Bingöl Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği Gençlik Komisyonu ile Bingöl Üniversitesi ortaklaşa “Din ve Demokrasi” konulu konferans düzenledi.
Sunuculuğunu Tavz-Der Gençlik Komisyonu Başkanı Bayram Bariç'in yaptığı konferansa konuşmacı olarak Akademisyen/araştırmacı yazar ve aktivist Fatma Bostan Ünsal katıldı.
Yaklaşık 2 saat süre konferansta konuşan Ünsal, ‘İslam Dini demokrasiye karşıdır, Hristiyanlık demokrasiye uygundur' gibi bir algının yaygınlaştırılmaya çalışıldığına değinerek, bu savın temelinin olmadığını vurguladı. Bütün ilahi dinlerin köken olarak aynı noktaya dayandığını vurgulayan Ünsal, bir dinin demokrasiye uyup diğerinin uymadığını vurgulamak bağnazca bir düşüncedir dedi.
“DEMOKRASİ, HESAP SORULABİLİRLİĞİ GEREKTİRİR”
Demokrasinin Seçme ve seçilmenin yanı sıra seçilenlere hesap sorabilmeyi de gerektirdiğini vurgulayan Ünsal: “Hz. Ömer döneminde bir savaştan sonra elde edilen ganimetler için, sahabelerden biri onun yakasına yapışarak; ‘Bize bir metre kumaş düşerken siz iki metreyi bulan bir gömlek giymişsiniz' diyerek en tepedeki adama hesap sormuştur. Ancak Hz. Ömer'in Oğlu ben kendi payıma düşen bir metreyi babama hediye ettim deyince durum anlaşılmıştır. Bu misalde Sahabenin yaptığı saygısızlık olarak anlaşılmamalı, Seçtiği ve idareci olanlara hesap sorabildiği algısıyla meseleyi okumalıyız. Unutulmamalıdır ki demokrasinin temel unsuru hesap verile bilirliktir. İşte asıl demokrasi budur” şeklinde konuştu.
Birinci ve ikinci Akabe Biatları ile Hülafa-i Raşidin dönemlerinde, İslam tarihinin demokrasinin bayraktarlığını yaptığını kaydeden Ünsal: “İslam'da “Biat” bir onay bir kabullenme merciidir. Akabe biatları belirli temel prensipleri ile bir toplumu inşa etmek için önemli örneklerdir. Demokrasinin atıf edildiği Yunan medeniyetine baktığımızda Köleler ve Kadınlar seçme iradesine sahip değillerdir. Oysa İslam Dininde sınıfsal fark olmayıp her birey eşit haklara sahip olup sınıfsal ayrım ret edilmektedir. İslamiyet, elitlerin ya da beli bir sınıfa mensup olanların yönetici olabileceği bir zihniyeti hiçe saymıştır. Nitekim İslam güçlü-güçsüz kavramlarını tepe taklak etmiştir” diye konuştu. Ünsal'ın konuşmasının ardından konferans, soru cevap faslıyla sonlandırıldı.