KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

Başkan atalay 6.0 şiddetinde depremle sallandı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsü iş birliğiyle hayata geçirilen 'Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ında Araç içerisinde bulunan simülatörle, Başkan Atalay, 8 Mart 2010 tarihinde Elazığ Karakoçan İlçesi Başyurt Beldesi merkezli 42 kişinin ölümüne neden olan 6.0 büyüklüğündeki deprem anını yaşadı.

Başkan atalay 6.0 şiddetinde depremle sallandı
05 MAYIS 2010 ÇARŞAMBA 08:55
0
2016
0
AA aa
Depremle ilgili bilgiler veren Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl'ün 2 kez büyük deprem gördüğünü özellikle 2003 Bingöl depreminden sonra halkta deprem konusunda ciddi bir bilgilenme olduğunu söyledi. Başkan Atalay, “Bingöl 1. Derecede deprem bölgesi. Bingöl 2 kez büyük deprem gördü. Bunlar 1971 ve 2003 Bingöl depremleri. Özellikle 2003 depreminden sonra halkta deprem konusunda ciddi bir bilinçlenme var. Vatandaşlarımız ev ve işyerlerini mutlaka deprem sigortası yapmalılar” şeklinde konuştu.
Kuzey Anadolu Fay Hattı Tır'ı Bingöl'de
Bingöllülere deprem anında neler yapılması gerektiğini anlatan Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü jeofizik mühendisi Dr. Doğan Kalafat, "Depremler için 'şu tarih ve şu saatte olacak' dememiz mümkün değil. Keşke mümkün olsa. Bizler depreme hazırlıklı olmalıyız. Önemli olan bu. Mesela deprem sonrasında bilinçli tahliye çok önemli. Özellikle, ilk 72 saat hayat kurtarma açısından çok daha önemli" dedi.
Deprem ve zorunlu deprem sigortası konularında vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlayan ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsü iş birliğiyle hayata geçirilen 'Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı, 20 ili kapsayan gezisinin Elazığ'dan sonraki durağı Bingöl oldu.
Bugün saat 09:30'da Bingöl Belediyesi toplantı salonunda öğrencilere “Deprem Geçecek Hayat Devam Edecek” depreme hazırlık semineri veren Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, depremde yapılması gerekenleri öğrencilere birbir anlattı.
Seminerde ilk olarak depremle ilgili tektonik plaka ve levha hareketlerini içeren slayt sunumunu anlatan Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Jeofizik Mühendisi Dr. Doğan Kalafat; “Sürekli hareket halindeyiz. Belki yıllar sonra Ege Denizi kapanacak. Tabi bu milyonlarca yıl sürebilir. Ama bizim elimizdeki veriler sadece 30-40 yıldan ibaret” diye konuştu.
 
Depremlerin olumsuz etkilerini belirleyen 5 önemli faktörü büyüklük, süre, uzaklık, cins ve derinlik olarak sıralayan Dr. Kalafat; “Elazığ Karakoçan Başyurt depreminin şiddeti 6 idi, büyüklüğü ise 7, 7'lik depremle 6'lık deprem arasında belki 100 belki de 1000 misli fark var. Depremin süresi ne kadar uzun olursa, binaların ayakta kalma şansı o kadar artar. Deprem bölgesine yakın oturan daha çok etkilenir. Depremin geçtiği dalga da çok önemli çünkü dağılma ve kırılmanın yönü var. Enerjide fayın niteliği de var ve zemin koşulları da çok önemli” dedi.
Deprem sigortasının muhakkak yaptırılması gerekliliğine de değinen Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Jeofizik Mühendisi Dr. Doğan Kalafat; DASK'ın bir kamu kurumu olduğuna, deprem sonrası hasarların kısa zamanda karşılandığına ve Zorunlu Deprem Sigortası maliyetlerinin çok düşük olduğu gibi yüzde 20 hatta yüzde 40'lara varan indirimlerin bilinmesi gerektiğine dikkat çekti.
Seminerin ardından Belediye Hizmet Binasının önünde bulunan 'Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ında öğrencilere Araç içerisinde bulunan simülatörle, öğrencilere, 8 Mart 2010 tarihinde Elazığ Karakoçan İlçesi Başyurt Beldesi merkezli 42 kişinin ölümüne neden olan 6.0 büyüklüğündeki deprem anı yaşatıldı.
Dr. Doğan Kalafat, depreme karşı alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı:
"Deprem öncesinde binamızın güvenli yerlerini tespit etmeliyiz. Binalarımızın yapısal durumlarını kontrol ettirmeliyiz. Paniklememek için önceden tahliye planı yapmamız şart. Sabitlenmiş beyaz eşyalar yaşam boşluğu oluşturabilir. Deprem esnasında elektriklerin kesileceğini unutmamalıyız. Deprem sonrasında yangınlardan dolayı ölümler daha çok oluyor. Bu nedenle, gazlı ve elektrikli eşyaları sabitlemeli ve şartelleri kapatmayı unutmamalıyız."
Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı, Bingöl'deki programının ardından, sırayla Erzurum, Tunceli, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Çorum, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Ankara, Karabük, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ ve Çanakkale'yi gezecek.
Bingöl Online Haber Servisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın