KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Deneme sınavına bakanlık yasağı

Milli Eğitim Bakanlığı, özel dersanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından yapılan deneme sınavlarını yasakladı. Bakanlık, yasaklama gerekçesini de açıkladı.

Deneme sınavına bakanlık yasağı
12 ARALIK 2005 PAZARTESİ 11:42
0
4610
0
AA aa
Milli Eğitim Bakanlığı, özel dershanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından ülke genelinde yapılan deneme sınavlarını yasakladı. Gerekçe ise "bu sınavların öğrenciler üzerinde bıraktığı olumsuz etki" Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), büyük yarış öncesi, özel dershanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından on binlerce öğrencinin katılımıyla ülke genelinde yapılan deneme sınavlarını yasakladı.

Gerekçe inandırıcı değil

Yasaklama kararı, "bu sınavların öğrencilerin üzerinde olumsuz etki bıraktığı" gerekçesine dayandırıldı. Özel dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü ise, "Öğrenciler kendilerini deneme fırsatı buluyordu. Gerekçe inandırıcı değil. Öğrenciler mağdur olur" görüşünü savundu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, Özel Dershaneler Yönetmeliği'nin 30. maddesi gereğince özel dershanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından MEB izniyle il veya ülke genelinde deneme sınavları yapıldığı anımsatıldı.

Genelgede, "Deneme sınavlarıyla ilgili olarak bakanlığımıza, sınavların kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığı, velilere ek külfet getirdiği, her dernek tarafından ayrı ayrı yapılan sınavların çokluğunun öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı hatta bakanlıktan izin alınmadan bile bu sınavların yapıldığı gibi bilgiler ulaşmıştır" denildi.

Dershanelerin bağlı oldukları dernekler tarafından 2005-2006 öğretim yılında ülke genelinde "ücretli veya ücretsiz olarak deneme sınavı yapılamayacağı"nın vurgulandığı genelgede, "Ancak, dershaneler kendi kayıtlı öğrencilerine, kendilerine ait binalarda ücretsiz olarak deneme sınavları yapabileceklerdir" denildi.

Dershaneler tepkili

Köprülü, ÖZDEBİR'in kurulduğu günden bu yana 20 yıldır ülke genelinde deneme sınavları yaptığını belirtirken, MEB'in yasak gerekçesini inandırıcı bulmadığını ifade etti. "ÖZDEBİR olarak yılda iki kez Türkiye çapında deneme sınavı yapıyorduk" diyen Köprülü, şöyle devam etti:

"Öğrenciler, ÖSYM'nin yaptığı ÖSS öncesinde kendilerini deniyordu. Bakanlık bunları yasakladı. Karar çok geç alındı, çünkü sınavın hazırlıklarına başlanmıştı. Sayın Çelik'in gerekçeleri arasında velilerin ücret yönünden sıkıntı çektikleri var. Sınav ücreti 5 YTL ve mecburiyet yok. İsteyen öğrenci katılıyor. Öğrenciler için olumsuz bir karar, çünkü bu hizmet öğrencilere veriliyor. Türkiye genelinde kendilerini deneme imkânı buluyorlardı. Her yıl sınava 150 binden fazla öğrenci katılıyor. Sınavları dershane binasında, imkân yetmiyorsa il milli eğitim müdürlüklerinden izin alarak okullarda yapıyorduk."

(Milliyet)
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.06.2026
01:39
Sırım Çayı`nda facia! İki kişiden biri suda kayboldu!
Sırım Çayı'nda facia! İki kişiden biri suda kayboldu!
Bingöl'ün Genç ilçesi ile Diyarbakır'ın Lice ilçesi arasında bulunan Sırım çay hattında yaşanan olayda, akıntıya kapılan iki kişiden biri kurtarıldı, kaybolan bir kişi için AFAD ve jandarma ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
15.06.2026
01:38
12Bingölspor`da Kongre Krizi! Gözler 21 Haziran`a Çevrildi
12Bingölspor'da Kongre Krizi! Gözler 21 Haziran'a Çevrildi
30 yıl sonra 2. Lig'e yükselerek tarihi bir başarıya imza atan 12Bingölspor'da, olağanüstü kongrenin ertelenmesiyle birlikte belirsizlik derinleşti. Aday çıkmaması ve yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle ertelenen kongre, kulübün geleceğini kritik bir haftaya taşıdı.
15.06.2026
01:36
Genç Muratspor BAL Biletini Kaptı
Genç Muratspor BAL Biletini Kaptı
BAL Play-Out maçında Solhan Futbol Kulübü'nü 3-1 mağlup eden Genç Muratspor, Bölgesel Amatör Lig'de yoluna devam etti. İlk yarıyı geride kapatan sarı-kırmızılı ekip, ikinci yarıdaki etkili oyunuyla geri dönüşe imza attı.
15.06.2026
01:33
Bingöl`de Jandarma Günü Coşkusu
Bingöl'de Jandarma Günü Coşkusu
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen programla Jandarma Teşkilatı'nın 187. kuruluş yıl dönümü kutlandı. Kutlama programında rehine kurtarma, komando ve köpek timi gösterileri beğeni topladı. Vali Cahit Çelik, jandarmanın milletin huzurunun teminatı olduğunu söyledi.
15.06.2026
01:32
Bingöl`de pedallar sağlık için döndü
Bingöl'de pedallar sağlık için döndü
Yeşilay'ın geleneksel bisiklet turunda Bingöllüler, bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı yaşam için şehir merkezinde pedal çevirdi. Vali Cahit Çelik'in de katıldığı etkinlik yoğun ilgi gördü.
12.06.2026
23:10
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanırken; Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına Boyabat Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın getirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın