KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Önce denedi, sonra tavsiye etti

Bingöl'de ipekböcekçiliği alanında üretime yönelen Yüksek Ziraat Mühendisi Topluk, sonuçlardan memnun kaldığını belirtti ve iş fikri arayanlara 'Mutlaka denemelisiniz' tavsiyesinde bulundu.

Önce denedi, sonra tavsiye etti
25 HAZİRAN 2024 SALI 17:07
4
1996
2
AA aa

Gençlerin sanal alemde kaybolduğu bu dönemde kazancın doğada var olduğunu göstermek amacıyla ipekböcekçiliği işinde üretime yönelen Yüksek Ziraat Mühendisi Osman Topluk, sonuçlarını paylaştı.

Yaklaşık üç yıl önce “köyüne dönerek ipek böceği kozası üretimine başlayan genç girişimci Osman Topluk, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı' kapsamında aldığı destekle Genç ilçesine bağlı Yağızca Köyü Vahkin Mezrası'nda bu sektöre adım attı.

İpekböcekçiliğine Yönelme Serüveni

Topluk, ipekböcekçiliğine yönelme sürecini şöyle anlattı:

“İpekböcekçiliği için daha önce araştırma yaptım. İpekböcekçiliği 40 günlük bir iş. Bizim bölgemizde yapılabilir mi konusunda şüphelerim vardı ancak dut ağaçlarının çok olduğu köyümüz ve civarında olabileceğini gördüm. İşin içine girince aslında çok da zor bir üretim olmadığını fark ettim. Bu iş herkesin yapabileceği bir iş. Ben kardeşime de örnek olması ve onun çalışmasına katkı sunulması adına onunla birlikte bu sektöre girdim.”

40 günde 100 bin TL kazanmak hayal değil

İpekböcekçiliği alanında pazar sorunu bulunmadığını ve üretimlerinin Koza Birliği tarafından desteklendiğini anlatan Topluk: “Tıpkı Arıcılar Birliği gibi Koza Birliği de bulunuyor. Koza Birliği'ni arayıp gerekli tedariği ücretsiz şekilde sağlıyoruz, ücretiz kargo ile kapımıza kadar geliyor. Gerekli olan malzeme, dut yaprağı. Su, elektrik vs gideri yok. Ortam ısısı 22-24 derece, ortam nem oranı yüzde 60-70 oranında olmalı. 100 metrekare bir alanda 4 koza ile üretime başladığınızda, ortam şartları sağlanıp ve beslemesi iyi yapılırsa, 120 kiloya kadar verim elde etmek mümkündür. Geçen yıl kilosu 400 TL idi, bu sene Bin TL civarında bir rakam bildirildi. Bu da 40 günlük bir üretim neticesinde 120 Bin TL kazanç demektir. Köyden bir yakınınıza 20 bin TL çalışma ödemesi yapacak olursanız, kalan net kâr 100 Bin TL'dir. Her yıl Mayıs-Haziran aylarında 40 günlük bir üretim süreci var. Diğer zamanlarda üretim yapılmıyor. Bu işin tek zahmeti, dut yaprağı toplamak. Bu kadarı da normaldir” dedi.

“İnanırlarsa, başarırlar”

Bu sene 2 kozadan 40 kilo ürün elde ettiğini aktaran Topluk; “Ben bu işi kardeşime örnek olması için, biraz da hobi ve olsun yaptım. Elde edeceğim kâra odaklı da değildim. Benim için önemli olan, bu işi denemek ve sonuçlarını görmekti, onu da iki üç yıldır başarıyorum çok şükür. Çok daha iyi ilgilenebilen kardeşlerimiz, daha yüksek verim elde edebilirler. 40 günlük bir çalışma neticesinde, gençlerimiz neredeyse bir yıllık kazanı temin edebilme olanağına sahipler. Yeter ki inansınlar, gayret etsinler, sonuçtan kesinlikle memnun kalacaklardır.”

Bingöl, bu alanda ciddi bir potansiyele sahip

İpekböcekçiliği alanındaki üretim süreçlerinde Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün gerekli ilgi ve desteği sunduğunu anlatan Topluk; “Bingöl, bu alanda ciddi bir hammadde potansiyeline sahip ilimiz. Özellikle Genç İlçemiz ve Servi bölgemiz dut ağaçlarının yoğun bulunduğu yerleşim birimlerinin başında gelmektedir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'müz bu alanda seminer ve eğitimler düzenleyebilirse şayet, bu alandaki yatırımcı sayımız da artacaktır. Bugün Diyarbakır'ın Hani İlçesi bu alanda en önemli üretim merkezidir. Servi bölgemizle de sınır ilçe. Bingöl'de de bu iş gayet iyi sonuçlar verebilir.”

Genç İşsizlere Fırsat

Kentin işsiz gençlerine ‘ipekböcekçiliğine yönelmeleri' tavsiyesinde bulunan Topluk, ‘zahmetsiz rahmet olmaz' sözünü hatırlatıp şunları söyledi;

“Teşvikleri araştırsınlar, üretim için kapıları aşındırsınlar. Herkes masa başı bir işte olmak istiyor ama bu mümkün değil. O zaman ticarete, üretime odaklanmak en doğrusu. Asıl kazanç doğadadır, doğal üretimdedir. İpekböcekçiliği altın misali bir fırsat olarak önümüzde duruyor. Mülki idarelerimiz ve ilgili kurumlarımız bu alanda bir seferberlik başlatabilirse şayet, yılda sadece 40 günlük süreçte ciddi kazançlar elde edilebilir. Kalan zamanlarda bu alanları mantar ya da benzer üretimlerde de değerlendirebiliriz. Yeter ki istekli olalım, biraz gayret gösterelim”

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110130)
27 Haziran 2024 Perşembe 07:59
Ben burdayım Evet
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110120)
26 Haziran 2024 Çarşamba 09:10
Tebrik ederim, bu tarz haberler ilimiz için, genç kardeşlerimiz için faydalı oluyor. Editöre not: O bunu vurdu, bunu kırdı, silahla ateş etti, silahla şöyle yaptı böyle yaptı, havaya ateş etti.... bu tarz haberler insanların bu olaylara yapmasına subliminal mesaj yoluyla teşvik ediyor. Özellikle silah haberlerinin yapılmasının ilimize faydadan çok zararının olduğunu söylemek isterim. Teşekkür ederim
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın