamlı demokratik tepkiler ve yoğun kitlesel eylemlilikler gerçekleşmiştir. -Başta Bingöl halkı olmak üzere tüm Kürt halkı ve Türkiye halkları bu insanlık dışı uygulamaya ve yargı kararına karşı, kadınların öncülüğünde sokaklara çıkmış ve demokratik tepkilerini ortaya koymuşturlar. Bu eylemlerin yanı sıra özellikle sosyal medya etkinlikleri ile 14 yaşındaki bir kız çocuğuna sekiz uzman çavuş tarafından iki yıl süreyle cinsel taciz ve tecavüz uygulanması dünya gündemine girmiştir. Deyim yerindeyse dünyanın her bölgesinden Bingöl ilimizde yaşanan insanlık dışı olaya tepkiler gösterilmiş, cinsel taciz ve tecavüze maruz kalan 14 yaşındaki E.A. sahiplenilmiştir. Bingöllü kadınların öncülük ettiği bu demokratik eylemselliğe diğer kentlerde yaşayan Kürt kadınları ve tüm Türkiye'deki kadın hareketleri de destek vererek demokratik mücadele ve dayanışma örneğini ortaya koymuşturlar. Yargının sümenaltı etmek istediği insanlık dışı uygulama bu mücadeleler sonrasında görünür kılınmıştır. Cinsel taciz ve tecavüzün üstünü örtmeye yönelik tüm anlayışlar da toplumsal vicdanda mahkûm edilmiştir. Toplumdan doğru yükselen bu çığlığa karşı ne yargı ne de diğer kamu kuruluşları kulak tıkayamamıştır. Bunun neticesinde bu insanlık dışı olaya bulaşan bir uzman çavuş tutuklanmış sonrasında ise sekiz uzman çavuşun iş akitleri feshedilmiştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, uzman çavuşların iş akitlerinin feshi olumlu bir gelişmedir fakat adaletin tesisi için yetersizdir. Halkımızın demokratik tepkilerinin temelinde, bu uzman çavuşların görevden alınması, hızlı ve adil bir yargılama sonucu cezalandırılmaları ve otuz yıllık çatışmalı süreçten kaynaklı bu tarz olayların çözümlerinin bulunmasıdır” dedi.
Baluken: “Söz konusu insanlık dışı olayda adaletin tesis edilebilmesi için; yargı kurumunun soruşturmayı hızlandırması, dosyada bulunan gizlilik kararını kaldırması ile cinsel taciz ve tecavüzü uygulayanların bir an önce üst sınırdan cezalandırması gerekmektedir. Adaletin tesis edilmesi adına atılacak adımların tüm aşamalarında demokratik eylemlilikler sergilemeye devam edeceğimizi ve adaletin tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kuşkusuz ki, uzman çavuşların iş akitlerinin feshedilmesini bu insanlık dışı olaya karşı demokratik mücadele yürüten kadınların, Bingöl halkının ve tüm Türkiye halklarının bir kazanımı olduğu bir gerçeklik olarak önümüzde durmaktadır. Bundan sonra da Bingöllü kadınlar başta olmak üzere kadınların öncülüğünde tüm Türkiye'ye yayılan demokratik eylemlerin destekçisi olacağımızı, toplumsal vicdanı rahatlatacak bir yargı kararı çıkana kadar da duyarlı halkımız ve Sivil Toplum Kuruluşları ile beraber mücadeleye devam edeceğimizi kararlılıkla ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.