KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Temmuz 2026 Pazar
°C

Öğretmenler ek işle geçiniyor

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumlarına yönelik yaptıkları anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 23.5'inin görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yaptığını, yüzde 89.6'sının borçla yaşadığını, yüzde 78'inin bilimsel gelişmeleri takip edemediğini ve yüzde 72.7'sinin çocuklarının öğretmen olmasını istemediğini bildirdi.

Öğretmenler ek işle geçiniyor
20 KASIM 2007 SALI 09:52
0
1214
0
AA aa
Türk Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla anket çalışması gerçekleştirdi. Öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumunun yakın plana alındığı anket, bin 700 öğretmen üzerinde uygulandı. Anket sonuçlarına göre, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 83.1'i maaş ve ek ücretleriyle birlikte 1000-1500 YTL arasında aylık gelir elde ederken, yüzde 9.8'i 500-1000 YTL, yüzde 4.6'sı da 1500-2000 YTL arasında ücret alıyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 23.5'İ EK İŞ YAPIYOR

Öğretmenlerin yüzde 23.5'i görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yapıyor. Yüzde 89.6'sının kredi kartı borcu ya da taksitleri varken, kart borcu olmayanların oranı yüzde 10.3 düzeyinde bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 91.4'ü maaşından birikim yapamazken sadece yüzde 8.5'i birikim yapabiliyor. Yüzde 58.3 kirada otururken, yüzde 28.5'inin evi bulunuyor.

YÜZDE 78'İ BİLİMSEL GELİŞMELERİ TAKİP EDEMİYOR

Öğretmenlerin yüzde 78'si bilimsel gelişmeleri takip edemiyor. Bunun nedeni olarak ise ekonomik durum gösteriliyor. Ankete katılanların yüzde 75.2'si ekonomik nedenlerden dolayı bilimsel gelişmeleri takip edemezken, yüzde 10.9'u zamanın kısıtlı olması ve yüzde 3.6'sı yeterli yayın olmadığı nedeniyle bilimsel gelişmelerden uzak kalıyor.

ÇOCUKLARININ ÖĞRETMEN OLMASINI İSTEMİYORLAR

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 72.7'si öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu dile getirmesine karşın çocuğunun öğretmen olmasını istemezken, yüzde 27.2'si çocuğunun öğretmen olmasını istiyor. “Çocuğunuzun niçin öğretmen olmasını istemezsiniz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 6.9'u öğretmenlik mesleğinin itibarının kalmaması, yüzde 13.3'ü öğretmenlerin gelir düzeyinin düşük olması, yüzde 5'i öğretmenlerin iş garantisinin bulunmaması, yüzde 4'ü öğretmenlerin çalışma koşullarının ağır olması ve yüzde 50.7'si ise “hepsi” yanıtını veriyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan yaptığı açıklamada, anket çalışmasının öğretmenlerin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların bir vesikası olduğunu belirtti. Öğretmenlerin Türkiye'de hak ettiği konumda olmadığını söyleyen Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öyle ki öğretmenlerimiz artık çocuklarının bile öğretmenlik mesleğini seçmesini istememektedir. Bu durumda yapılması gereken, öğretmenlik mesleğine kaybettiği itibarını kazandırmaktır. Ayrıca eğitim çalışanları olarak Öğretmenler Gününde Milli Eğitim Bakanımızdan müjde beklediğimizi de ifade etmek istiyorum. Umuyoruz ki Bakanımız, 24 Kasım'da öğretmenlerimize gerek mali gerekse özlük haklar açısından güzel haberler vererek, onları onurlandırır.”


Hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.07.2026
22:10
Bingöl`de maden faaliyetlerine tepki:
Bingöl'de maden faaliyetlerine tepki: 'Toprağımızı ve suyumuzu savunacağız'
Kiğı'da bir araya gelen çevre platformları ve sivil toplum kuruluşları, Bingöl'de yürütülen ve planlanan madencilik faaliyetlerine tepki gösterdi. Platform temsilcileri, doğa ve su kaynaklarının tehdit altında olduğunu savunarak hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
12.07.2026
22:08
`Kürt böreğinin mucidi` Rengo Mehmet`in büstü doğduğu köyde açıldı
'Kürt böreğinin mucidi' Rengo Mehmet'in büstü doğduğu köyde açıldı
Kürt böreğinin mucidi olarak bilinen ve 'Rengo Mehmet' lakabıyla tanınan Mehmet Alkan'ın büstü, Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı doğduğu Billice köyünde düzenlenen törenle açıldı. Programda katılımcılara Kürt böreği ikram edildi.
12.07.2026
22:07
Yuvadan defalarca düştü, doğaya bırakılarak kurtarıldı
Yuvadan defalarca düştü, doğaya bırakılarak kurtarıldı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yuvasından defalarca düşen yavru leylek, vatandaşların tüm çabasına rağmen yuvada tutunamayınca doğal yaşam alanına bırakıldı.
12.07.2026
22:06
Bingöl`de seyir halindeki otomobil alev alev yandı
Bingöl'de seyir halindeki otomobil alev alev yandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeyken motor bölümünden alev alan otomobil, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın