KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Haziran 2026 Salı
°C

BÜ, Kenevirden Kovan Üretecek

Bingöl Üniversitesi, 'Kovan Yapı Malzemesi Olarak Farklı Tarımsal Atıkların Kullanımı' projesi kapsamında jüt ve kenevir gibi bitkilerin atıklarından organik kovan üretecek.

BÜ, Kenevirden Kovan Üretecek
13 KASIM 2019 ÇARŞAMBA 16:36
2
2335
2
AA aa

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması kapsamında Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma Alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi, Bingöllü arıcıların mesleki hayatına yenilik getiren bir projeye daha imza attı. Yürütücülüğünü, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Meral'in yaptığı “Kovan Yapı Malzemesi Olarak Farklı Tarımsal Atıkların Kullanımı” projesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu panelist görüşleri doğrultusunda kabul edildi.

Proje kapsamında hasadı yapılan ve kullanılmadan tekrar doğaya bırakılan çeşitli bitkisel atıklar yeniden değerlendirilecek. Keresteye alternatif malzemenin sağlanacağı projede dış çevre koşullarından en az düzeyde etkilenen bitkisel atıklar kullanılarak organik kovanlar elde edilecek. Bu amaçla; jüt, kenevir, çeltik ve mısır bitkilerinin atıkları kullanılarak, Yonga levha (sunta) ve Lif Levha (MDF) imalatı gerçekleştirilecek.

Ekonomik olarak geniş bir kullanım alanına sahip ve doğada yüzde yüz çözünebilen jüt hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ramazan Meral, “Bingöl'de ilk kez yetiştiriciliği yapılan jüt bitkisi, Ihlamurgiller (Tiliaceae) familyasından olup 2-4 m boylanabilen, optimum büyüme sıcaklığı isteği 18-33 °C olan tek yıllık bir bitkidir. Çalışmada kullanılacak diğer materyalimiz kenevir sapı ise izinli üretim yapılan Malatya ilinden temin edilmiştir. Yaptığımız proje kapsamında tek tabakalı ve üç tabakalı olmak üzere yonga ve lif levhalar üretilecektir. Üç tabakalı levhalarda dış kısımlar jüt ve kenevir, orta kısımlarda ise çeltik ve mısır atıkları kullanılacaktır. Elde edilen levhalarda içerisinde en ideal fiziko-mekanik özeliklere sahip levha seçenekleri ile Langstroth tipi kovan üretimi yapılacak ve ilerideki çalışmalarda arı sağlığı ile bal verimi ve kalitesi üzerine olacak olumlu etkileri incelecektir” açıklamalarında bulundu.

Yeni Ürünlerle Birlikte Yeni İş İmkânları

Kompozit malzeme yapımında bitkisel atıkların kullanılmasıyla birlikte bu ürünlerin yetiştiriciliğine rağbetin artacağını belirten Prof. Dr. Meral, bu durumun kırsalda yeni ürünlerle birlikte yeni gelir kaynakları da sağlayacağını belirtti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52667)
14 Kasım 2019 Perşembe 13:17
Fotoğraftaki Prof .Ramazan Meral harika bir kişilik ve liyakatı olan bir devlet adamı. Üniversitemize daha fazla katkı sağlayacaktır. Başarılar ..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52646)
13 Kasım 2019 Çarşamba 17:26
Hayirlisi olur insallah
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
22.06.2026
15:50
Traktöre Çarpan Otomobil Ters Döndü
Traktöre Çarpan Otomobil Ters Döndü
Bingöl'ün Genç ilçesinde park halindeki traktöre çarpan otomobilin ters dönmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı.
22.06.2026
15:34
Bingöl`de aradığınıza ulaşacağınız uygulama… Bingöl D
Bingöl'de aradığınıza ulaşacağınız uygulama… Bingöl D
Yaklaşık 400 işletmenin yer aldığı ve 3 binden fazla kullanıcıya ulaşan bir şehir uygulaması haline gelen Bingöl D Kurucusu Murat Akça: 'Platformumuzda işletme profillerinin yanı sıra iş ilanları, emlak ilanları ve ikinci el ilanlar da yer alıyor. Son dönemde çok sayıda ilan yayınlandı. Emlak kategorisinde kiralık ve satılık ilanlar eklenirken, ikinci el ilanlar da kullanıcılar tarafından aktif şekilde kullanılmaya başlandı.'
22.06.2026
13:11
Bingöl`de Jandarmadan Bir Haftada 27 Operasyon
Bingöl'de Jandarmadan Bir Haftada 27 Operasyon
15 Bin 831 kök kenevir ele geçirildi, aranan 4 hükümlü yakalandı, 30 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.
22.06.2026
13:02
Bingöl`de Yaz Kur`an Kurslarında Kayıt Dönemi Başladı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kurslarında Kayıt Dönemi Başladı
Bingöl İl Müftülüğü, 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları takvimini açıkladı. Cami ve Kur'an kurslarında gerçekleştirilecek eğitimler, 6 Temmuz'da başlayacak ve 14 Ağustos'a kadar devam edecek. Kurslarda Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgilerin yanı sıra sosyal ve sportif etkinlikler de yer alacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın