Bingöl'de görev yapan rehber öğretmenlerine yönelik madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele semineri düzenlendi.
Dün saat 09.30'da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde gerçekleşen seminere İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Şube Müdürü Cevdet Ataoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, Ankara Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi'nden Uzman Psikolojik Danışman Günsü Ertunç, Bingöl Devlet Hastanesi Psikiyatrist Dr. Gülhan Erdinçler, Denetimi Serbestlik Müdürlüğü'nden Sosyolog Fatih Öztürk, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Özlem Şentürk ve rehber öğretmenler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Sarı, Türkiye ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmekte olduğunu söyledi.
“Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir önleyici rehberlik ve koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir” diyen Sarı: “Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceğine, maddeden kurtulabileceğine öncelikle bizlerin inanması gerekmektedir. Bu vesileyle, düşüncemiz hem rehber öğretmenlerin mesleki bilgi düzeylerini arttırmak hem de madde kullanmaya teşebbüs eden öğrenci ve diğer bireylere karşı önleyici tedbirler almaktır” dedi.
Madde bağımlılığının biyolojik, sosyolojik, ruhsal ve toplumsal yönü olan ve özellikle 21.yüz yıldan itibaren insanlığın en önemli sorunu haline gelen bir konu olduğuna vurgu yapan Sarı: “Özellikle Anayasanın 58. Maddede devletin görevi insanların sağlığını korumak, gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak olarak belirtilmiştir. Madde bağımlılığının tehlikeli boyutuna dikkat çekmek için bazı rakamları sözlerle paylaşmak istiyorum. Uyuşturucuya yıllık harcanan para 500 milyar dolar yani 165 ülkenin milli gelirinden fazla. Yılda 200 bin insan hayatını kaybediyor. Dünyada uyuşturucu kullanımı oranı yıllık yüzde 8 artıyor. Ülkemizde yıllık ortalama 350 kişi hayatını kaybediyor. Hapishanelerimizin yüzde 18 i uyuşturucudan içerde yatıyor. Yani 23 bin 638 kişi. Madde kullananların yüzde 80 i suç işliyor. Suç giderek davranış haline dönüşüyor. Uyuşturucu kullanmak daha çok ergenliğe giriş döneminde başlıyor. Uyuşturucuya başlaması aklı kullanmama, ahlaki değerlerin azalması, sosyal aktivitelerin olmaması, sevgi eksikliği, gelecek endişesi, zamanı iyi kullanmama, aşırı baskı, yaşadığı ortamla iletişim kuramama gibi nedenler sebep olmaktadır. Uyuşturucu kullananların geneli 14-30 yaş arasıdır. Bu da nüfusumuzun yüzde 50 sini teşkil etmektedir. Haliyle psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir” şeklinde konuştu.
Sarı'nın konuşmasının ardından seminer diğer katılımcıların konuşmaları ve bilgilendirmeleri ile son buldu.