KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2026 Pazar
°C

Erdoğan: aliya'nın tavsiyesine uyacağız

İki günlük ziyaret için Bosna Hersek'in Başkenti Saraybosna'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boşnak Enstitüsü'nde düzenlenen bir toplantıda Bosnalı entelektüellere hitap etti.

Erdoğan: aliya`nın tavsiyesine uyacağız
06 NİSAN 2010 SALI 08:52
0
1407
0
AA aa

Başbakan Recep Tayyip Erdoağan, Avrupa ile entegrasyon ile barış ve istikrar yolunda destekledikleri Bosna Hersek'i bırakmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Balkanlarda olup bitenlerle yakından ilgili olduklarını vurgulayan Erdoğan, 'Balkanların huzuru bizim huzurumuzdur; kederi de bizim kederimizdir. Biz Balkanlarda yaşayan milletlerin refah ve esenliğine katkı yapmayı bir nevi manevi borcumuz olarak görüyoruz.' dedi. Bunun için büyük gayret sarf ettiklerine dikkat çeken Erdoğan, Bosna Hersek'in Balkanlardaki isitkrarda kilit önemi haiz olduğunu vurguladı. Erdoğan, 'Bosna Hersek'te barış ve istikrar sağlanmadan, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrardan asla söz edilemez.' dedi.

Başbakan Erdoğan, Bosna Hersek'in bölünmesi senaryolarının sorulması üzerine, 'Ben bunu düşünmek bile istemiyorum. Yani Bosna-Hersek'in bölünmesi diye bir şeyi aklımın ucundan geçiremem. Biz, Bosna Hersek'in egemenlik ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine büyük önem atfediyoruz. Bu konuda kuşku doğurucu hiçbir söylem ve eylemi doğru bulmuyor ve bunu da desteklemiyoruz.' şeklinde konuştu. Erdoğan, uluslararası topluma da bu konuda açık bir duruş sergilemeyi sürdürmeye çağırdı.

Bosna Hersek'in Avrupa Birliğine entegrasyonu ve NATO üyeliğini desteklediklerini vurgulayan Erdoğan, diğer eski Yugoslavya cumhuriyetlerinin Avrupa ile hızla entegrasyona gittiğini hatırlattı. Erdoğan, Bosna Hersek'in de Avrupa'nın kalkınmış ülkeleri arasındaki yerini almasının en doğal hakkı olduğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, bunun için Bosnalı liderlerin 'Bosna Herseklilik' bilinciyle hareket etmelerini ve kısır çekişmelerden kaçınmalarını istedi.

Başbakan Erdoğan, Sırbistan parlamentosunun Srebrenitsa katliamından dolayı özür dilemesini ise iki halk arasındaki uzlaşının sağlanması için önemli bir adım olarak nitelendirdi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Hırvatistan ve Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki diyalog toplantılarına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, 'Sürece katkıda bulunmuş olmaktan memnuniyet duyuyoruz.' dedi.

Bosna Hersek'in kurucu lideri Aliya İzzetbeoviç'i ölümünden bir iki gün önce hastanede ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, Bosnalı liderin kendisine 'Bosna Hersek'i bırakmayın. Bu, tarihi bir görevdir.' tavsiyesinde bulunduğunu dile getirdi. Erdoğan, 'Biz, o tarihi bilinç içerisinde sizleri bırakmamız zaten mümkün değil. Bizler her zaman, Bosna Hersek'in yanında olduk, oluyoruz ve olacağız.' sözleriyle büyük alkış aldı.

Bosna Hersek'in Türkiye'den önce olsa bile AB'ye girmesine destek vereceklerini dile getiren Erdoğan, 'Er veya geç AB'ye gireceğiz. Almazlarsa biz kaybetmeyiz, onlar kaybeder. Niye? O zaman Hristiyan kulübü olduklarını ilan etmiş olurlar. Biz, AB'yi Hristiyan Kulübü olarak görmek istemiyoruz. Medeniyetler İttifakı'nın merkezi olarak görmek istiyoruz.' diye konuştu.

'BÜROKRATİK OLİGARŞİDEN ÇOK ÇEKTİK'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'e uluslararası yatırımcıların gelmesi için 'bürokratik oligarşinin bir tokat yemesi' gerektiğini belirterek, 'Biz bürokratik oligarşiden çok çektik ve hâlâ da çekiyoruz. Bürokratik oligarşi bir beladır.' ifadelerini kullandı.

'RUSYA'YLA VİZELER BÜYÜK İHTİMALLE KALKACAK'

Başbakan Erdoğan, son dönemde vizeleri karşılıklı olarak kaldırdıkları ülkelerin sayısının 25'e ulaştığını hatırlatarak, Rusya ile de böyle bir sürecin başladığını dile getirdi. Rus liderlerin bu konuya olumlu baktığını ifade eden Erdoğan, 'Büyük bir ihtimalle Mayıs ayında Sayın Medvedev ile yüksek düzeyli bir stratejik işbirliği anlaşması inşallah imzalıyoruz. Burada da vizeleri büyük ihtimalle kaldıracağız. Rusya ile Türkiye arasında inşallah vizesiz bir dönemi başlatacağız.' dedi. (CİHAN)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2026
22:39
Bingöl`ün Geleceği
Bingöl'ün Geleceği 'Akıllı Şehir' Çalıştayında Ele Alınacak
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek 'Bingöl Akıllı Şehir Dönüşüm Çalıştayı', 21-22 Mayıs tarihlerinde Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Çalıştayda, Bingöl'ün geleceğine yönelik akıllı şehir uygulamaları çok yönlü olarak ele alınacak.
17.05.2026
22:38
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Türkiye Gençlik Şöleninde
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları tarafından Kocaeli'de düzenlenen '81 İl Gençlik Şöleni'ne katılan AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları teşkilatı, program kapsamında Kocaeli ve Ankara'da bir dizi ziyaret ve buluşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı programda gençlik şöleni, koreografi ve drone gösterileri dikkat çekti.
17.05.2026
22:37
Bingöl`de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 4 yaralı
Bingöl'de iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın