KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Eylül 2024 Pazartesi
°C

Kava'dan UİP tepkisi: 'Okullarda daha fazla sıkıntı yaşayacağız!'

İŞKUR tarafından daha önce TYP adıyla yürütülen ancak yeni adıyla İUP uygulamasıyla hem çalışma saatlerinin hem de maaşların düşürülmesiyle kimsenin bu işi tercih etmeyeceğini, etse bile okullardaki temizlik işlerinin aksayacağını belirten eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava: 'Yol yakınken yanlıştan dönülmeli ve okulların ihtiyacını görecek şekilde bir düzenleme yapılmalıdır' dedi.

Kava`dan UİP tepkisi:
05 EYLÜL 2024 PERŞEMBE 12:54
14
2675
6
AA aa

İŞKUR aracılığıyla yürütülen Toplum Yararına Programının (TYP) ismi İşgücü Uyum Programı (İUP) olarak değiştirilirken, bu program kapsamından Bingöl'deki eğitim kurumlarına 670 kişi alınacağı açıklanmış ve İşçilere sadece çalışacakları gün için ücret ödenecek, ilk aydan sonraki aylarda ellerine geçecek para ise TYP'nin neredeyse yarısı kadar olacak.

Açıklanan ücret rakamlarına göre, işçi çalıştığı gün kadar ücret alacak. Programın ilk 4 haftasında işçiler 5 gün çalışacak ve çalıştığı her gün için 566,73 TL ücret alacak. Bir ayda en fazla 22 gün çalışabilecek bir işçinin eline aylık 12 bin 468 TL geçmiş olacak.

Bir aylık sürecin ardından işçiler haftada 3 gün çalışacak. Ayda 12 gün çalıştırılacak işçilerin eline 6 bin 800 TL, 15 gün çalışacak işçilerin eline 8 bin 500 TL geçmiş olacak.

KAVA: “TYP YERİNE İHDAS EDİLEN İUP BU HALİYLE YARAYA MERHEM OLMAZ/OLAMAZ!”

Okulların açılmasına kısa bir süre kala okullarda temizlik ve güvenlik personeli yetersizliğine ilişkin açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava: “Okul temizliği ve güvenliği basit bir iş değildir, iş öğrenilene kadar süre bitmektedir. Tecrübeli elemanların da yeni uygulama-gelir dengesizliği-süre kısalığı gibi gerekçelerle hiçbirinin bir daha işi tercih etmeme ihtimali okullar açısından çok ciddi bir sorundur” dedi.

KAVA; yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Okulların açılmasına kısa bir süre kala birçok okul müdürü ve yöneticisinin kara kara düşündüğü; okullardaki temizlik, güvenlik ve hizmetli sorununu nasıl çözeceğiz?

Malum olduğu üzre, temizlik konusu eğitim kurumlarımızda da çok mühim!

Bu minvalde verilecek TYP kapsamındaki personel umudu diri tutuyordu ama TYP'nin kaldırılıp yerine ihdas edilen İş Gücü Uyum Programı (İUP) ve yeni uygulama için yayımlanan genelge şartlarına göre öyle olamadı. Maalesef son uygulama sorunu çözmeye yetmediği gibi yeni sorunlar da ortaya çıkardı.

Şöyle ki; Yeni Programa göre, bir kurumda en fazla 5 kişi çalışabilecek. Günlük çalışma süresi 7,5 saat ve haftada 5 gün olarak belirlendi. Çalışanlar ilk 1 ay haftada 5 gün (37,5 saat) çalışabilecek sonrasında ise bir çalışan en fazla 3 gün (22,5 saat) çalışabilecek. İUP için daha önce bu programda çalışmamış olma gibi bir şart bulunmuyor. Son bir ay sigortalı olanlar ile yaşlılık ve malullük maaşı alanlar programa başvuru yapamıyor. Çalışana asgari ücretten daha fazla ödeme de yapılamayacak. Haftada en fazla 3 gün çalışacak olan bir çalışana ise ayda 10 bin TL'ye yakın ücret ve buna göre sigorta pirimi ödemesi yapılabilecek. Okulların bu şartlarda çalışacak bir çalışan bulup bulamayacağını merak etmeye gerek yok, çünkü asgari ücretin altında emeğinin karşılığını alamayacağını bile bile, bu yeni uygulamada kim çalışmak ister ki!

Okullarımızda öğretmenlerimiz seminerlerine, yeni öğrencilerimiz de uyum eğitimlerine bu hafta başladı. 9 Eylül'de de tüm öğrencilerimiz okullarda olacak. Şartların bu kadar daraltıldığı bir ortamda kurumlar gerekli personeli nasıl bulacak?

Okul temizliği ve güvenliği basit bir iş değildir, iş öğrenilene kadar süre bitmektedir. Tecrübeli elemanların da yeni uygulama-gelir dengesizliği-süre kısalığı gibi gerekçelerle hiçbirinin bir daha işi tercih etmeme ihtimali okullar açısından çok ciddi bir sorundur.

Bakanlık bu yaptığı ile işi imkansızlaştırmaktadır. Bakanlık bir an önce İUP düzenlemesinde düzeltmeye gitmelidir, yoksa bu haliyle okullarda temizlik hususu ciddi manada zora girecek, hatta imkânsız hale gelecektir. Okullar açılırken bu belirsizlik en çok da okul yöneticilerimizi kara kara düşündürmektedir. Millî Eğitim Bakanlığımız ve İŞ-KUR keşke bu tarz düzenlemeleri yaparken alanda görev yapan okul yöneticileri ile bir istişare etmiş olsaydı, bugün bu yanlış uygulama hatasına düşülmemiş olurdu.

