KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2024 Cuma
°C

Bayramda et tüketimine dikkat!

Mide, kalp damar, diyabet ve obezite rahatsızlığı olan kişiler sindirimi zor bir besin olan eti az tüketmeli.

Bayramda et tüketimine dikkat!
08 KASIM 2011 SALI 15:16
0
1271
0
AA aa

Diyet uzmanları, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Bayramda Yaygın tek yönlü et tüketimi alışkanlığına dikkat çeken uzmanlar, "Bayramda sadece et yemek yerine süt, ekmek, sebze ve meyve gruplarıyla da beslenmeye özen gösterilmesi gerekir." dedi.

Kurban Bayramı'na özel beslenmenin püf noktaları konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan uzmanlar, özellikle mide ile ilgili problemi olan kişilerin et tüketiminde aşırıya kaçmamasını istedi.

Etin sindirimi zor bir besin olduğunu hatırlatan uzmanlar, aşırı tüketimin sindirimi güçleştireceği vurguladı. Fazla tüketilmesi sonucu ette bulunan doymuş ve kan yağlarının artmasına, kalp damar hastalıklarının oluşmasına sebep olabildiğini dile getiren uzmanlar, "Diyabet, tansiyon, şişmanlık, kalp damar rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olanlar et tüketim miktarına dikkat etmelidirler. Kronik rahatsızlığı olanlar kadar sağlıklı bireyler için de tüketilen et miktarı çok önemlidir." diye konuştu.

Kurban Eti tüketilirken yenilen et miktarının yanı sıra etin pişirme tekniğine de özen gösterilmesini öneren uzmanlar, kızartma ve kavurma yerine ızgara ve fırınlanmış olarak tüketilmesi daha uygun olacağını bildirdi.

Pişirme sırasında etin yağsız kısmının tercih edilmesi, etle yapılan yemeklerde ilave yağın kullanılmaması bilgisini veren uzmanlar, "Et yemeklerine kesinlikle kuyruk yağı ve tereyağı eklenmemelidir. Mangalda pişirme sırasında ise etlerin kömürleşmemesine, dış kısmının pişmiş iç kısmının çiğ kalmamasına bakılmalıdır."şeklinde konuştu.

Etin posa içeriği olmadığından kabızlığa neden olabileceğini ifade eden uzmanlar, şöyle devam etti: "Bu sebeple etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaların tüketimi çok önemlidir. Etin yanında tüketilecek olan sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırır. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata tüketilmeli."

KURBAN BAYRAMI'NDA SAĞLIKLI BESLENMENİN 8 ALTIN KURALI

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin alın kurallarını şu şekilde sıraladı:

"Öncelikle güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Öğünlerde aşırı miktarda tüketmek yerine az ve sık yemek yenmeli; mümkünse ara öğün tüketilmelidir. Yapılan ziyaretler sırasında ikram edilen hamur tatlılarından tadımlık alınmalı; varsa sütlü veya meyveli tatlılar tercih etmeli. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata ve şekerlerde aşırıya kaçılmamalı. Günde 1,5-2 litre su tüketilmeli. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çaylar ikram edilebilir. Bayram boyunca diyabeti, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar yediklerine dikkat etmeli ve tedavilerini bozmamalı. Bayram süresince fiziksel aktivite arttırılmalı; özellikle yürüyüş yapılmalı."

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın