Türkiye Kamu Sen Bingöl İl Temsilcisi Sedat Dursun, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararı hesaplandığını bildirdi.
“Yetkili konfederasyon, geçen yılki toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin teklifi yüzde 3+3'e bile razı olsaydı, şu anda memurların büyük çoğunluğu daha fazla zam alacaktı” değerlendirmesinde bulunan Dursun: “Yılın ilk altı aylık enflasyonu yüzde 5,7 olarak açıklandı. Yetkili konfederasyon, memurların enflasyon farkından faydalanma hakkını korusaydı, memurların ilk altı ay için yüzde 3 zam alması durumunda temmuz itibarıyla maaşlarına yüzde 2,7 enflasyon farkı eklenecek, bununla birlikte ayrıca yüzde 3 ikinci yarıyıl zammı alacaklardı. Başka bir deyişle ocak ayında 123 lira zam yapılan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak memurlar, temmuz itibarıyla en az yüzde 8,7 zam alacaktı. Buna yılın ikinci altı aylık döneminde ortaya çıkması muhtemel enflasyon farkı da eklendiğinde memur maaşları yüzde 10'un üzerinde artacaktı” dedi.
“MEMURUN ENFLASYON KAYBI 40 LİRAYI BULDU”
Dursun, imzalanan toplu sözleşme sonucunda, en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin eline 2013 sonunda sosyal yardımlarla bin 753 lira geçerken bunun bin 881 liraya yükseldiğini belirtti.
Hükümetin teklifinin dahi kabul edilmesi durumunda aynı hizmetlinin temmuz itibarıyla enflasyon farkı da dâhil 156 lira zam alarak, maaşının bin 909 liraya yükseleceğini belirtilen Dursun, yetkili sendikanın hatasının bir hizmetlinin aylık 28 lira daha az zam almasına neden olduğunu öne sürdü.
Açıklamada, 2013 sonunda bin 960 lira maaş alan bir memurun eline 2 bin 134 lira yerine 2 bin 88 lira geçtiğini ve aylık 46 lira az aldığı, 2 bin 57 lira maaş alan hemşirenin eline de 2 bin 240 lira yerine 2 bin 180 lira geçtiğini ve aylık 60 lira daha az aldığı kaydedildi.
Yüksek maaş alan memurun zararının daha büyük olduğu iddia edilen açıklamada, 2013 aralık itibarıyla 2 bin 521 lira alan bir müdürün aylık 95 lira, 3 bin 300 lira alan bir avukatın aylık 162 lira, 3 bin 540 lira alan mühendisin aylık 182 lira,3 bin 632 lira maaş alan pratisyen tabibin 190 lira kayba uğradığı savunuldu.