Yol yakınken yanlıştan dönülmeli ve okulların ihtiyacını görecek şekilde bir düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca unutmadan ekleyelim, okul/kurumlarımıza Güvenlik Görevlisi de verilmelidir...

Okullar açılırken okullarımızın tamamına yakınında temizlik ve benzeri işleri yapacak Yardımcı Hizmetler Personeli ve güvenliği sağlayacak Güvenlik Görevlisi neredeyse ya hiç yok ya da çok yetersiz! Okullar açılmadan İş-Kur üzerinden veya kadrolu atama yoluyla güvenlik ve temizlik sorunu çözülmediği takdirde eğitim öğretimin başlama sürecinde daha fazla sıkıntı yaşayacağız. İş-Kur üzerinden veya kadrolu atama yoluyla yeterli sayıda Güvenlik Görevlisi ve Yardımcı Hizmetler Personeli okullar açılmadan önce mutlaka alınmalıdır.

Her zaman olduğu gibi okul yöneticilerimiz olağanüstü fedakârlık gösteriyorlar; bu hususlarda yeni bir omuz verilmesi gerekiyor, yoksa okullarımızda hijyen, temizlik ve güvenlik eksikliklerinden kaynaklı pek çok problemle okullar açıldığında karşı karşıya kalınacağını tahmin etmek hiç de zor değil.

Millî Eğitim Bakanlığımızca kesin çözüm olarak bir an önce Okul Bazlı Bütçe uygulamasına geçmelidir. Bizden söylemesi...

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111428)
08 Eylül 2024 Pazar 11:42
Ucuz İşgücü Programı yani.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111426)
08 Eylül 2024 Pazar 06:27
Eğitimin kalitesini sizin yaptığınız listelerde mesleğinden edilen bu ilin en iyi en başarılı en ilkeli öğretmenlerini ihrac ederek bizzat siz katlettiniz....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111412)
06 Eylül 2024 Cuma 09:35
Siz Eğitim Birsen kesimi herşeye burnunuzu sokarsanız, herşeye müdahele ederseniz, bu ülkede herşey olur. Siz birde eğitim vermeyip de boşyere para alan öğretmenleri niye bu işin içine katmıyorsunuz. Eğitimi dershane ortamına aktardınız. Utanmadan birde bu okul bu kadar tıp kazandırmış bu kadar mühendislik kazandırmış gibi reklam yapıyorsunuz. Eğitim camiası insanda biraz utanma olur diyecem ama karşımda insan yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111411)
06 Eylül 2024 Cuma 08:31
Ahlaksız zengin züppeleri vergi çalsın, faturada garibana çıksın. İyi ki ilahi adalet var ve zengin züppeleri de 2 m kefene sarılıp Allah'ın huzuruna gidecek.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111406)
05 Eylül 2024 Perşembe 20:38
Bunun hangi dine hizmet ettiği belli değil. Hem nalına hem mıxına vuruyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111421)
06 Eylül 2024 Cuma 22:51
@Misafir Kullanıcı İnsan diye geçinen ....... efendi ol
16.09.2024
18:16
Zazaca`ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zazaca'ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zaza Dili ve Edebiyatına sunduğu katkılarla ve bu yönde yaptığı çalışmalarla bilinen Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Araştırmacı-Yazar İbrahim Bukan, kısa süre önce yakalandığı amansız hastalığa yenilerek hayata gözlerini yumdu. Taziyesi, Bingöl merkez Hz. Ali Camii'nde kuruldu.
16.09.2024
16:26
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl`e Geliyor
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl'e Geliyor
Genç İlçesinde esnaf ziyaretinde bulunacak olan Erbakan, akabinde Parti İlçe Başkanlık binası önünde halka seslenecek. Sonraki durağı ise Sancak beldesi olacak.
16.09.2024
15:36
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Sunuculuğunu Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Murat Varol'un yaptığı, her bölümde klasik Zaza edebiyatı yazarlarından birinin hayat hikayesi ve Zazaca eserlerini konu alan Qal û Qelem (Söz ve Kalem) adlı Zazaca program 16 Eylül Pazartesi saat 22.40'da TRT Kurdî de izleyicisi ile buluşuyor.
16.09.2024
15:09
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl'de 09-16 Eylül 2024 tarihleri arasında Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmaları paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, 32 firarinin yakalandığını, aranan 398 şahıs tespit edilerek 3 gözaltı, 1️ tutuklama yapıldığını, ayrıca 81 bin kişi ve 15 bin aracın sorgulanıp yapılan gözaltı ve cezai işlemleri de aktardı.
16.09.2024
14:14
Bingöl`de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Bingöl'de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Partisine yönelik eleştirilerde bulunduğu açıklamasında; 'İlçe halkımızın bu konudaki talepleri ve bireysel olarak benim gördüğüm lüzum üzerine partiden istifa ederek, ilçe halkına daha iyi hizmet vermek amacıyla bağımsız olarak başkanlık görevime devam edeceğim' dedi.
16.09.2024
14:13
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Bingöl'de damperi açık unutulan kamyon, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) direğini devirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın