Bingöl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Boğatekin, Bingöl FM'de Mehmet Aslanoğulları'nın hazırlayıp sunduğu ‘Çapakçur'un Sesi Programı'na konuk oldu
AFAD'ın işlev ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Boğatekin, daha önce valiliğe bağlı olan AFAD'ın, 2003 yılı itibariyle başbakanlığa bağlı bir teşkilat olduğunu anımsattı.
AFAD'ın üç genel müdürlüğünün lağvedilmesiyle kurulan bir kuruluş olduğunu ifade eden Boğatekin, “Üç kurum birleştiğinde teşkilatın da teknik personel kalitesi artırıyor. Altmış norm kadromuz mevcut. Harita mühendisi, teknikerler, teknisyenler, mimar gibi hemen hemen her alanda uzman kadromuz mevcut. Veri hazırlama kadrosu ve diğer kurumlarda olmayan alanında uzman 4 yıllık üniversite mezunu enformasyon memurlarımız mevcut. Donanımlı araçlar ve acil durum müdahale ekiplerimiz mevcut. Seferberlik noktasında savaş planı gibi çalışmalarımızda mevcut. Yeniden yapılanma konusunda da çalışmalarımız var. Bu noktada Pilot iller seçildi. Bingöl'de bu Pilot illerden biridir” dedi.
LİSTE BAŞIYIZ
Bingöl afetsellik açısından Türkiye'nin en riskli illerinin başında yer aldığını vurgulayan Boğatekin, şunları söyledi: “Özellikle Hatay hattından başlayarak Kahramanmaraş'tan, Adıyaman'dan gelip Karlıova'da kesişen ve yine Balkanlardan başlayıp İstanbul'dan Van'a kadar uzanan ve oradan Karlıova ilçemize bağlanan Kuzeydoğu Anadolu Fay hatları gibi riskler hiçbir ilde olmayan iki fay hattının geçtiği bir ildir. Fay hattının kesiştiği bir il olarak riskli bir il.”
“OVADAKİ YAPILAR RİSKLİ”
Ovadaki yapıların riskli olduğunu vurgulayan Boğatekin, “Ovalarda sıvılaşma riskleri olduğundan yapılara elverişli değildir. Bingöl dağların olduğu bir il olduğundan ötürü şehir ovaya doğru kayıyor. Bu sağlamlık açısından risklidir. Afet olmadan önlem almak gerekiyor. AFAD'ın kuruluşu da bu amaçlıdır. Yani afet olmadan önlem almaktır” dedi.
AFAD'ın eğitim ve çalışma noktasında toplumla iç içe ve bir teşkilat olduğunu ifade eden Boğatekin, şunları söyledi: “AFAD olarak Mahalle muhtarlarıyla bir araya gelip ön çalışmalar yapıyoruz. Üniversite ve Milli eğitimden destek alarak bir takım eğitim programlarımız oluyor. Okullarda deprem tatbikatı gibi çalışmalarımız da mevcuttur. Özellikle Bingöl'de heyelan ve sel gibi afetlerde mevcuttur. Heyelan, Sel gibi afetler noktasında her yönüyle çeşitli afetler hususunda da çeşitli müdahale ve eğitici çalışmalarımız da mevcuttur.”