KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Domuz gribinden korunmanın püf noktaları

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, domuz gribi hakkında bilgi vererek kişisel olarak alabileceğimiz önlemleri ve domuz gribinden korunmanın yollarını anlattı.

Domuz gribinden korunmanın püf noktaları
20 OCAK 2016 ÇARŞAMBA 00:38
0
2974
0
AA aa

 Yeditepe Üniversitesi Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Amerikan Hastalık Koruma Merkezi'nin (CDC) domuz gribi olarak bilinen A(H1N1) virüsünü bulaşıcı ve insandan insana yayılan virüs olarak belirlediğine dikkat çekti. Kişisel olarak alınabilen önlemlere vurgu yapan Sönmezoğlu, toplum olarak oluşturulacak farkındalık ile bu sorunu aşabileceğini belirtti.

H1N1 GRİBİNİN BELİRTİ VE BULGULARI?

Hastalığın belirtileri ve yayılmasına dikkat çeken Sönmezoğlu, “Hastalığın belirtileri, Titreme, ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, kuru öksürük, halsizlik, genel rahatsızlık, bulantı, kusmadır. Mevsimsel grip gibi, H1N1 gribi, kronik sağlık koşullarının kötüleşmesine neden olabilir. H1N1 gribi mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırık yoluyla bulaşır. Grip virüsü 2 saat canlı kalabildiği için ağız veya buruna dokunduktan sonra temas edilen yüzeylerde yayılmaya devam eder. Semptomlar görülmeden 1 gün önce ve hastalık görüldükten sonraki 7 gün ve daha sonraki günler bulaşabilir” dedi.

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI

Sönmezoğlu, gripten korunmanın yollarını şöyle özetledi: “En önemlisi ve ilk yapmamız gereken elleri yıkamak ve genel sağlığı korumaktır. Yeterli uykunun alınması gerekir. Fiziksel olarak aktif olun, stresinizi yönetin, bol sıvı alın, besleyici gıdalar tüketin. Ayrıca; Grip virüsü ile kontamine olmuş yüzeylere dokunmayın, hasta olan bireylerle temastan kaçının. H1N1 gribine karşı korunmada aşı etkilidir. Mevsimsel yapılan grip aşısının domuz gribi virüsü (H1N1) içeriği vardır. 2015 den beri dörtlü grip aşısı (2 influenza A iki influenza B) yapılmaktadır.”

Sönmezoğlu,  “Sağlığınızı korumak için; Öksürürken ağız ve burun kapatılır (mendille), eller su ve sabunla yıkanır, alkol içerikli el dezenfektanları etkilidir. Özellikle öksürdükten veya aksırdıktan sonra, yüzeyler sık sık temizlenir. Gözlere, buruna ve ağıza dokunmamak gerekir çünkü virüs bu yolla yayılır. Hasta kişilerle temas etmekten kaçınılır, grip olanın okul ya da işe gitmeyip, istirahat etmesi gerekir. Eğer hastalandıysanız, diğer insanlarla mümkün olduğu kadar temasınızı sınırlayınız. İşinize veya okula gitmeyiniz. Öksürürken veya aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatınız. Kullanılan mendili atık kutusuna atınız. Öksürürken veya aksırırken yanınızda mendiliniz yoksa elinizle ağzınızı kapatınız ve elinizi yıkayınız. El hijyeninize her zaman dikkat ediniz. Bu önlemlere özen göstermeniz hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.02.2025
17:53
Açıkbaş:
Açıkbaş: 'Planlamalar gelecek öngörüsünden yoksun!'
Bingöl'deki bazı yatırımların gecikmesinin ciddi mağduriyet oluşturduğunu belirten Bingöl Kent Konseyi Başkanı Orhan Açıkbaş; 'Kamu yatırımlarıyla ilgili müjdeler çok ama somut bir gelişme yok. Ayrıca kamu yatırımlarında gelecek öngörüsü yok. Tüm yatırımları şehrin içine sıkıştırılıyor. Artık nefes aldırmak gerekmiyor mu?' eleştirisinde bulundu.
25.02.2025
12:47
Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı
Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı), Ramazan ayında ihtiyaç sahibi, fakir, muhtaç ve yetim ailelere ulaştırmak üzere gıda yardımlarının dağıtımına başladı.
25.02.2025
12:15
THY`den Bingöl`e seferlerine Ramazan ayarı
THY'den Bingöl'e seferlerine Ramazan ayarı
Haftanın 7 günü Bingöl'e sefer yapan Türk Hava Yolları, Ramazan ayı nedeniyle sefer sayısını 5'e indirdi.
25.02.2025
11:53
Bingöl`de iki haftada 72 firari yakalandı
Bingöl'de iki haftada 72 firari yakalandı
Bingöl'de güvenlik güçlerince 2 hafta içerisinde yapılan çalışmalarda 170 bin kişi sorgulanırken 72 firari ise yakalandı.
25.02.2025
11:52
Bingöl`de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum`a sevk edildi
Bingöl'de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum'a sevk edildi
Bingöl'de rahatsızlanan KOAH hastası yaşlı adam, ambulans helikopterle Erzurum'a sevk edildi.
25.02.2025
11:44
Karlıova buz tuttu, iş yerleri kepenk kapattı
Karlıova buz tuttu, iş yerleri kepenk kapattı
Hava sıcaklığının eksi 20 dereceleri gördüğü Bingöl'ün Karlıova ilçesi adeta buz tuttu. Dondurucu soğuklar nedeniyle bazı esnaf kepenk kapattı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın