KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2026 Pazartesi
°C

Kafa travmalarında ilk dakikalara dikkat

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akyüz, kafa travması geçiren hastaların yüzde 20'sinin ilk travma anında veya nakil sırasında kaybedildiğini bildirdi.

Kafa travmalarında ilk dakikalara dikkat
12 OCAK 2010 SALI 10:28
0
1601
0
AA aa

Güç Gönel'in haberi

Doç. Dr. Mahmut Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir darbe veya kaza sonucu başın yaralanmasının ''kafa travması'' olarak adlandırıldığını, günlük hayatta sık olarak karşılaşılmasına rağmen vatandaşların halen kafa travması konusunda yeterince bilgili olmadıklarını söyledi.

Gelişmiş ülkelerde kafa travmalarının ölüm nedenleri arasında üçüncü veya dördüncü sırada olduğuna işaret eden Doç. Dr. Akyüz, ''Kafa travmaları ülkemizde maalesef halen birinci sırada ölüm nedeni'' dedi.

Kafa travmalarının çoğunluğunun trafik kazaları nedeniyle oluştuğuna değinen Mahmut Akyüz, doğru ve zamanında yapılan müdahale ile yaralanmanın verebileceği zararların en aza indirilebileceğine değindi. ''Telaş içinde yapılan yanlış ilk yardımlar, yaralanmaların artmasına neden olabilmektedir'' diyen Akyüz, şöyle konuştu:

''Kafa travmalı bir hastada ilk müdahale, hasta acil servise veya yoğun bakıma geldiğinde değil, travmanın olduğu yerde başlamalıdır. Hastaya travma anından, devamlı tedavisinin yapılacağı kliniğe gidene kadar transportun her aşamasında sistematik ve hızlı yaşam desteği verilmeli ve sürdürülmelidir. Kafa travması hastalarının yüzde 20'si, ilk travma anında veya transport sırasında kaybediliyor. Buna da en çok düşük tansiyon ve kandaki oksijen düzeyinin yetersizliği sebep oluyor.''

Akyüz, düşme veya trafik kazası gibi olayların ardından görülebilecek bazı belirtilerin vatandaşlarca bilinmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Hasta ve hasta yakınlarının bazı önemli detayları bilmesi gereklidir. Travma sonrası 15 dakikadan fazla şuur kaybı, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, şuurun giderek artan şekilde bozulması, uyku hali, kulaktan veya burundan kan veya suya benzeyen sıvı gelmesi, sara nöbeti geçirilmesi gibi ayrıntılar oldukça önemlidir.''

Akyüz, bebeklerin de kafa travması bakımından riskli grupta olduğunu, ailelerin bu konuda ''uyanık'' olması gerektiğini vurguladı. Ailelerden, bebeklerde kafatasının ön tarafında bulunan ve halk arasında bıngıldak olarak bilinen açıklığa dikkat etmelerini isteyen Doç. Dr. Akyüz, ''Bu açıklığın kabarıklığının belirgin olması, kusma eşlik etmesi, devamlı ağlama hali, gözlerin bir tarafa kayması, ellerde ve kollarda istemsiz hareketler veya hareketin olmaması, cilt altında belirgin şişlik veya çökmelerin olması önemli detaylardır'' ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Mahmut Akyüz, bu tür durumların gözlenmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.05.2026
13:37
Araç sahipleri dikkat! Güvenlik ekipmanlarına yenileri eklendi!
Araç sahipleri dikkat! Güvenlik ekipmanlarına yenileri eklendi!
Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca araçlarda bulundurulması zorunlu olan ekipmanlar listesi güncellendi. Buna göre yangın tüpü, ilk yardım seti ve reflektörün yanı sıra pense, tornavida ve araçlarda kullanılan çeşitli ampuller de zorunlu ekipmanlar arasına dahil edildi.
17.05.2026
22:39
Bingöl`ün Geleceği
Bingöl'ün Geleceği 'Akıllı Şehir' Çalıştayında Ele Alınacak
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek 'Bingöl Akıllı Şehir Dönüşüm Çalıştayı', 21-22 Mayıs tarihlerinde Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Çalıştayda, Bingöl'ün geleceğine yönelik akıllı şehir uygulamaları çok yönlü olarak ele alınacak.
17.05.2026
22:38
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları tarafından Kocaeli'de düzenlenen '81 İl Gençlik Şöleni'ne katılan AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları teşkilatı, program kapsamında Kocaeli ve Ankara'da bir dizi ziyaret ve buluşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı programda gençlik şöleni, koreografi ve drone gösterileri dikkat çekti.
17.05.2026
22:37
Bingöl`de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın