KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2026 Perşembe
°C

Öğretmenlikte kariyer basamakları tasarısı

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenen, öğretmenlikte kariyer basamaklarında yükselmeyi belirleyen kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Öğretmenlikte kariyer basamakları tasarısı
02 HAZİRAN 2010 ÇARŞAMBA 21:50
0
1708
0
AA aa

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, komisyon toplantısında kanun tasarısı hakkında bilgi verdi.

Yeni düzenlenmenin, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınarak hazırlandığını belirten Çubukçu, tasarının yasalaşmasının uygulamanın devamı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Tasarının tümü üzerinden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, öğretmenlerin niteliğinin artırılmasına ilişkin her türlü girişimi desteklediğini söyledi.

Serter, puanın yüzde 20'sini oluşturan bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler alanında değerlendirmenin nasıl yapılacağını sordu.

Tasarının 2. maddesinde yer alan, öğretmenlerin en az lisans düzeyinden mezun olanlar arasından seçilmesini düzenleyen ifadeye atıfta bulunan Serter, ''O zaman eğitim fakültelerine ne gerek vardı? Ya bu fakültelere gereken değeri verelim ya da kapatalım'' dedi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılmasının, eğitimde güven bunalımı yaratacağını ileri sürerek, herkesin çocuğunun başöğretmenin çalıştığı bir sınıfta eğitim görmesini isteyeceğini söyledi.   

AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, öğretmenlik meselesinin ülkenin diğer tüm meselelerinden daha önemli olduğunu ifade etti. Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olduğuna dikkati çeken Birinci, temel özelliğinin ise 'rekabet'' olduğunu belirtti.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise tasarıda, birbiriyle ilintili olmayan konuların ''oldu bittiye getirilerek'' kabul ettirilmek istendiğini iddia etti.

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, kanun tasarısında öğretmenlerin atanmalarına ilişkin bir düzenlemenin olmadığını hatırlattı.

''Sanki eğitim fakültelerinden değil de başka alanlardan da öğretmen alınacak'' gibi bir algılama bulunduğunu gördüğünü belirten Çubukçu, ''Sadece eski uygulamalardan farklı olarak eğitimin düzeyini 4 yıla çıkarıyoruz'' dedi.

Değerlendirme kriterlerinin detaylarının, yapılacak çalışmaların ardından yönetmeliklerle belirleneceğini ifade eden Çubukçu, öğretmenlik mesleğinde geriye gidiş olmadığını, yalnızca yeniden bir düzenleme yapıldığını anlattı.

AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü de söz alarak, mesleğin ilerlemesi açısından teşvik edici bir mekanizmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ise eğitim politikalarının hükümetlere göre değiştiğini belirterek, bunların devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Milli Eğitim Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi.

-TASARI NE GETİRİYOR-

Tasarıya göre, öğretmenlik mesleğinde yükselmede dikkate alınacak değerlendirme puanının yüzde 20'sini yükseköğretim ve lisansüstü durumu, yüzde 5'ini sicil notu, yüzde 20'sini bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, yüzde 50'sini ise sınav puanı oluşturacak.

Uzman öğretmenlik sınavına katılacaklarda, adaylık dönemi hariç olmak üzere ''öğretmen'' unvanıyla en az 10 yıl, başöğretmenlik sınavında ise ''uzman öğretmen'' unvanıyla en az 5 yıl görev yapma şartları aranacak.

Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Sınavda 70 ve üstü puan alanlar değerlendirmeye hak kazanacak. Kriterler ve sınav puanının birlikte değerlendirilmesinin ardından 50 ve üstü puan alanlar başarılı sayılacak.

Öğretmenler, yurt içi yüksek öğretim kurumlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olanlar arasında Milli Eğitim Bakanlığınca seçilecek.

Ders kitabı ve eğitim araçlarına ilişkin uygulamaları düzenleyen 3. maddede yapılan düzenlemeyle, ders kitabı dışında kullanılacak eğitim araçlarının belirlenmesi okul yönetimlerine bırakıldı.

Kanununun yürürlüğe girmesi halinde lisans düzeyinde yükseköğretim mezunu olmayan öğretmenlerin kazanılmış hakları saklı kalacak.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın