KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Şubat 2025 Perşembe
°C

Körfez'den dünyaya para yağacak

IMF'ye göre, Körfez ülkeleri gelecek beş yılda petrol, gaz, altyapı ve gayrı menkulde 800 milyar dolarlık yatırım yapacak. IMF raporunda, bir dönem Türkiye'nin “ağabeylik” yapacağı belirtilen Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde büyümenin yüzde 10'ları geçtiği ve iki haneli rakama oturduğu belirtildi.

Körfez`den dünyaya para yağacak
30 EKİM 2007 SALI 09:46
0
849
0
AA aa
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) “Bölgesel Ekonomik Görünüm: Orta Doğu ve Orta Asya” başlıklı raporu açıklandı. Türkiye IMF araştırma birimlerince ayrı incelenip Avrupa'yla ilişkilendirildiğinden, bu raporda özel olarak ele alınmadı. Bölgedeki olumlu ekonomik ortamın kısa vadede de varlığını sürdüreceği, ancak bölgenin “sürekli dönüşüm” ve işsizliğin azaltılması sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

“KARDEŞLERDE” BÜYÜME YÜZDE 11

Rapora ilişkin basın özetinde, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinin hızlı gayrı safi iç hasıla artışı öncülüğünde dikkat çekici dönüşüm yaşadığı, “bölgesel büyümenin” son sekiz yılda “küresel büyüme” rakamlarının üstüne çıktığı kaydedildi. Raporda, “Küresel finans piyasalarında artan belirsizliklere karşın petrol ve petrol dışı malların fiyatlarındaki sürekli artışın yardımıyla, bölgede büyümenin 2008 yılında yüzde 6-7 sınırı içinde kalacağı tahmin ediliyor. Bölgenin tümünde ekonomi; Kafkaslar ve Orta Asya'da özellikle yüzde 11'de kalacağı tahmin edilen dördüncü yılındaki iki haneli büyümeyle iyi bir konumda bulunuyor” denildi.

Orta Asya ve Orta Doğu'da, özellikle de Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus gibi ortalama büyümenin yüzde 5-6 olduğu Magrip ülkelerinde işsizliğin endişe kaynağı olduğu belirtilen raporda şu saptamalar yapıldı:

“Enflasyon birçok ülkede yükselmektedir. Talepte güçlü artış, büyük dış sermaye akışı ve genelde uyum sağlamış para politikalarının desteğiyle bölgede ortalama enflasyon yüzde 8-9 olmuştur. Petrol ihracatçıları için 2006'daki yüzde 7'den 2007'deki yüzde 10'a artış özellikle hızlı olmuştur. Tasarlanan ekonomik duruşta büyük bir değişiklik olmazsa enflasyon 2008'de bir ölçüde rahatlayacak.

ARAPLAR BEŞ YILDA 800 MİLYAR DOLAR YATIRACAK

Petrol üreticileri harcamalarını hızlandırırken bölgede tasarruf azaldı. Yatırım ve tüketim malları ithalatındaki hızlı artış, petrol ihracatçılarının cari işlemler fazlasını, 2006'da, petrol fiyatları rekor yüksekliklerde kaldığı halde GSYİH'larının yüzde 21'inden yüzde 17'ye düşürmüştür. Yüksek özel sektör ve kamu kesimi harcaması buna katkıda bulunmuştur. Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE), gelecek beş yıl için yatırıma 800 milyar dolar harcanması planlanıyor, yatırımlar büyük petrol ve gaz projelerini içerecek, büyük ölçüde ulusal petrol şirketleri tarafından fonlanacak. Altyapı yatırımları kamu-özel sektör ortaklıkları tarafından finanse edilirken gayrı menkul sektöründe öncelikle özel sektörün yatırımı söz konusu olacak.”

RİSKLERE YİNE DİKKAT ÇEKTİ

IMF raporunda bölgede genel görünümü olumlu bulmasına karşın “küresel ekonomiden kaynaklanan zarar risklerinin arttığını” belirtti. IMF, “Kredi sıkıştırması sürerse, gelişmiş ülkelerdeki büyüme aniden yavaşlayabilir, bu dünyanın diğer bölümlerine yayılabilir. Petrol ve gıda fiyatlarında daha ileri sıçramalar enflasyonist baskıya katkıda bulunur ve ekonomide yavaşlamayı önlemeye çalışan politika belirleyicilerini ikilemde bırakır. Böyle bir senaryo bölgenin, son yıllarda güçlü politikalarla, resmi rezerv ve diğer dış gelirlerdeki büyük artışlar ve borçlarda azalışlarla güçlendirilmiş esnekliğini test edecektir” dedi.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.02.2025
15:42
Bingöl`de eğitimde tedbirler ele alındı
Bingöl'de eğitimde tedbirler ele alındı
Bingöl'de eğitim-öğretim yılı ikinci dönemine yönelik tedbirler konulu değerlendirme toplantısı yapıldı.
13.02.2025
15:24
Bingöl`de Eğitim Bir-Sen protestosu! Toplu Sözleşme Kararlarına Uyulsun
Bingöl'de Eğitim Bir-Sen protestosu! Toplu Sözleşme Kararlarına Uyulsun
Eğitim-Bir Sen Bingöl 2 Nolu Üniversite Şubesi, toplu sözleşmede alınan karara ve verilen sözlere rağmen, üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkının teslim edilmemesi, 3600 ek gösterge hakkının hala verilmemesi ve akademik personelin haklarının iyileştirilmemesini protesto etti.
13.02.2025
15:12
Suyun yıldızları 14 madalya ile Bingöl`e döndüler
Suyun yıldızları 14 madalya ile Bingöl'e döndüler
Van'da düzenlenen ve 400 sporcunun katıldığı yüzme müsabakalarında elde ettikleri derecelerle önemli başarılara imza atan Bingöllü yüzücüler, toplamda 14 madalya kazandılar.
13.02.2025
12:05
Bingöl`de deprem! Merkez üssü Adaklı
Bingöl'de deprem! Merkez üssü Adaklı
Bingöl, bugün saat 11.53'te merkez üssü Adaklı İlçesi olan 3,4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.
13.02.2025
11:17
Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu`nda
Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda
TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'nin 7 maddesi daha kabul edildi. Buna göre; meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hâkim ve savcılar, öğretim görevlisi olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek.
13.02.2025
10:45
Bingöl`de 99 köy yoluna kar engeli
Bingöl'de 99 köy yoluna kar engeli
Bingöl'de etkisini gösteren karla birlikte İl Özel İdaresi ekipleri de köy yollarında karla mücadele için seferber oldu. 54 araçla karla mücadelenin kesintisiz süreceğini belirten Genel Sekreter Enes Üçgül, vatandaşlardan da olumsuz hava koşulları nedeniyle dikkatli olmalarını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın