KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2026 Pazar
°C

Sobadan zehirlenmeler alzheimera neden oluyor

Yrd. Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, ''Karbonmonoksitten zehirlenen kişi gaza fazla maruz kalmışsa zehirlenme belirtileri kalıcı olabilmektedir. Bu da alzheimera neden oluyor' dedi.

Sobadan zehirlenmeler alzheimera neden oluyor
29 OCAK 2010 CUMA 16:30
0
1498
0
AA aa

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, ''Karbonmonoksitten zehirlenen kişi gaza fazla maruz kalmışsa zehirlenme belirtileri kalıcı olabilmektedir. Bu da ileri ve uzun vadede değişen nöbetlerle, alzheimer gibi bilinç kaybı ve erken yaşlanmaya neden olabilir'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karbonmonoksidin renksiz, kokusuz bir gaz olduğunu ve organik yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıktığına dikkati çekti.

Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle kış mevsiminde yaşandığını anlatan Mutlu, zehirlenmeye ortamdaki oksijenin azalması ve karbonmonoksit gazının artmasının neden olduğunu ifade etti.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine sigara içenler ve camı açık şekilde araç kullananların da maruz kaldığını fakat kandaki karbonmonoksit oranı düşük olduğundan zehirlenme belirtilerinin hemen ortaya çıkmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mutlu, şunları söyledi:

''Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması için kandaki karbonmonoksit oranın yüzde 60 civarında olması gerekir. Bu oranda ölümlere sebep olmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmesi santral sinir sistemine zarar vererek, beceriksizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı, görmede azalma, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı gibi belirtilere sebep olur. Karbonmonoksitten zehirlenen kişi gaza fazla maruz kalmışsa zehirlenme belirtileri kalıcı olabilmektedir. Bu da ileri ve uzun vadede değişen nöbetlerle, alzheimer gibi bilinç kaybı ve erken yaşlanmaya neden olabilir.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın