KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2026 Cuma
°C

Et ve sütte fiyat krizi büyüyor

Et ve sütte fiyat krizi büyüyor Üreticiler yem fiyatları belimizi büküyor derken bakanlığı göreve çağırdı

Et ve sütte fiyat krizi büyüyor
03 ŞUBAT 2010 ÇARŞAMBA 10:40
0
1522
0
AA aa

Hayvan sayısının azalmasıyla tırmanışa geçen et fiyatlarına süt de eklendi. 2008'in Ocak ayında 66 kuruş olan süt fiyatı, bu yılın Ocak ayında yüzde 27 artışla 84 kuruşa çıktı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, 'Bu rezillik böyle devam ettiği sürece fiyatlar burada kalır.

Üretici olarak ben günahımı çektim, şimdi fedakarlık yapma sırası başkalarında...'' dedi. Üreticiler, çiğ sütün fiyatının arttığına dikkati çekerek, bunun raftaki süt mamullerine de yansıyacağını belirtiyor.

2007 yılı Ekim ayında sütün taban fiyatının 66 kuruş olduğunu, 2010 yılı Ocak ayına gelindiğinde bu rakamın 85 kuruşa çıktığını, bunun yüzde 27-28'lik bir artışa denk geldiğini anlatan Adnan Yıldız, fiyatların 2008-2009 yıllarında 40 kuruşlara kadar indiğini dile getirerek, 'Fiyatların ne kadar arttığından öte, niçin arttığını konuşmak lazım.'' dedi.

Üreticinin yeni yeni kazanmaya başladığını ifade eden Yıldız, süt taban fiyatının, yem hammadde fiyatına bir şekilde endekslenmesi gerektiğini belirtti. Yıldız, bir işletmenin aylık giderleri içerisinde yüzde 70'ini yem hammaddesinin oluşturduğunu bildirdi.

1 MİLYON SÜT VEREN HAYVAN KESİLDİ

Süt fiyatlarındaki artışın sebeplerine değinen Yıldız, 2008 yılı özellikle de 2009 yılı toplamında kayıtlı olan 300 bin baş süt veren inek kesildi.

 Hayvan ithalatının da bu sorunlara çözüm olmayacağını belirten Yıldız, devletin hayvan ithalatı 'yanlışını' zaman zaman yaptığını, geçici çözüm olarak nitelediği bu yolun üreticiyi tamamen bitireceğini ifade ederek, tüketici için fiyatların bir dönem inebileceğini, ancak üreticinin, süt para etmeyeceği için yeniden hayvanını kesmek zorunda kalacağını söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Et Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Ali Kopuz ise süt fiyatlarının artmasında hayvan kesimlerinin çok büyük payı olduğunu, ancak asıl sorunun besiciliğin büyük firmaların eline geçmesiyle oluştuğunu belirtti.

'Büyük firmaların et fiyatları üzerinde spekülasyonları olduğuna inanıyorum.'' diyen Kopuz, fiyatların bu kadar yükselmemesi gerektiğini, yem fiyatlarının düşük ancak et fiyatlarının 'anormal'' şekilde arttığını kaydetti.

Ramazan'dan bu yana et fiyatları düşecek diye beklenirken aksine arttığını belirten Kopuz, şunları söyledi: 'Şu anda beyaz et piyasası korkunç derecede iş yapıyor ama kırmızı et piyasasında çalışan binlerce kişi mağdur durumda. İşyerlerini kapatmak zorunda kalıyorlar.

Tahmin ediyorum beyaz et sektörü gibi birkaç firma bunu eline geçirmeye çalışıyor. Hükümetin aile besiciliğini teşvik etmesi lazım. Bu aralar canlı hayvan ithalatını 3 aylığına serbest bırakması lazım. Şu anda dünyada en yüksek fiyatlı eti biz yiyoruz.

 Tüketici de kırmızı et almıyor zaten. Şu anda tamamen beyaz ete yöneldi haklı olarak. Kırmızı ette şu anda anormal derecede tüketmeme duygusu var. Ben de haklı buluyorum insanları. Bu fiyatlarda et alıp tüketmeleri mümkün değil.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
03:09
Bingöl esnafına özel POS anlaşması
Bingöl esnafına özel POS anlaşması
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Kurtaran'ın girişimleriyle Kuveyt Türk Katılım Bankası ile yapılan anlaşmayla, Bingöl esnaf ve sanatkârlarına özel POS avantajları sağlanacak. Anlaşma kapsamında düşük komisyon oranları, ertesi gün ödeme ve ücretsiz EFT/havale gibi imkanlar sunulacak.
21.08.2026
03:07
Çaytepe ASM`de tavan dikiş tutmuyor!
Çaytepe ASM'de tavan dikiş tutmuyor!
Genç'in Çaytepe köyündeki Aile Sağlığı Merkezi'nde 9 Temmuz'da çöken tavan, yapılan müdahaleye rağmen yaklaşık 40 gün sonra yeniden çöktü. Doktorun muayene yaptığı sırada meydana gelen olayda şans eseri kimse yaralanmadı. Yıkım kararı alınan binada hizmete devam edilmesi ise can güvenliğine verilen değerin göstergesi!
21.08.2026
03:06
Trafik sigortasında yeni dönem
Trafik sigortasında yeni dönem
Trafik ve kasko hasarlarında vatandaşların başvurabileceği ortak iletişim noktası oluşturuluyor. 1 Eylül'de devreye alınması planlanan ALO 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi (OHİM) ile hasar bildirimlerinin tek merkezden alınarak ilgili sigorta şirketlerine yönlendirilmesi hedefleniyor.
21.08.2026
03:05
Bingöl`ün bilim gururlarına Özel`den tebrik
Bingöl'ün bilim gururlarına Özel'den tebrik
TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birincisi olan BİLSEM öğrencileri, Bingöl İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel'i ziyaret etti. Özel, öğrencileri ve proje ekibini kutlayarak bilimsel çalışmalarındaki başarılarının artarak devam etmesini diledi.
21.08.2026
03:04
'Bingöl balı için sahada bizi yalnız bırakmayın'
Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Salcı, 1.500 bal üreticisinin emeğini daha güçlü bir marka değerine dönüştürmek için Bingöllü iş insanlarına destek ve iş birliği çağrısında bulundu. Birliğin 2027 hedefi ise Bingöl balını Avrupa Birliği pazarına taşımak.
21.08.2026
03:03
Bingöl`de Feci Kaza! Sürücü ağır yaralandı
Bingöl'de Feci Kaza! Sürücü ağır yaralandı
Hafriyat kamyonuna arkadan çarpan pikabın ön kısmı büyük ölçüde hasar görürken, sürücü araç içerisinde sıkıştı. Ağır yaralı sürücü, araçtan çıkarılarak ambulansla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın