KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Temmuz 2024 Cuma
°C

Doğa tarihi müzesi

Türkiye'de bir ilk  olan ‘Doğa Tarih Müzesi'nin ikincisinin de açılışı yapıldı.  

Doğa tarihi müzesi
29 KASIM 2008 CUMARTESİ 14:23
0
1394
0
AA aa
Projenin yaratıcısı İMKB Fatih İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Dilek Özgül ve öğrencileri tarafından okulda bulunan müzenin ikincisi açıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Öğretmen Dilek Özgül, uzun uğraşlar sonucu öğrenci ve bazı öğretmenlerin desteği ile oluşturdukları müzenin daha da zenginleştirilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan bu bilimsel çalışmanın Bingöl'de kalıcı projeler için zemin hazırlayabileceğini söyleyen Özgül: “Bu çalışma Bingöl ve Türkiye'de bu almamda bir ilk oldu. Umarım bundan sonraki dönemlerde bu ve buna benzer çalışmalar yapılarak kalıcı hale getirilir. Bu müze Bingöl öğrencilerinin neleri yapabileceğinin kanıtı oldu. Bunun sonrasında bu öğrencilerin daha büyük projelere imza atacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Yapılan bu çalışma kapsamına ilimize gelen Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Battal Çıplak, Bingöl Kültür Merkezinde Doğa Canlıları Türleri hakkında bir konferans verdi. Konferansa, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Bingöl'de kurulan Doğa Tarihi Müzesi, hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Battal Çıplak, bu başarılı çalışmayı Bingöl'de gerçekleştirenlere teşekkür ettiğini söyledi. Bu çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Çıplak, dünya tarihinde tespit edilen canlı türleri hakkındaki konferansı, slayt eşliğinde verdi. Dünyanın belirli dönemlerde değişime uğradığını belirten Çıplak, “Bu tür müzelerde sergilenen canlıların fosilleri, bizim için araştırmaların sonuçlarındandır. Kayıp olan bilinmeyen canlı türlerini bu tarz yerlerde görebiliriz. Bilimsel çalışma sonucunda oluşturulan bu yapıların korunması, koruma altına alınması, eğitim alanında kullanılması olumludur. Yapılan bu çalışmadan dolayı emeği geçen herkesi candan kutluyor, başarıların devamını diliyorum” dedi.
Sabah saatlerinde kültür merkezindeki etkinliğin ardından  daha sonra İMKB Fatih İlköğretim okulunda, önceki müzeden daha kapsamlı ‘Doğa Tarih Müzesi'nin açılışı yapıldı. Müzenin açılışını Vali İrfan Balkanlıoğlu, Prof. Dr. Battal Çıplak ve projenin mimarı sınıf öğretmeni Dilek Özgül yaptı. Müzeyi gezen Vali İrfan Balkanlıoğlu, canlı türleri hakkındaki bilgileri Prof. Dr. Battal Çıplak'tan aldı. Özellikle Bingöl'de rastlanan türlerle yakından ilgilenen Balkanlıoğlu, tüm türleri yakından inceledi. Bu tür çalışmaların ilimiz açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirten Balkanlıoğlu, bu başarılı çalışmalarından dolayı okul müdürü, sınıf öğretmeni ve bunda emeği geçen herkesi tebrik etti. Bingöl'ün sosyal ve ekonomik açıdan değerlendirildiğinde, bu tür faaliyetlerin olumlu olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu : “İlimizde gerçekleştirilen bu çalışmanın bir ilk olmasının gurur vericidir. Demek ki bir şeyler yapılmak istense yapılır. Bu ilimizin imajı açısında da iyi sonuçlar doğurabilir. Bu müzede çok farklı canlı türleri var. Bunların burada sergilenmesi çok etkileyicidir. En ilginç olan, bu deniz canlı türlerinin fosillerinden bazılarının Bingöl'de bulunması şunu işaret ediyor. Demek ki zamanında burası da deniz tabanıymış. Yapılan bilimsel çalışmaların bunu bize göstermesi ve böyle bir çalışmanın ilimizde yapılması takdire şayandır. Kısıtlı imkânlarla çok şeyler yapılabilmiş. Eğitim sadece yazı yazmak ve okumak değildir. Eğitim aynı zamanda araştırabilmek ve doğayı dünyayı tanımaktır. Böyle yöntemlerle çocuklarımızın ufku daha da açılacak ve olumlu yönde gelişim sağlayacaklardır. Tekrardan emeği geçen herkesi kutluyor başarıların devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Okulu sınıf öğretmeni Dilek Özgül, öğrencileri ile birlikte, yaz tatilleri ve hafta sonlarında yaptıkları izcilik çalışmaları kapsamında arazi gezisine çıktıklarında toprağın altında buldukları sürüngen ve böcek gibi canlıları bilimsel yöntemlerle kurutarak okulun bir odasında ‘Doğa Tarih Müzesi' oluşturmuştu. Üniversitelerden oluşan 6 bilim adımının verdiği destekle bu projeyi 30 öğrencinin gayretiyle oluşturulan müzede 160 canlı türünün bulunduğu öğrenildi. Konu hakkında detaylı bilgi veren proje sorumlusu Dilek öğretmen : “Bu müzeyi ilk olarak geçen yıl Haziran ayında oluşturduk. Bu yılın Mart ayında geliştirdik. Bu projenin mimarları izci öğrencilerdir. Bugüne kadar il içersisinden 21 okuldan 110 öğretmen ve bin 300 öğrenci müzeyi ziyaret etti. Doğayı çocuklara tanıtmak ve sevdirmek istiyorum. Bingöl'ün en büyük dez avantajı, çocuklar bulunduğu doğal ortamı tanımıyor ve bilmiyor olmaları. Dolayısıyla bilinmeyen şeylerden insanlar kendilerine değer çıkaramaz ya da onu sahiplenemez. Öğrencilerimizle bu alanda yaptığım çalışmalarla, öğrencilerdeki bu eksikliği tespit ettik. Elimizden geldiği kadarıyla öğrencilerde bu eksikliği gidermeye gayret ettik. Buradan yola çıkarak doğanın tarihini, tarihsel gelişimini ve değerini sadece bulundukları yerin değil, aynı zamanda dünyanın da korunması gereken bir yapıya sahip olduğunu ve doğal olarak korunması gerektiğini bu çocukların kavramasını istedik. Bu çalışmalarda öğretmen arkadaşlarımızın da çok büyük destekleri oldu. Bu desteklerinden dolayı meslektaşlarıma candan teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.07.2024
15:50
Bingöl`de kırsal alanda çıkan yangın söndürüldü
Bingöl'de kırsal alanda çıkan yangın söndürüldü
Bingöl'ün Genç ilçesinde kırsal alanda çıkan yangın, ormana sıçramadan söndürüldü.
26.07.2024
15:36
'Bingöl'deki olay adli bir vaka olarak geçiştirilemez'
Önceki gün madde bağımlısı bir şahsın 4 kişinin ölümüne, 5 kişinin de yaralanmasına yol açtığı bıçaklı saldırısını kınayan HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı, gençlerin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalan yönetim sisteminin sorunlu olduğunun altını çizdi.
26.07.2024
11:05
Bingöl Üniversitesi Rektörü Değişti!
Bingöl Üniversitesi Rektörü Değişti!
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile Bingöl'ün de aralarında olduğu 11 üniversitenin rektörü değişti. Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü görevine Prof. Dr. Erdal Çelik atandı. Yeni Rektör Çelik kimdir? Akademik kariyeri nedir? Detaylar haberimizde….
26.07.2024
11:04
SİBERAĞ-2 Operasyonu! 82 şüpheli yakalandı
SİBERAĞ-2 Operasyonu! 82 şüpheli yakalandı
Bingöl ve Elâzığ merkezli 41 ilde 'Çevrimiçi çocuk müstehcenliği, yasa dışı bahis ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' suçlarına yönelik düzenlenen 'SİBERAĞ-2' operasyonlarında 82 şüpheli yakalandı.
26.07.2024
11:03
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de hakkında 8 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs jandarma ekiplerince yakalandı.
26.07.2024
11:02
Başıboş inek kazaya sebep oldu!
Başıboş inek kazaya sebep oldu!
İneklerin kol gezdiği Bingöl-Solhan yolunda başıboş inek aniden yola çıktı! Otomobilin çarptığı inek telef oldu, araç ise kullanılamaz hale geldi!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın