KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Bingöl'de ölmenin maliyeti kaç para?

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi, yaşamın her alanı gibi cenaze masraflarını da etkiledi. Bingöl'de bir cenazenin defin sırasından sonrasına uzanan masrafları ne kadar? İşte o detaylar ve taziyelerde bütçeleri zorlayan gelenekler…

Bingöl`de ölmenin maliyeti kaç para?
20 MAYIS 2024 PAZARTESİ 11:47
0
2400
7
AA aa

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre nisan ayı enflasyonu yıllık yüzde 69,80 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonun nisan ayında yüzde 124,35 olduğunu açıkladı.

Hayat pahalılığı, giyimden gıdaya, ulaşımdan, barınmaya kadar hemen her alana etki ederken ‘ölüm' de nasibini aldı. Öyle ki, ölmenin bile maliyeti bir yılda yüzde 100'ün üzerinde arttı.

Mezar yeri, mezar taşı, gassal ve kefenleme maliyetlerinin yanına bir de taziye yemekleri eklenince, yakınını kaybeden aileler yaşamış oldukları acıyla beraber, maddi bir yükü de taşımak zorunda kalıyor.

CENAZE İŞLEMLERİNİ BELEDİYE ÜCRETSİZ SAĞLIYOR!

Vefat eden bir kişinin yakınları, Bingöl Belediyesi'nin “188 Alo Cenaze” hattını arayarak cenaze nakli, yıkanması, kefenlenmesi, mezar yeri kazılması ve defin işlemlerini ücretsiz yaptırabiliyor.

Cenaze yakınlarının yapması gereken tek şey, mezar yapımında kullanılan taşları temin etmek. O da ortalama 2 Bin 500 TL civarında. Bingöl belediyesi, mezar yeri için de herhangi bir ücret almıyor.

İstanbul'da, 2024 yılında en ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu.

KEFARET VE HATİM OKUTMA

Vefat eden kişi için her yerde olduğu gibi cenaze henüz camide iken varisleri tarafından ölen kişi için ıskat (Oruç ve yemin kefareti) için yapılan hesap miktarında para dağıtır. Yine cenaze defnedilmeden önce hatim okutulur.

Bu işlemler için belirlenmiş net bir rakam olmamakla birlikte ölenin yaşına göre de hesaplarda değişkenlik görülebiliyor. Ancak bu durum, varislerin mali durumuna göre de değişkenlik gösterebiliyor. Kimileri 5 Bin dağıtırken bir kimileri 20 Bin lira dağıtabiliyor.

MERMERDEN MEZAR YAPTIRMAK DA ZORLAŞTI!

Bingöl'de mezar fiyatları da mezarın ölçüsü, özelliğine göre değişiklik gösteriyor. Alınan bilgide betonla çevrelenip sadece baş ve ayak taşı konulan bir mezarın hazırlanması 10 Bin lirayı aşarken, mermerle çevrili normal bir mezarın yapımı ise 50 Bin lirayı buluyor. Lüks mezarların fiyatı ise 200 Bin liraya kadar çıkıyor.

TAZİYE YEMEKLERİ BÜTÇELERİ ZORLUYOR

Birçok ilde olduğu gibi Bingöl'de taziyelerin en zorlu kısımlarından biri de taziye yemekleri. Üç gün boyunca orta ölçekli yemek ikramı yemek türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 60 Bin lirayı bulurken, bu rakamların 90-100 Bin lira bandında seyrettiği de belirtiliyor.

Birçok aile ve köy derneği masrafları bölüşerek yükü hafifletse de, bu olanaklara sahip olmayanların yükü oldukça fazla.  

YEMEKLER KISMEN YASAKLANDI AMA…

Taziyelerde yemek ikramı Bingöl'deki çoğu camilerde yasaklanırken, bazı camilerde bu gelenek halen devam ediyor. Bingöl Müftülüğü'nün sözlü olarak cami imamlarına taziye yemeklerini kaldırmaları tavsiyesinde bulunduğu öğrenilirken, yasaklama kararının Valilik emriyle mümkün olabileceği belirtiliyor.

 

 

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109663)
22 Mayıs 2024 Çarşamba 17:01
birkaç taziye evinde gördüm. Yemek Vermek Yasaktır, şeklinde kocaman bi yazı yazmışlar. Bütün taziye evlerinde bu uygulama yapılabilir. Taziyede yemek KALDIRILSIN !!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109627)
20 Mayıs 2024 Pazartesi 22:34
Taziye geleneğimiz çok büyük bir değerdir. Bu güzel değerimize -maalesef- siyasiler gibi çeşitli güç sahipleri şov yeri yaparak gölge düşürmekteler. En sade taziye, halisane niyetlerle eda edilecek bir fatiha ile eda edilenidir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109623)
20 Mayıs 2024 Pazartesi 17:37
Sakıp Sabancı'nın deyimiyle VAH VAH VAH MEMLEKETİMİZE. VAH VAH VAH BUNU YAPANLARA. NİYE OLDU BÖYLE VAH VAH VAH
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109618)
20 Mayıs 2024 Pazartesi 13:45
Benim gibi sıradan insanlar taziye yerinde Elfatiha ile karşılanırken siyasetçiler,zenginler uzun ayet ve sureler ile karşılanıyor!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109617)
20 Mayıs 2024 Pazartesi 12:39
Milletin alım gücü yuzde 500 azaldı
Türkiye toplumu hayatta düzelmez
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109616)
20 Mayıs 2024 Pazartesi 12:25
Taziye yemeği yiyenlere yazıklar olsun, utanmazlar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109615)
20 Mayıs 2024 Pazartesi 12:13
Bingol de taziye maalesef üzülerek belirtmek istiyorum siyasilerin reklam arenasina dönüşmüş taziye siyasi birinin yakını veya şex ise o taziye şova dönüşüyor.
Hele o siyasiler taziye giderken ceplerine bozdurduklari paraları da vermeyi ihmal etmiyorlar
Taziyeye git resim çek sosyal medyada paylaş
Bingol de taziye sosyal etkinlik şölenine dönüşmüş yazık elbette taziye olacak taziye ailenin acılarını paylaşmak ve teselli etmek kaderine ortak olmak
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın