KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2025 Salı
°C

Öğrencilere 'Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması' eğitimi verildi

Bingöl Doğa Koruma ve Milli parklar Şube Müdürlüğü tarafından Kiğı ve Adaklı ilçelerinde 'Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması' eğitimleri verildi.

Öğrencilere `Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması` eğitimi verildi
11 MAYIS 2022 ÇARŞAMBA 19:43
0
1287
1
AA aa

Bingöl'ün zengin biyolojik çeşitliliği, öğrencilere anlatıldı. Bingöl Doğa Koruma ve Milli parklar Şube Müdürlüğünce düzenlenen eğitim programlarında, Kiğı Yusuf Ziya Değnekçi İlköğretim Okulu'nda 70, Adaklı YBO Ortaokulunda ise 160 öğrenciye Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması" eğitimleri verildi.

BİNGÖL'DE BİYOÇEŞİTLİLİK

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Bingöl'de 10 bin 822 noktada tespit edilen 1490 canlı türü Nuh'un Gemisi'ne kaydedilmişti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2013'te başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi (UBENİS) kapsamında 81 ilin biyolojik çeşitlilik verileri Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'na kaydedildi.

Proje kapsamında Bingöl'de, 10 bin 822 noktada 1490 takson sisteme kaydedildi. Bu taksonların 6'sı lokal endemik, 130'u endemik türler olurken, 1354 tür ise endemik olmayan canlılardan oluştu.

BİTKİLER İLK SIRADA YER ALDI

Bingöl'de kayıt edilen 1490 taksondan; 1236 takson ile damarlı bitkiler ilk sırada yer aldı. Bingöl'de 168 kuş türü, 30 balık türü, 28 memeli türü, 22 sürüngen türü ve 6 çift yaşamlı canlı türü kayıt altına alındı.

EKONOMİK DEĞERE SAHİP TAKSONLAR

Bingöl'de kayıt altına alınan taksonlardan ekonomik değeri olan takson sayısının 211 olduğu belirtildi.

Bingöl'de bulunan taksonlardan ekonomik olarak 50'sinin gıdada, 15'inin herbal çay, 13'ünün baharat, 7'sinin tıp ve bitkisel ilaçta, 2'sinin alternatif tıpta, 2'sinin biyoteknolojide, 2'sinin biyolojik mücadelede, 19'unun yakacakta kullanılabileceği tespit edildi.

Ayrıca, avcılıkta 27, balıkçılıkta 23, payzaj bitkisi olarak 20, hayvancılıkta 8, tahnihde 6, doğal boyamacılıkta 4, süs eşyası olarak 3, uçucu yağ olarak 2, çayır ve mera bitkisi olarak 2, genetik materyal olarak 1 ve ev hayvanı olarak 1 takson sisteme kaydedildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92274)
11 Mayıs 2022 Çarşamba 20:59
Önce kaçak avlanmayı sonlandırın tabiat kendini yeniler. Merak etmeyin bu halk tabiatı tahrib etmiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın