Ülke genelinde on binlerce ebe ve hemşire yıllardır çalışabilmenin hayalini kurarken Genç ilçesinde atamaları yapılmasına rağmen birçok ebe ve hemşirenin görev yerine gidip çalışmadığı belirtiliyor.
Genç ilçesine bağlı birçok köyde sağlık evi bulunuyor ancak buralarda sağlık hizmeti vermesi beklenen ebe ve hemşirelerinden kimilerinin çeşitli gerekçeleri bahane göstererek, kimilerinin de köyde görevde görülmelerine rağmen görev yerlerine gitmeyerek köylülerin sağlık hizmetlerinden mahrum kalmalarına neden oldukları belirtiliyor.
Genç'e bağlı Yenisu nahiyesi de bunlardan sadece bir tanesi. Sağlık evi, sağlık lojmanı ve malzemelerinin bulunmasına rağmen bir türlü sağlık hizmeti alamadıklarını belirten Yenisu nahiyesi sakinlerinden Nusret Yıldız ve Ahmet Uzun, ataması yapılmasına rağmen ebenin köylerine gitmediklerini söyledi.
“Bir iğne için 40 kilometre kat ediyoruz”
En ufak bir sağlık hizmeti için 40 kilometre kat edip Genç'e gelmek zorunda kaldıklarını belirten Yıldız ve Uzun: “Yenisu nahiyemizde bulunan sağlık evi bizlerle beraber 7 köye sağlık hizmeti veriyor. Nahiyemizde bulunan sağlık evinin lojman ve malzeme dâhil hiçbir eksikliği bulunmazken, burada düzenli görev yapması gereken ebe yâda hemşiremiz maalesef olmadı. En son Ramazan ayında Serviye bağlı Güzeldere köyünün ebesi geldi. Ancak oda kısa bir süre çalıştıktan sonra gelmedi. Bir iğne için yâda başka bir ufak rahatsızlıktan dolayı 40 kilometre kat edip Genç'e geliyoruz. Yetkililerden bu soruna çözüm bulup, köyümüzde sürekli görev yapabilecek bir ebe yâda hemşirenin görevlendirmelerini istiyoruz” dedi.
“Mobil hizmeti alamıyoruz”
Sağlık Bakanlığının köydeki vatandaşlara sağlık hizmeti götürülmesi için geçtiğimiz yıllarda başlattığı mobil sağlık hizmetinden de yeterince faydalanamadıklarını ileri süren Yıldız ve Uzun, yetkililerin denetim mekanizmasını devreye sokmaları halinde tüm bu sorunların ortadan kalkacağını söyledi.