KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Şubat 2025 Salı
°C

Engelliler için 'istihdam haritası' çıkarıldı

Bakanlık, engelli öğrenciler için ‘İstihdam Haritası’ çıkardı. Doğu Anadolu Bölgesi yeterli düzeyde olmasa da tekstil, inşaat, paketleme, tesisat, hizmet elemanları, bahçecilik, hayvancılık alanları potansiyel istihdam alanları olarak tespit edildi.

Engelliler için `istihdam haritası` çıkarıldı
02 ŞUBAT 2016 SALI 00:47
0
1495
0
AA aa

 Türkiye'nin tüm bölgelerinde engelli öğrenciler için potansiyel istihdam alanları belirlenerek, özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde bulunan atölyelerin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.

Engelli öğrenciler için, bölgelerin ihtiyaç duyduğu istihdam alanları, el sanatlarından kimyaya, matbaadan motorlu araçlara, tekstilden iç mekan tasarımına kadar 22 başlıkta toplandı. Engelli öğrencilerin eğitim aldığı meslek atölyelerinin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi için bütçeden 2 milyon lira ayrılacak. İstihdam Haritası, engelli çocukların kaliteli bir eğitim aldıktan sonra hayatlarını kendi başlarına devam ettirerek meslek sahibi olmalarının yanı sıra toplumla bütünleşmeleri adına büyük önem taşıyor.

Bakanlıkça geçen yıl özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinin materyal ve donanım açısından daha da iyileştirilmesi ve bu merkezlerde uygulamaların yapıldığı meslek atölyelerinin geliştirilmesi için yeni bir çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında, engelli öğrencilerin iş bulma aşamasında işverenlerin aradıkları özelliklere sahip olabilmeleri için yöneticilerin, okul müdürlerinin, öğretmenlerin ve meslek kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla illerdeki potansiyel istihdam alanları belirlendi. Bu kapsamda okullarda bulunan atölyelerin bu alanları karşılama durumu analiz edildi. Tüm illerde yapılan çalışmalar, Türkiye genelinde bu okullarda açılması gereken atölyeler ve halihazırda açık bulunan atölyelerin donanım ihtiyaçları tespit edilen ayrıntılı bir rapor hazırlandı.

2015'te Turkcell tarafından 45 okula 45 atölye yapılmasına yönelik imzalanan protokol kapsamında 5 özel eğitim mesleki eğitim merkezine çeşitli meslek alanlarında atölyeler yapıldı, 40 atölye için de çalışmaların sürdüğü belirtildi. 2016 yılında ise 100 atölyenin daha yapılması için çalışmalar başlatıldı. Yapılacak atölyelerin tahmini maliyeti ise yaklaşık 2 milyon lira olarak hesaplandı.

Hazırlanan rapora göre, Türkiye'de 62 ilde toplam 129 özel eğitim mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde toplamda bin 360 şube ve 456 atölyeyle eğitim öğretim hizmeti veriliyor. Bu merkezlerde uygulanan programlar içerisinde yer alacak 22 meslek alanı belirlendi. Bu meslek alanlarıyla ilgili 15 alan çalışması yapıldı. Daha sonra çalışılmak üzere 7 meslek alanı belirlendi ve alan komisyonları oluşturuldu. Bu kapsamda el sanatları teknolojisi, kimya teknolojisi, matbaa teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, motorlu araçlar teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, seramik ve cam teknolojisi, metal teknolojisi, tekstil teknolojisi, inşaat teknolojisi, konaklama ve seyahat, yiyecek içecek teknolojisi, güzellik ve saç bakımı, gıda teknolojisi, tarım, giyim üretim teknolojisi olmak üzere 15 meslek alanı çalışması tamamlandı.

Öte yandan İstanbul'da hemen her alanda mevcut olan istihdam potansiyeline yönelik okullarda atölyelerin mevcut olduğu ancak bunların geliştirilmesi gerektiği görüldü. Batı Marmara Bölgesi'nde ise hizmet elemanları, yiyecek içecek, konaklama ve seyahat, giyim, tekstil, paketleme, dokuma ve büro hizmetleri başta olmak üzere yine hemen her alanda istihdam imkanlarının olduğu tespit edildi.

Doğu Marmara Bölgesi'nin mobilya, tesisat, konaklama ve seyahat, tekstil, elektrik-elektronik, paketleme ve ambalaj, kuaförlük-saç bakım alanları başta olmak üzere yine birçok alanda potansiyel barındırdığı ortaya çıktı. Ege Bölgesi'nde tarım, mobilya, dekorasyon, perakende marketçilik, hizmet elemanları, yiyecek içecek, konaklama ve seyahat, giyim, tekstil, paketleme, dokuma, mermercilik, seramik ve cam alanlarının potansiyel istihdam alanları bulunuyor.

Batı Anadolu Bölgesi'nde ise hizmet elemanları, büro hizmetleri, matbaa ve süs eşyaları alanında yoğun istihdam alanlarının mevcut olduğu aktarıldı. Akdeniz Bölgesi'nin de genel anlamda hizmet elemanları, konaklama ve seyahat, kimya, tesisat, metal, mermer süslemeciliği, oto bakım ve yıkama, tarım ve temizlik hizmetleri istihdam alanlarının fazla olduğu belirlendi.

Orta Anadolu Bölgesi'nin yiyecek içecek, konaklama ve seyahat, giyim, tesisat, tarım, süs eşyaları, oto tamir ve bakım, Batı Karadeniz Bölgesi'nde tekstil teknolojisi, hizmet elemanları, temizlik ve kat hizmetleri, el sanatları, hayvancılık ve paketleme, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay üretimi ve paketleme, hizmet elemanları, ayakkabı üretim, konaklama ve seyahat, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve ağaç işleri, Orta Doğu Anadolu Bölgesi yeterli düzeyde olmasa da tekstil, inşaat, paketleme, tesisat, hizmet elemanları, bahçecilik, hayvancılık alanları potansiyel istihdam alanları olarak tespit edildi. Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde triko, gıda, giyim, matbaa, hizmet elemanları, tarım, el sanatları, dokuma, oto tamir bakım ve temizliği alanlarında istihdam imkanları bulunuyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.02.2025
17:53
Açıkbaş:
Açıkbaş: 'Planlamalar gelecek öngörüsünden yoksun!'
Bingöl'deki bazı yatırımların gecikmesinin ciddi mağduriyet oluşturduğunu belirten Bingöl Kent Konseyi Başkanı Orhan Açıkbaş; 'Kamu yatırımlarıyla ilgili müjdeler çok ama somut bir gelişme yok. Ayrıca kamu yatırımlarında gelecek öngörüsü yok. Tüm yatırımları şehrin içine sıkıştırılıyor. Artık nefes aldırmak gerekmiyor mu?' eleştirisinde bulundu.
25.02.2025
12:47
Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı
Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı), Ramazan ayında ihtiyaç sahibi, fakir, muhtaç ve yetim ailelere ulaştırmak üzere gıda yardımlarının dağıtımına başladı.
25.02.2025
12:15
THY`den Bingöl`e seferlerine Ramazan ayarı
THY'den Bingöl'e seferlerine Ramazan ayarı
Haftanın 7 günü Bingöl'e sefer yapan Türk Hava Yolları, Ramazan ayı nedeniyle sefer sayısını 5'e indirdi.
25.02.2025
11:53
Bingöl`de iki haftada 72 firari yakalandı
Bingöl'de iki haftada 72 firari yakalandı
Bingöl'de güvenlik güçlerince 2 hafta içerisinde yapılan çalışmalarda 170 bin kişi sorgulanırken 72 firari ise yakalandı.
25.02.2025
11:52
Bingöl`de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum`a sevk edildi
Bingöl'de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum'a sevk edildi
Bingöl'de rahatsızlanan KOAH hastası yaşlı adam, ambulans helikopterle Erzurum'a sevk edildi.
25.02.2025
11:44
Karlıova buz tuttu, iş yerleri kepenk kapattı
Karlıova buz tuttu, iş yerleri kepenk kapattı
Hava sıcaklığının eksi 20 dereceleri gördüğü Bingöl'ün Karlıova ilçesi adeta buz tuttu. Dondurucu soğuklar nedeniyle bazı esnaf kepenk kapattı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın