KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Bingöl'de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu

Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'

Bingöl`de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
13 MAYIS 2024 PAZARTESİ 17:27
4
1702
2
AA aa

Bingöl Valiliği, il genelinde yaşanan asayiş olaylarına karışanların tespiti ve genel güvenlik hizmetlerinin verimliliği için hem kamu kurumlarına hem de özel işletmelere güvenlik kamerası taktırma zorunluluğu getirildiğini duyurdu.

Güvenlik kamerasına ilişkin kararın gerekçesi, kapsamı, cezai müeyyideleri ve sürece ilşkin detaylar şu şekilde sıralandı;

Kararın gerekçesi

İlimizde suç ve suçlulukla etkin mücadele kapsamında asıl sorumluluk sahibi olan güvenlik kuvvetleri değişen ve daha karmaşık hale gelen suçları öncelikle önlemeye çalışmakta, eğer suç işlenmiş ise suçluların yakalanmasına yönelik çalışmalara hız vermektedir. Bu çerçevede görev anlayışını, eğitimini, yöntemlerini, araç ve gereçlerini çağa ayak uyduracak şekilde yeniden ele almış, güvenlik hizmetlerinin en kısa sürede ve en yüksek hizmet kalitesiyle halka sunulması yaklaşımını benimsemiştir.           

Bu çerçevede, yaya devriyeler ve motorize ekip hizmetlerini arttırmış, personel yapısında uzmanlaşma ve branşlaşmaya ağırlık vermiş, toplum destekli güvenlik hizmeti kapsamında, halkımızın suç ve suçlulukla mücadeleye etkin katılımını sağlamak, kaygılarını azaltmak maksadıyla, halkımızla her ortamda bir araya gelmeye ve güvenlik ihtiyaçları giderilmeye çalışılmıştır.

Ancak, kolluk tarafından alınan bu tedbirlere rağmen, kamu ve özel işletmelerin güvenlik eksikliklerinden dolayı hırsızlık olaylarının meydana geldiği, iş yeri sahipleri ve çalışanları ile ev sakinlerinin üzerinde endişe yarattığı, zor emeklerle kazandıkları ve sahip oldukları birikimlerin suç olgusu içerisindeki kişilerin eline geçmesine ve bu kişilerin haksız kazanç sağlamalarına neden olduğu görülmüştür.

Bu kapsamda, kamu ve özel işletmelerde kollukça tespit edilen güvenlik eksiklikleri giderildiği takdirde, suçla mücadelede başarı seviyesinin artacağı değerlendirilmektedir.

Amaç

Madde 1- Suçların işlenmeden önce önlenmesi, eğer işlenmiş ise suçluların kısa sürede tespit edilmesi ve yakalanması ile toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi maksadıyla toplumun mücadeleye aktif katılımın sağlanması adına 4. Maddede belirtilen kamu/özel işletmelere güvenlik kamerası taktırılmasının sağlanmasıdır.

Kapsam

Madde 2- Bu karar Bingöl il genelindeki tüm kamu işyerleri ile 5 (a) maddesinde belirtilen özel işletmeleri kapsar.

Dayanak

Madde 3-

1. Anayasa Madde 48.

2.  5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 9/c,ç,e,i, 11 ve 66. md.

3. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 1 ve 2/a md.

4. 2803 Sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetki Kanunu 7/a md.

5. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32. Md.

6. Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 6.md.

7. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 5/5 md.   

Tanımlar

Madde 4- Bu kararın uygulanmasında:

(a) Özel İşletme: Banka ve bankamatik, benzin istasyonu, lokanta, alışveriş merkezi (gibi) işyerleri, otogar ve istasyonlar, kuyumcular, döviz büroları, iş hanları, büyük marketler, oteller, sanayi siteleri, internet (salonları) kafeler, özel hastaneler, dershaneler, özel okullar, çay bahçeleri, umuma açık eğlence ve dinlenme yerleri, semt pazarları, araç kiralama şirketleri, oto galericiler, site niteliğinde olan yerleşim yerleri, sebze ve meyve komisyoncuları, para veya değerli evrak dolaşımının olduğu özel kurum ve kuruluşlar; terminal, minibüs ve taksi durakları, metro  istasyonları, eczaneler, özel sağlık kuruluşları, spor tesisleri, dinlenme tesisleri, petrol istasyonları, kahvehane, oyun salonu, bar, birahane, meyhane, içkili restoran ile ruhsatlı umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini kapsar.

(b)  Kolluk Kuvveti: Genel kolluk görevini yürüten jandarma ve polistir.

(c)  Kamu İşyerleri: Kamuya ait bütün birimleri kapsar. (Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait binaları ve eklentileri, işletme ve tesisleri, okullar, hastaneler ve sağlık ocakları, spor tesisleri v.b.)

