KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Turkonfed, kobi'ye desteği az buldu

TÜRKONFED ve Özyeğin Üniversitesi'nce hazırlanan ''KOBİ'lerde Finansmana Erişim'' raporunun duyurulması amacıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, TÜRKONFED bu yıl da bir rapor hazırladı.

Turkonfed, kobi`ye desteği az buldu
16 ARALIK 2009 ÇARŞAMBA 08:22
0
1264
0
AA aa

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) kurulmasıyla hükümetlerin KOBİ'lere destek verme çabasının başladığını, ancak yine de Türkiye'de KOBİ'lere verilen desteğin yetersiz olduğunu bildirdi.

KOBİ'lerin en büyük sorunlarının ''finansmana erişim'' olduğunu dile getiren Beysel, bu sorunun çözümü için raporu, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte Türkiye'deki birçok sanayici ve işadamları derneğini dinleyerek hazırladıklarını söyledi.

Beysel, 1980'li yıllarda devletin KOBİ'lere destek vermesinin piyasaya müdahale olarak anlaşıldığını, ancak bu anlayışın 1990'lı yıllarda değiştiğini belirterek, ''Özellikle KOSGEB'in kurulmasıyla hükümetlerce KOBİ'lere destek verme çabası başlamasına rağmen, Türkiye'de KOBİ'lere verilen destek yetersizdir. Bu desteğin daha yukarılara çekilmesi için sorunların bürokratlara ve hükümete çok iyi anlatılması lazım'' diye konuştu.

Türkiye'deki siyasal ortama da değinen Beysel, ''Keyfimiz hiç yerinde değil. Ekonomi, siyasetle birlikte yürür. Siyaset düzgün gitmiyorsa insanlar yatırım yapmıyorlar. Dış yatırımlar azaldı. Bugün yaşadığımız sorunların çoğu dünyadaki ekonomik krizden kaynaklanıyor olsa da büyük bir kısmı Türkiye'deki siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanıyor'' dedi.

-''AR-GE VE YENİLİK KONUSUNDA KOBİ'LERİN ÇOĞU SINIFTA KALMAKTA''-

''KOBİ'lerde Finansmana Erişim'' raporu hakkında bilgi veren Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Akademik Direktörü Ali Beba da KOBİ'lerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve kapasitelerinin artırılması için önlerinde 5 yıl belirlediklerini bildirdi.

Beba, TÜRKONFED ve Özyeğin Üniversitesi'nin 8 Nisan'da ''KOBİ'lerde Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Kapasitenin Artırılması'' ana başlığı altında ''YENİKOBİ'' adıyla bir proje başlattığını hatırlatarak, projenin amacının, giderek artan küresel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için KOBİ'lerin yenilenme hareketlerine öncülük etmek, kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve kapasitelerinin artırılması konusunda yardımcı olmak olduğunu dile getirdi.

Bu amaç doğrultusunda ''KOBİ'lerde Finansmana Erişim Sorunları ve Çözüm Önerileri'' başlığı altında bir rapor hazırladıklarını anlatan Beba, KOBİ'lerin çoğu zaman sınırlı ve yetersiz sermayeyle kurulduğunu ve gelişmiş ülkelerde KOBİ'ler için önemli bir finansman mekanizması olan girişim sermayesinin Türkiye'de henüz tam anlamıyla gelişmediğini vurguladı.

Beba, KOBİ'lerde hisse senedi arzıyla yapılabilecek finansman yönteminin, ''sığ olan piyasanın'' derinleşememesi ve bölge piyasalarının olmaması gibi nedenlerle yaygınlaşmadığına dikkati çekerek, KOBİ'lerin, Kredi Garanti Fonu'nundaki son düzenlemeler hakkında da yeterince bilgi sahibi olmadığını anlattı. KOBİ'lere verilen kamu desteklerinin yetersiz olduğunu dile getiren Beba, varolan desteklerden de KOBİ'lerin habersiz olduğunu söyledi.

Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine odaklanmanın, sürdürülebilir büyüme ve fark yaratarak öne çıkmanın en gerçekçi yolu olduğuna işaret eden Beba, ''Maalesef Ar-Ge ve yenilik konusunda KOBİ'lerin çoğu sınıfta kalmakta ve önemli bir finansman kaynağından yeterince yararlanamamaktadır'' diye konuştu.

Beba, KOBİ'lerin çoğunun çağdaş yönetim yöntemleri konusunda da yetersiz olduklarını, uzun vadeli ve stratejik yaklaşımlar sergilemediklerini belirterek, insanlar arasındaki güven unsurunun da az olduğunu ve ortaklıkların kurulamadığını bildirdi.

-ÇÖZÜM ÖNERİLERİ-

Beba, KOBİ'lerin finansmana ulaşmadaki sıkıntılarının ortadan kalkabilmesi için en önemli görevin yine KOBİ'lere düştüğünü söyledi.

İşletme ve yönetim fonksiyonlarının çağdaş yöntemlere açılması gerektiğini vurgulayan Beba, şunları kaydetti:

''KOBİ'lerin katma değeri yüksek, yenilik içeren üretimleri modern yöntemlerle yapması, acımasız küresel rekabette yok olmamaları için kaçınılmazdır. Ar-Ge'ye ve yenilikçiliğe odaklanılmalıdır. Güvensizlik engelini aşmak için çaba gösterilmelidir. Sağlıklı ortaklıklarla büyüme vizyonuna erişmeleri gereklidir. Türkiye'de çalışanlar maalesef bir maliyet kalemi olarak görülmekte. Çalışanlar, bir yatırım faktörü ve fark yaratacak en önemli kurumsal kaynaklardan biri olarak ele alınmalıdır. İş planı yapılmadan yeni atılımlara girişilmemelidir. Ayrı bir finansman birimi ve/veya sorumlusu olmalı, belge düzeni yerleştirilmeli ve kayıt dışılıktan kesinlikle çıkılmalıdır.

Tüm bunların gerçekleştirilebilmesi için KOBİ'lere mutlaka destek verilmesi ve bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Ar-Ge ve yenilik destekleri konusunda destek, teşvik ve hibe gibi konulardaki tüm mevzuat sadeleştirilerek başvuru süreci kolaylaştırılmalıdır. Personel eğitimlerinin desteklenmesi için gerekli mevzuat değişikliği yapılmalı ve KOBİ'lere verilen Ar-Ge destekleri artırılmalıdır. Ayrıca, KOBİ'lerin muhasebe sistemleri sadeleştirilerek AB ile uyumlaştırılmalı, bankaların kredi teminatları konusundaki katı yaklaşımları yumuşatılmalı, teminat sorununu ortadan kaldıran bir finansman sistemi olan finansal kiralama yönteminin yeniden kullanılabilir maliyetlere dönmesi için çifte KDV uygulaması kaldırılmalıdır.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
05.07.2026
22:30
Karlıova`da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Karlıova'da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde su tankerinin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Ömer Faruk Özçelik, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan diğer kişinin tedavisi sürüyor.
05.07.2026
22:29
Bingöl`de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde park halindeki bir tıra çarpan otomobil hurdaya dönerken, meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın