KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mart 2025 Cumartesi
°C

Kredi kartı kullanıcıları dikkat

Emniyet uyardı. CNA'nın haberi.

Kredi kartı kullanıcıları dikkat
27 ARALIK 2008 CUMARTESİ 09:01
0
907
0
AA aa
Antalya'dan kiraladıkları araba ile Mersin'e gelen ve elerinde bulunan kopya kredi kartları ile bir banka ATM'sinden para çekmek isteyen 2 kişi, üzerlerinden ve araçlarından çıkan toplam 257 adet manyetik şeritli, üzerinde elle yazılmış numaraların bulunduğu kredi kartı ve kredi kartları ile çekilmiş 26 bin 250 YKL para ile birlikte yakalandı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada Mehmet Fatih T. ve Mustafa Duran B. isimli zanlıların “TCK 158/1-F bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, TCK madde 245; banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması” suçlaması ile çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildiklerini kaydetti.

Öte yandan mersin Emniyet müdürlüğü kredi kartı hırsızlığı ve dolandırıcılığına karşın bir basın bülteni yayımlayarak vatandaşları uyardı.

Yapılan uyarıda bilişim sistemleri ve kredi kartlarının günlük hayatın vazgeçilmezleri oldukları belirtilerek “Özgürlüğün ve rahatlığın simgesi haline gelmiş kredi kartlarını kullanmak korkulu bir hal almaya başlamıştır. Yaptığımız her alışverişin ardından kartımızın bilgilerinin çalınabilirliği çok kolay ve anlaşılması güç düzeneklerle bu işlerin simsarları eline geçme olasılığı doğmuştur. Bu nedenle vatandaşlarımızın özellikle kredi kartlarıyla yaptığı alışverişlerde dikkat etmesi gerekli bazı hususlar bulunmaktadır” denildi.

Açıklamada vatandaşların kredi kartı kullananların dikkat etmesi gereken hususlar ise şu şekilde sıralandı;

*Kredi kartları işlem yapılmak üzere satıcıya verildiğinde kart numarasının not edilmediğinden ya da POS cihazı dışında bir cihazdan geçirilmediğinden emin olunmalıdır. Bunu takip etmek adına kartınız POS cihazınızdan geçirilirken cihazın görünür olmasını sağlamanız gerekmektedir.

*Kredi kartı dolandırıcıları kredi kartlarını ele geçirmeseler bile, kart sahiplerini maddi zarara uğratabilmektedirler. Kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve kartın arkasındaki CVV2 numarası ile internet üzerinden rahatlıkla alışveriş yapılabilir. Bu nedenle kart üzerindeki bu bilgilerin art niyetli kişilerden korunması gerekmektedir.

*Numaranın bulunabileceği ekstre, ATM fişi, slip gibi belgeler güvenli bir yerde muhafaza edilmeli, ihtiyaç kalmadığında mutlaka üzerindeki numaraları okunamayacak şekilde imha etmeye özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, sadece buruşturup çöpe atılan bir belge kötü niyetli kişilerce elde edilebilir.

*Kredi kartlarının POS cihazından geçirildikten sonra okunmaması veya yetersiz bakiye gibi durumlarda mutlaka bunu işlemi belirleyici bir belge istemelidir.

*Şifre işlemi gerçekleştirilirken kesinlikle ikinci bir şahsın şifrenizi görmemesine dikkat etmeli, şifre başkasına söylenmemelidir.

Açıklamanın sonunda ise “Mersin Emniyet Müdürlüğü olarak Bilişim Suçlarıyla mücadelede halkımızın desteği her geçen gün daha da önem arz etmekle birlikte bu konuda, mücadele kapsamında yardımcı olmak isteyen herkesin 155 Polis İmdat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün hizmetlerinde kullanılan 0324 237 00 49 nolu telefon ile irtibat kurmaları, bu tür suçlarla uğraşan kişilerle mücadelede en önemli adım olacaktır” ifadelerine yer verildi.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.03.2025
05:40
12 Bingölspor`da hedef mutlak galibiyet
12 Bingölspor'da hedef mutlak galibiyet
Şampiyonluk yarışında geçen hafta Şırnak deplasmanında aldığı yenilgiyle gerileyen 12Bingölspor, bu hafta sahasında Kızıltepe 47 Spor'u konuk edecek. Hafta boyunca yoğun tempolu hazırlık yapan yeşil beyazlı ekip, farklı kazanmak için tüm gücünü sahaya yansıtmak istiyor.
08.03.2025
04:17
'Adalet sustuğunda ayrımcılık, vicdan sustuğunda ise şiddet büyür'
Bingöl'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel düzenlenen 'Kadına Dair' konulu panelde konuşan Sosyal Çalışmacı Tuğba Dönmez: 'Sessiz kalan herkes şiddetin ortağı olur ama ses çıkaran herkes bir hayatı değiştirebilir. Adalet sustuğunda ayrımcılık, vicdan sustuğunda ise şiddet büyür' ifadelerini kullandı.
08.03.2025
04:16
370 bin adet boş makaron ele geçirildi
370 bin adet boş makaron ele geçirildi
Jandarma ekipleri, Bingöl ve Diyarbakır'dan temin edilip Trabzon'a götürülmek istenen 370 bin adet kaçak boş makaron ele geçirdi.
08.03.2025
04:15
Genç`te yaban hayatı unutulmadı
Genç'te yaban hayatı unutulmadı
Bingöl'ün Genç ilçesinde, Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi (HAYDİ) ekiplerinin de desteğiyle yaban hayatını için Servi bölgesi kırsal alandaki belirlenen geçiş noktalarına yem bırakıldı.
08.03.2025
04:14
Bingöl`de ‘Helal Gıda ve Helal Turizm` Paneli
Bingöl'de 'Helal Gıda ve Helal Turizm' Paneli
Helal gıdanın önemi, helal turizm kavramı, sektördeki güncel gelişmeler ve tüketici farkındalığı gibi konular ele alındığı panelde alanında uzman akademisyenler ve konuşmacılar, konu başlıklarında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
08.03.2025
04:12
'Güçlü kadın güçlü aile, güçlü aile güçlü toplum demektir'
Eğitim Bir-Sen Bingöl Kadın Kolları Başkanı Sibel Öz İnak: '2025'in 'Aile Yılı' ilan etmesini takdir ediyor, ailenin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla özellikle çalışan kadınlarımızın haklarını daha da genişleten yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ve teklif ediyoruz. Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü aile güçlü toplum demektir.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın