Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bakan Yılmaz, Şırnak Silopi'deki terör operasyonlarında zarar gören yapılarla ilgili, “10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz” dedi.
80 MİLYON LİRALIK ZARAR
Yılmaz, Silopi'de özel şahıslara ait yapılarda meydana gelen zararın 80 milyon lira civarında olduğunu açıkladı. Bakan Yılmaz, bu rakama kamu binalarının dahil olmadığını belirtti.
Silopi'nin terörden tamamen temizlendiğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Silopi'yi riskli alan ettik. Orası için yeni imar planı çalışması yürütülüyor. Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz. O yörenin aile büyüklüğüne uygun bir tasarım da yaparak. Silopi'de özel şahısların konutlarıyla ilgili binalarla ilgili 80 milyon TL civarında bir zarar söz konusu. Buna kamunun binaları camiler vesaire onlar dahil değil. Cizre'de bu çok daha büyük olacak” dedi.
Esnaf, çiftçi, işçi ve yatırımcı için bölgeye yönelik yapılan çalışmaları anlatan Bakan Yılmaz, “Huzur ortamının olmadığı bir yere özel yatırımcı gitmez. Gerçekçi olmamız lazım. Huzurla kalkınma arasındaki ilişkiyi güçlü kurmamız lazım. Esnafla ilgili prim borçlarını vergi borçlarını erteleme gibi tedbirler söz konusu. Gençler ve kadınlar iki önemli hedef grup” diye konuştu.