KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2025 Salı
°C

Gündoğdu, 'Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun'

11-17 Nisan Kalp Sağlığı haftası ile ilgili açıklama yapan Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Günoğdu, 'Sağlıklı beslenin, yeterli ve dengeli beslenin, yeterli sebze-meyve tüketin. Tuz, şeker ve yağ miktarını azaltın, Posa içeren besinler tüketin, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun' dedi.

Gündoğdu, `Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun`
15 NİSAN 2022 CUMA 15:44
12
2157
8
AA aa

11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 86'sının çoğunlukla kalp damar hastalıklarına bağlı meydana geldiğini söyledi.

Gündoğdu, “Türkiye'deki ölümlerin yüzde 86'sı çoğunlukla kalp damar hastalıkları, diyabet, kanserler, kronik solunum yolu hastalıkların oluşturduğu bulaşıcı olmayan hastalıklar kaynaklıdır. Türkiye'de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden biri kalp damar hastalıkları kaynaklıdır ve bu erken ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir niteliktedir.

Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80'inden sorumludur. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği,  kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir. 40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir” dedi.

Kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için doğru beslenmeye dikkat çeken Gündoğdu, “Sağlıklı beslenin, yeterli ve dengeli beslenin, yeterli sebze-meyve tüketin. Tuz, şeker ve yağ miktarını azaltın, Posa içeren besinler tüketin, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.  Haftalık 5 defa en az 30 dakika orta yoğunlukta bir etkinlik gerçekleştirin (hafif koşu, bisiklete binme vs.), Merdiven kullanın, arabaya binmek yerine yürüyün, herhangi bir egzersiz başlamadan önce bir hekiminize danışın. Sigara ve alkolden uzak durun, kullanıyorsanız bırakın. Sigarayı bırakmanız hem kendi sağlığınızı hem de hem çevrenizdeki insanların sağlığı korur. Sigarayı bıraktıktan sonraki 2 yıl içerisinde kalp ve damar hastalığı riski önemli ölçüde azalır. 15 yıl içerisinde de, sigara içmeyen bir kişiyle aynı düzeye gelir. Sigara dumanından korunmak kalp ve damar hastalığını önler” şeklindeki açıklamalara yer verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91650)
17 Nisan 2022 Pazar 17:05
Neden satılmasına izin veriyorsunuz?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91645)
16 Nisan 2022 Cumartesi 21:43
Hazır ve işlenmiş gıdalar madem sağlığa zararlı o halde niçin yasal statuye sahip?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91636)
16 Nisan 2022 Cumartesi 15:55
Zamlar normal, doların düşürülmesi anormal. Dolar kuru 16da iken her şey daha normaldi. Şimdi dolar 14.63 gel gör ki çarşıda pazarda markette her yerde hissedilen 21.00 - 22.00 tüm zamlar bu dolar kuruna göre güncellenip duruyor. Enflasyon daha da artabilir. Çünkü kur korumalı mevduat hesaplarinin döviz farkini ödemek için merkez bankasi para basiyor. Eee bunun faturası halka zam, enflasyon olarak yansiyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91634)
16 Nisan 2022 Cumartesi 13:59
Sağlıklı beslenmek evet güzel öneriler hangi parayla sonrada hasteneye düşüyoruz sizin elinize futbol topu gibi onlara size şutluyor sizde kuyruklarda doktor yetersizliğinden ölün diyorsunuz Allah kimseyi kula muhtaç etmesin amin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91621)
16 Nisan 2022 Cumartesi 01:12
Doktor döven müdürü koruyan baş müdür konuşmuş tabi alıyorsun 40 bin TL millete de tavsiyelerde bulunuyorsun insanlar kuru ekmek bulamıyor müdür beg sen millete tavsiye vereceğine önce kurumunu adam akıllı yönet sağlık müdürlüğü tam Arpalık olmuş işe gelmeden maaş alan onlarca memur var neden göz yumuyorsun bunlara hadi cevap versene?!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91640)
16 Nisan 2022 Cumartesi 18:58
@Misafir Kullanıcı Karıştır klavya gladyatörü
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91618)
15 Nisan 2022 Cuma 22:27
Sanki turkiyede yasamiyoruz gibi akil veriyorlar. Ne ucuzsa onu aliyoruz, hatta yeri geliyor alamiyoruz. Sagligi dusunecek hal.mi kaldi bizde
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91622)
16 Nisan 2022 Cumartesi 01:41
@Misafir Kullanıcı Helal olsun dayı oğlu doğru söyledin alkışlıyorum seni.
29.04.2025
21:33
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Sorunlara ve kaza sebeplerine dikkat çeken Bingöl Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mikail Kovalar, 'Trafik kurallarına riayet edilmemesi, kazaların en büyük tetikleyici unsurudur' dedi ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı;
29.04.2025
17:58
Vali Usta açıkladı:
Vali Usta açıkladı: '56 proje devam ediyor, 60'ı ihale aşamasında'
Bingöl İl Koordinasyon Kurulu toplantısındaki konuşmasında yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin toplam değerinin 36 milyar 928 milyon TL olduğu bilgisini veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, yürütülen, ihale aşamasında olan ve planlanan projeleri paylaşıp çalışmaların gerçekleşme oranlarını aktardı.
29.04.2025
16:26
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Stadyum müjdesinin ardından 12Bingölspor'un şampiyonluğuyla birlikte bu kez stadyumun nerede inşa edilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlendi. Kimi mevcut yerinde yapılması gerektiğini vurgularken, kimileri şehir dışında bir yere inşasından yana! Peki Bakanlık nede ısrar ediyor? Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ne diyor? İşte kafaları netleştiren o gelişmeler ve görüşler…
28.04.2025
23:09
Dikkat! Bingöl`de sağanak etkisi!
Dikkat! Bingöl'de sağanak etkisi!
Hava sıcaklığının arttığı Bingöl'de Salı itibariyle gök gürültülü sağanak etkili olacak. Yağışlar hafta sonuna kadar sürecek.
28.04.2025
23:09
Araç sigortalarında yeni dönem
Araç sigortalarında yeni dönem
Motorlu araç sigortalarında tam ve ağır hasar uygulamalarıyla ilgili yeni dönem başladı.
28.04.2025
23:08
Ehliyetiniz iptal edilebilir!
Ehliyetiniz iptal edilebilir! 'Elinizi çabuk tutun'
Ehliyet sahibi olan herkesi ilgilendiren bir uyarı geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden eski tip sürücü belgeleri ile ilgili yapılan uyarıda tarih hatırlatması yapılarak ''En kısa sürede başvurunuzu gerçekleştirin yoksa iptal edilecek'' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın