KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Ekim 2024 Cumartesi
°C

Hülakü, Sayıştay Raporu'na dikkat çekip yanıt istedi

Bingöl Üniversitesi 2023 Yılı Sayıştay Raporu'nda tespit ettikleri bulgulara dikkat çeken ve Meclis'e soru önergesi vererek yanıtı Bakan Tekin'den isteyen DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü: 'Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi istismar edilerek aynı firmaya farklı teknik özellikteki işlerin adeta ısmarlanarak verilmesi sorgulanmayı gerektiren, şeffaflığa ve usule aykırı bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır' dedi.

Hülakü, Sayıştay Raporu`na dikkat çekip yanıt istedi
04 EKİM 2024 CUMA 16:26
5
560
1
AA aa

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl Üniversitesi 2023 Yılı Sayıştay Raporu'na Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi sundu.

Sayıştan raporunda tespit ettikleri bulgulara dikkat çektiği önergesinin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden Milletvekili Hülakü, konuya ilişkin açıklamasını paylaşıp önergesindeki sorulara yanıt istedi.

Hülakü; “Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi istismar edilerek aynı firmaya farklı teknik özellikteki işlerin adeta ısmarlanarak verilmesi sorgulanmayı gerektiren, şeffaflığa ve usule aykırı bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadesine yer verdiği önergesinde şunları kaydetti ve şu sorulara yanıt istedi;

“1 MİLYON LİRADAN FAZLA DOĞRUDAN TEMİN YAPILMIŞ”

“İdarenin, 2023 yılına ilişkin doğrudan temin yoluyla yaptığı alımlar incelendiğinde; Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yapılan bazı doğrudan temin alımlarında rekabetin sağlanarak etkin bir fiyatın oluşması için gerekli olan firma çeşitliğinin artırılmasına yönelik piyasa fiyat araştırmasının geniş tutulmadığı tespit edilmiştir. Şöyle ki; Çatı yapım işi ile hidrolik kepçe bakım onarımı işi gibi birbirinden farklı dokuz işin aynı firma tarafından doğrudan temin yoluyla yapılarak toplam 1.108.985,00 TL ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen doğrudan temin alımlarına ilişkin dosyalar incelendiğinde teklif alınan firmaların genel olarak benzer firmalar olduğu, şekil yönünden sorun olmamasına karşın konu itibariyle çeşitlilik arz eden farklı işlerin aynı firmadan temin edilmesi dikkat çeken bir husus olarak tespit edilmiştir. Ayrıca doğrudan temin harcamalarının incelenmesinde, Üniversite bütçesinden, harcama birimi olan daire başkanlıklarına ayrılan bütçe ödeneklerinde, bazı daireler için zaruri giderler için hiç ya da yeteri kadar ödenek ayrılmadığı, birimlerin de harcama ihtiyaçlarını, ödeneği olan diğer birimlerin ödenekleri üzerinden karşıladığı tespit edilmiştir. Bu husus nedeniyle, bazı dairelerin, diğer birimlerin ihtiyaçları için kendi ödeneklerini kullanmaları, birimlerin harcama kontrolünün yapılmasını da olumsuz olarak etkilemekte olup ayrıca bu birimlerin iş yükünün de artmasına neden olmaktadır.”

Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi istismar edilerek aynı firmaya farklı teknik özellikteki işlerin adeta ısmarlanarak verilmesi sorgulanmayı gerektiren, şeffaflığa ve usule aykırı bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Bingöl Üniversitesi hangi gerekçelerle Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesine göre doğrudan temin ile hizmet alımı yapmaktadır?

2- Söz konusu hizmet alımının yapıldığı şirket ile daha önce aynı şekilde mal ve hizmet alımı gerçekleştirilmiş midir?

3- Raporda yer alan 9 farklı hizmet alımı işinin toplam maliyeti ne kadardır?

4- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 22'nci maddesine göre ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin ile alım yapılabileceği ve ilgili maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde, büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki idarelerin 143.845,00 TL'ye kadar olan ihtiyaçlarının da bu bent kapsamında temin edilebileceği düzenlenmiştir. Kanunda açıkça belirtilmesine rağmen Üniversite yönetiminin kanuna aykırı davranması sonucunda herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?

5- Üniversitenin önceki dönemlerde yer alan Sayıştay Raporu bulgularına istinaden herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111835)
04 Ekim 2024 Cuma 16:46
Daha doğrudan teminin ne olduğunu bilmeden konuşuyorsunuz.o yetkiyi 4734 sayılı kanun veriyor.usulsüz bir durum yok.sayıştay raporunuda doğru yorumlayamıyorsunuz.
04.10.2024
17:05
Bingöl`de ekmeğe zam! Pazartesi başlıyor…
Bingöl'de ekmeğe zam! Pazartesi başlıyor…
Bingöl'de fırıncı esnafının 3 ay önce alındığı belirtilen ekmek rayici, 'üretim maliyetleri arttı' denilerek pazartesi itibariyle uygulanmaya başlanacak. Pide ekmek 14 TL, somun ekmek 8 TL'den satılacak.
04.10.2024
16:56
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
İl Jandarma Komutanlığı, ele geçirilen uyuşturucu miktarını paylaşıp 3 şahıs hakkında adli işlemlere başlandığını, 2 kişinin de ruhsatsız silah bulundurmaktan yakalandığını duyurdu.
04.10.2024
15:12
Bingöl`de ‘Havacılık Sektöründe Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İş birliği` semineri
Bingöl'de 'Havacılık Sektöründe Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İş birliği' semineri
Lift Up programı kapsamında, öğrencilerin TUSAŞ bünyesinde çeşitli eğitim ve staj imkânlarından faydalanarak sektördeki yenilikçi süreçleri yakından tanıma ve pratik deneyim kazanma fırsatına sahip olduklarını belirten Dr. Demir, öğrencilerin, TUSAŞ'ın projelerine doğrudan katkı sağlayarak mühendislik becerilerini geliştirme şansı elde edebileceğini vurguladı.
04.10.2024
14:54
Bingöl`de Dünya Yürüyüş Günü etkinliği
Bingöl'de Dünya Yürüyüş Günü etkinliği
Bingöl'de 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeni ile yürüyüş etkinliği düzenlendi.
04.10.2024
14:48
Bingöl`de Yusuf Harputi Türbesi çevre düzenlemesi yapıldı
Bingöl'de Yusuf Harputi Türbesi çevre düzenlemesi yapıldı
Bingöl'ün Adaklı ilçesinde bulunan Yusuf Harputi Türbesinin çevre düzenlemesi, kaymakamlık tarafından yapıldı.
04.10.2024
14:29
Bingöl Yamaç Barajında çalışmalar sürüyor
Bingöl Yamaç Barajında çalışmalar sürüyor
Bingöl Yamaç Barajında, gövde dolgusu imalatının devam ettiği ve yüzde 25 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığı bildirildi. DSİ Genel Müdürü Balta, Bingöllü üreticilere yılda 77 Milyon Lira Ek Gelir ve 9 bin 750 dekar araziye can suyu verecek Yamaç Barajının bölge tarımı için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın