Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) aldığı kararla BDP Milletvekilleri Emine Ayna, Özdal Üçer ile DTK'nın 14 daimi meclis üyesinin başlattığı açlık grevi devam ederken, bugün Diyarbakır'da BDP'li 8 milletvekilinin daha açlık grevine başlayabileceği belirtildi. Açlık grevine başlayacak olan milletvekillerinin arasında BDP Bingöl Milletvekili ve Grup Başkanvekili İdris Baluken'in de yer alacağı ifade ediliyor.
BDP'lilerin, TBMM 'de açlık grevi yapmaya hazırlanırken, hafta başında Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası anadilde savunma hakkı verileceği ve İmralı Cezaevi'nde kalan Abdullah Öcalan ile görüşme yapılabileceğine ilişkin açıklamaların ardından eyleme başlamak için verdiği süre dün sona erdi.
Hükümetten bir adım atılmadığı için bugün saat 11.00'da Diyarbakır'da DTK binasında BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak başkanlığında toplanarak, eylem kararı alındı.
BDP Genel Merkezinden parti teşkilatlarına gönderilen genelge ile açlık grevlerine destek için yeni eylem planı duyuruldu.
BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş imzasıyla yayınlanan genelgede: “5 Kasım 2012 tarihinde 72 cezaevinde bulunan 10.000 tutsağın da açlık grevine katılımıyla yeni bir boyut kazanmıştır. BDP olarak; ilk günden itibaren ‘talepleriniz, taleplerimizdir' diyerek bu haklı, meşru, insanı ve hukuki direnişi sahiplendik. Çünkü talepler, bizim de yıllardır savunduğumuz, mücadelesini verdiğimiz taleplerdir. Çünkü bu taleplere olumlu yanıt verilmesi durumunda, Kürt sorununun demokratik, siyasi, barışçıl çözümünün önünün açılacağına da inanıyoruz. Çünkü olumlu yanıt verilmesi durumunda, yıllardır yaşanan acıların, savaşın yol açtığı ölümlerin daha da artmaması için olanak yaratılmış olacaktır. Tüm bu gelişme ve hayati ihtiyaçlara rağmen, açlık grevleri ile ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan şahsında somutlaşan inat, görmemezlik ve karşıtlık devam ediyor. Bu yaklaşım grevlerin ölüm olmadan sonuçlanmasına hizmet etmez. Kürt sorununun çözümüne katkısı olmaz. Hatta telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor; açlık grevlerini sonlandıracak olgulardan birisi de, hepimizin haklı, meşru, insani ve hukuki bu direnişe daha büyük destek vermesi ve sahiplenmesidir. Kaybedilecek bir tek saniyeye dahi tahammülümüz olmamalıdır. Tüm il ve ilçe örgütlerimiz, eylemliliklerin yanı sıra, özgünlüklerinde uygun gördükleri demokratik eylem ve etkinlikleri planlayarak yaşama geçirmelidir” denildi.