1996 yılında yapımına başlanılan, 2009'da dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın girişimiyle iz ödenekten çıkartılıp yapımına tekrar başlanan ve 11 Aralık 2013'te 113 dev eserle birlikte dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Bingöl Gülbahar Barajı'na, Bakan Yılmaz'ın desteğiyle 2009 yılından 2013 yılına kadar 58 milyon 527 bin 593 TL ödenek tahsis edildi.
27 Eylül 2013 itibariyle su tutmaya başlanan barajın toplam su tutuma kapasitesi 20 milyon metreküp. Bingöl'de 15 bin 720 dekar tarım arazinin suyla buluşmasını sağlayacak olan Gülbahar Barajı'nın sulama şebekesi işi ihalesi 2014 yılı başlarında yapıldı. Aradan geçen 4 yılın sonunda 2018 sonbaharında ana kanal yapım işi tamamlandı ancak ara kanal işi yapılamadığı için çiftçilerin umutları yine başka bahara kaldı.
ÇİFTÇİLERİN TORUNLARI SUYU GÖREBİLECEK Mİ?
1996'da Gülbahar Barajı hikâyesiyle başlayan sulama umudu, aradan geçen 25 yıla rağmen yeşermedi. Bu süre zarfında Bingöl genelinde barajlar, göletler ve dere ıslahı çalışmaları yürüten Devlet Su İşleri (D.S.İ.), Gülbahar Barajı sulama kanalları işini tamamlayamadığı için çiftçiler toprağını işleyemiyor, ekininden beklenen hasadı toplayamıyor.
Özellikle sebze ve karpuz yetiştiriciliğinde önemli bir ihtiyaca cevap vermesi beklenen ovada köylülerin son yıllarda yöneldiği seracılıkta da su sorunu büyük engel teşkil ediyor.
Su ihtiyaçlarını sondaj ve benzeri yöntemlerle çözmeye çalışan köylü, elektrik ve sulama maliyetleri nedeniyle beklenen kâr oranını yakalayamamakla birlikte, daha fazla alanda ekim yapmak isteğinden mahrum kalıyor.
Tarımsal atılımlardan sıkça bahsedilen ve ‘Üreten Türkiye' çağrılarının sıkça dillendirildiği bugünlerde Bingöl ova köylerinin bu sorununun daha kaç bahar sonra çözüleceği bilinmiyor.
Edinilen bilgilerde ise ara kanal ihale çalışmalarının devam ettiği ancak yapımın gelecek yıllara sarkacağı vurgulanıyor.