Uygulamaya İlişkin Yükümlülük ve Sorumluluklar

Madde 5- Kamu ve özel işletmelerce meydana gelebileceği değerlendirilen başta hırsızlık olayları olmak üzere tüm suçlara karşı caydırıcılığın sağlanabilmesi, teşebbüs anında erken ikaz sağlanması ve olay meydana geldiğinde ise olayın şüphelilerini tespit etmek ve yakalanabilmelerini kolaylaştırabilmek maksadıyla, genel kolluk kuvvetlerince uygun görülecek önleyici güvenlik tedbirleri alınacaktır.

Genel kolluk kuvvetlerince;

a) Sorumluluk bölgelerinde bulunan kamu iş yerleri ve özel işletmelerde, iş yeri veya işletmenin güvenlik açısından risk analizleri ekte bulunan kontrol formuna göre yapılacak ve tespit edilen güvenlik eksiklikleri işletme sahiplerine tebliğ edilecektir.

b) Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerleri amirlerine veya işletme sahiplerine eksikliklerin giderilme yolları ve yöntemleri hakkında danışmanlık hizmeti verilecektir.

c) Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.

Güvenlik Kameralarında Bulunması Gereken Özellikler:

Madde 6- Bu Karar kapsamında kullanılacak olan kamera ve kayıt cihazlarının aşağıda belirtilen özelliklere sahip olması, görüntüleri belirtilen sürelerde saklayabilmesi ve diğer belirlenen asgari teknik şartları sağlaması gerekmektedir.

a- İç ve dış mekanlarda kurulu bulunan kameraların görüş alanı izlenecek yere hakim olacak şekilde konuşlandırılacak, yüksek çözünürlüklü ve day/night infrared, gündüz/gece görüş özellikli olması gerekmektedir.

B- Güvenlik kameraları monte edilirken, yükseklik ve görüş açıları iyi hesaplanmalı, kişilerin yüzü ile eşkallerini en sağlıklı şekilde belirlemeye yardımcı olmalıdır.

C- Güvenlik kameralarında, çevresel ve mevsimsel şartlar değerlendirilerek, darbe ve sabotajlara karşı korumalı kutular tercih edilmelidir. 

D- Karanlık ortamlarda da net görüntü alacak ve kayıt yapacak türdeki kameralar, aydınlatmanın yeterli olmadığı yerlere yerleştirilmelidir.

E- Kayıt cihazları 7/24 sistemli ve en az 15 (onbeş) gün süreli görüntüleri saklayabilme özelliğine sahip olmalıdır.

F- Güvenlik kameralarının arşiv görüntülerine kayıt cihazından tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerektiğinde güvenlik güçlerinin kullanımına anında sunulabilmelidir.

G- Kayıt cihazları yüksek çözünürlüklü ve USB Flash Bellek girişli olmalıdır.

H- Elektrik kesintilerine karşı, kurulan güvenlik sistemleri ile kayıt cihazları yedek enerji kaynakları (UPS güç kaynağı) ile desteklenmelidir.

I- Kayıt cihazları, konusunda uzman olmayan kişilerin kurcalamaması için ve ayrıca art niyetli sabotajlar, darbeler, nem ve suya karşı da kilitli ve kapalı bir bölme veya dolap içerisinde muhafaza edilmelidir.

J- Güvenlik kameraları ile kayıt cihazları periyodik bakımları yaptırılarak, devamlı surette çalışır vaziyette tutulmalı, arızalı olanlar derhal tamir ettirilerek faal duruma geçirilerek, aktif hale getirilmelidir.

Denetleme Usul ve Esasları

Madde 7- Kolluk güçleri tarafından verilen süre sonunda özel işletmeler ve kamuya ait işyerleri kolluk tarafından alınması gereken güvenlik tedbirleri yönünden denetlenir ve yerine getirilmediği tespit edilen hususlar Mülki İdare Amirliklerine gereği yapılmak üzere bildirilir.

Yükümlülükler

Madde 8- 3'üncü maddede belirtilen ve halen faaliyette bulunan işyerlerinden güvenlik kamerası bulunmayanlar, kararın kendilerine tebliğinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde yukarıda belirtilen özelliklerde güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür.

Cezai Hükümler

Madde 9- Alınan kararlara uymayan özel işletmeler hakkında; Mülki İdare Amirlikleri tarafından 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yer alan hükümler doğrultusunda gerekli cezai işlemler yapılacaktır.

Yürürlük

Madde 10- Bu karar yayın tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 11- Bu kararı Bingöl Valiliği yürütür.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109534)
14 Mayıs 2024 Salı 11:54
Güvenlik bahanesiyle, Islamdan zerre kadar nasip almamis bir uygulama hayata geciriliyor, ve kendine müslümaniz diyen bir halktan GIIIK cikmiyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109530)
14 Mayıs 2024 Salı 08:26
Bu kararda emeği geçenlerden Allah razı olsun.Yeni imar izni alan yapılar içinde çevre güvenlik kamera zorunluluğu getirilmelidir.Ayrıca Sayın Valimizden isteğimiz,ekim ayından-mayıs ayına kadar il ve ilçe merkez haricindeki bölgelerde Hurdacılık faaliyetlerinin yasaklanmasıdır.Sonbaharda boşalan köy evleri hırsızların hedefi olmaktadır.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın