Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri etkinlikleri Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de konuk olduğu etkinliklere Kalkınma Bakanı Yılmaz, Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ve çok sayıda milletvekili ve vali katıldı. Yılmaz ve Çiçek açılışın ardından yörelere ait tanıtım stantlarını gezdi. Yılmaz, bu esnada Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerini kapsayan Serhat Kalkınma Ajansının projelerini anlattı. Bu yörelerde projelere hibeler verdiklerini belirtti; kalkınma için sosyoekonomik faaliyetlerde bulunduklarını dile getirdi.
Bakan Yılmaz: ‘'Serhat kalkınma ajansımız 4 il için kurduğumuz bir ajans. Kars, Ardahan, Iğdır gibi bu 3 ilimiz dışında bir de Ağrı ilimiz var bu etkinlikte yok ama Serhat Kalkınma ajansımız 4 ili kapsıyor.
Burada projelere hibe destekler veriyoruz. Bu yörelerimizin kalkınması gelişmesi için sosyoekonomik anlamda çalışmalar yapıyoruz. Yatırım destek ofislerimizle oraya giden yatırımcıya yardımcı oluyoruz, bir taraftan da o yörenin tanıtımını yapıyoruz. Bu tanıtım genel tanıtımdan ziyade yörenin yatırım potansiyellerinin tanıtımı. Bu yörelerimizde en fazla ihtiyaç duyduğumuz iş özel sektörün ilgisidir. İşte turizm konaklama tesisleri, hizmet sektörleri, tarım, sanayi, ticaret her alanda özel sektörü daha fazla bu bölgelere cezbetmemiz gerekiyor. Bir taraftan teşvikler uyguluyoruz çok güçlü teşviklerimiz var. Altyapıyı geliştiriyoruz. Bu yörelerimiz de büyük ölçekli demiryolu projelerimiz havalimanlarımız üniversitelere muazzam yatırımlar yapıyoruz. Eğitime sağlığa kentsel altyapıya ama bütün bunları tamamlayacak olan özel sektörün üretken alanlara yapacağı yatırımlar istihdam oluşturacak yatırımlardır. Bu konuda Serhat Kalkınma Ajansımızın gerçekten çok güzel çalışmaları var. Tarım, kırsal kalkınma, sanayi ve çok çeşitli alanlarda destekleri ara bundan sonra devam edecek.'' şeklinde konuştu.
“BATIDAKİ YATIRIMCILAR ÇOK KARLI YATIRIM FİKİRLERİNİ ORADA BULABİLİRLER”
Yatırımcıları doğu illerine çağıran Yılmaz şöyle devam etti: “Batıdaki birçok yatırımcı bu yörelerimizi gerçekten tanımıyor bilmiyor analiz etmemiş. Hâlbuki buralara ciddi potansiyelleri olan yörelerimiz önemli uluslararası bağlantıları olan yörelerimiz keşke bu yörelere şöyle alıcı bir gözle gidip baksak yani uzaktan imajla değil medya üzerinden değil gerçekten bu yörelere gidip analiz etseler değerlendirseler eminim çok karlı bir takım yatırım fikirlerini oralarda bulacaklar ve yatırım yapacaklar. Ama maalesef şunu da söylemek zorundayım büyük ölçekli şirketlerimiz bu alanda biraz pasif kalıyorlar. Keşke daha fazla gayret etseler buralar henüz kullanılmamış potansiyellerin olduğu alanlardır. Onları bölgemizi tanımaya tanıdıktan sonrada yatırım yapmaya da davet ediyoruz.”