Denetimler kapsamında Maliye ekiplerinin birçok işletmede gün boyu takipte olduğunu, gelir ile bayanların karşılaştırıldığını, IBAN konusunda kapsamlı bir inceleme yürüttüklerini aktaran Bingöl Defterdarı Veysel Uçur, denetimlerin detaylarını ve yapılacak işlemleri şöyle özetledi;
Bingöl'de 36. Vergi Haftası Etkinlikleri kapsamında İl Defterdarı Veysel Uçur ve beraberindeki birim müdürleri, Bingöl Online'a ziyarette bulundular. Heyet, Bingöl Online Genel Yayın Yönetmeni Yunus Budak tarafından karşılandı.
Burada Vergi Haftası etkinliklerine dair açıklamalarda bulunan Bingöl Defterdarı Veysel Uçur, vergi denetimleri konusunda da önemli paylaşımlarda bulundu.
Budak'ın “Mehmet Şimşek'in sıkı vergi politikaları kapsamında ülke geneli önemli bir denetim süreci işliyor. Bingöl'deki denetimler ne durumda? Neler yapılıyor, denetim süreçleri nasıl işletiliyor? Bunun geri dönüşleri nasıl?” sorusuna İl Defterdarı Veysel Uçur, şu yanıtları verdi;
HASILAT DENETİMLERİ BAŞLADI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyi önleme ve vergi gelirlerini artırma amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında işletmelere yönelik sıkı denetimlere başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 81 ilin defterdarlıklarına gönderdiği talimatla, 3 Şubat- 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında toplu hasılat ve denetim çalışmaları yürütülmesini istedi.
AÇILIŞTAN KAPANIŞA TÜM HASİLAT KAYIT ALTINA ALINIYOR
Denetimlerin ilk adresi restoran ve lokantalar oldu. Bu kapsamda dürümcüler, tatlıcılar, çerezciler, manavlar, kuyumcular, güzellik salonları, diş klinikleri ve daha birçok işletme denetleniyor. Maliye ekipleri, işletmelerin kasalarına oturarak günlük hasılat tespitleri yapıyor. Bu süreçte Z raporları talep edilerek, gün içinde elde edilen gelirlerle beyan edilen rakamlar karşılaştırılıyor. Bingöl'de şu anda 2'şer kişiden oluşan 5 ekip bu denetimleri sürdürüyor. İlçelerde de benzer denetimleri sürdürülüyor.
BEYAN İLE GELİR ARASINDA FARK OLURSA….
Hasılat denetimleri, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 69'uncu maddesine eklenen düzenlemeyle resmiyet kazandı. Yeni sistem kapsamında:
İşletmelerde bir ay içinde üç kez olmak üzere yılda toplam 12 kez yoklama yapılacak.
Tespit edilen günlük hasılatlar esas alınarak, aylık ve yıllık ortalama hasılat hesaplanacak.
Beyan edilen hasılat ile tespit edilen gelir arasında yüzde 20'den fazla fark olması halinde mükellef izaha davet edilecek.
IBAN İNCELEMELERİ DE YAPILIYOR
Vergi hasılat denetimleri kapsamında işletmelerde sadece işletme hesabı ve nakit gelirlere bakılmıyor. İşletme sahibi, varsa ortağı, eş, çocuk, kardeş ve diğer yakınlık derecesi bulunanların IBAN hesapları da ticaretle uğraşmıyorlarsa dahi inceleniyor. Bu hususta yapak zekâ sistemleri devreye giriyor. Sürekli bir girdi çıktı varsa ve işletmenin satış konusu ürün fiyatlarıyla eşdeğer rakamlarsa, onlar da izaha çağrılıyor. Amaç, vergi kaçakçılığını önlemek.
VERGİ LEVHALARI VE FATURALAR DA İNCELENİYOR
Vergi hasılar denetimlerinin yanı sıra geçmişten bugüne devam eden rutin denetimler de kesintisiz devam ediyor. Bu kapsamda 5 kişilik bir ekibimiz sürekli sahada ve işletmelerin vergi levhasını, faturalarını ve diğer ilgili tüm evraklarını inceleyip varsa eksiği uyarıyor, sonrasında takibini yaparak eksiklerin giderilmesini sağlıyor. Kurallara uymayıp eksiğini gidermeyenlere de gerekli yaptırımlar uygulanıyor.
OKULLARDA VERGİ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASI
Bingöl Defterdarlığı bünyesinde oluşturulan Vergi Bilinçlendirme Takımı var. Bu takım, İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle her hafta bir okulda vergi bilinçlendirme eğitimleri veriyor. Amaç, öğrencileri vergi konusunda bilinçlendirmek, verginin önemini aşılamak ve bu hususta gösterilecek hassasiyetin bir sorumluluk olduğu bilincini tüm yönleriyle öğretmek.
EURO 96 denen bir lokantada geçen perşembe yemek yedik siska kısa boylu şişko Hacı diye hitap edilen birine 3 arkadaş ile yemek yedikten sonra ücreti verdik fiş istedik ne fisi bir eskiden fiş mi vardı dedi
Evet adeletli vergi mutlaka olsun. Ama son 2 yıldır aşırı derecede ve orantısız derecede vergiler toplanmaya başlandı hatta neredeyse vergininde vergisini vermeye başladık. EY MÜSLÜMANLIKTAN BAHS EDENLER Bu kadar vergi toplanıyorda neden Çalışanlara ve emeklilere yansımıyor tek amacınız Hırsızları daha çok zengin etmek DEPREM bölgesindeki yaptığınız ve yapmaya devam edeceğiniz Dünyanın en büyük HIRSIZLIĞINA para yetiştirmek için garip gurabadan deliler gibi vergi toplayıp HIRSIZLARA PARA YETİŞTİRMEK. TEK AMACINIZ BU
Müdür ev sahipleri ve dükkan sahiplerine gidin kuyumculara gidin mesla Bingöl de adamın dükkanı 250000 liradan kirada şimdi bu adam nekadar vergi veriyor adam 10000000 ev alıyor bu parayı elden mı veriyor yurt dışından mı geliyor bankadan mı ödüyor buralara bakın çok para kazanırsınız
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın