KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

Başbakan erdoğan'a kiğı'yı sordu

Halkın ayrımcılık yaşadıklarını belirttiğine dikkat çeken Baluken: “Kiğı ilçesinde gerek önceki hükümetler döneminde gerekse de hükümetiniz döneminde ortaya konan uygulamalar, hayatın her alanında halkımızın büyük sorunlar yaşamasına neden olmaktadır” dedi.

Başbakan erdoğan`a kiğı`yı sordu
03 AĞUSTOS 2013 CUMARTESİ 02:39
0
10331
4
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Kiğı ilçesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu.

Bingöl ilimiz Kiğı ilçesinde gerek önceki hükümetler döneminde gerekse de hükümetiniz döneminde ortaya konan uygulamalar, hayatın her alanında halkımızın büyük sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Alt yapıdan, üst yapıya ve yaşamsal değer taşıyan suya erişim hakkına kadar birçok noktada yaşanan sorunların yanı sıra hizmette ayrımcılık ifadelerinin de halkın arasında yaygın olarak dillendirilmesi var olan sorunların derinleşmesine neden olmaktadır.

TBMM'nin tatilde olduğu ve denetim işlevinin görece daha seyrekleştiği bu dönemde gerek ilimizdeki çalışmalarımız gerekse de halkımız tarafından çeşitli iletişim kanalları kullanılarak tarafımıza çok sayıda ve ivedilikle çözüm bekleyen sorunlar iletilmiştir. Tarafımıza iletilen Kiğı ilçesindeki bu sorunlara ilişkin çözümsüzlük ve ayrımcılık dayatan yaklaşım, hem denetim hakkımızın kullanılmasını hem de acil bir gündem yaratmamızı zorunlu kılmıştır.

Baluken'in cevap aradığı sorular şöyle:

1. Kiğı Nacaklı Köyü İncesu Mezrasında bulunan ve köylülerin arazi sulama, hayvan sulama yeri açısından tek kaynak olan su kaynağı, bölgede yapılmak istenen karakol tarafından sondaj vurulmak suretiyle köylülerden alınmak istenmektedir. En kadim hak olan suya erişim hakkının köylülerden alınması durumunda bütün bir köy göç etmek zorunda kalacaktır. Karakol yapımı için Nacaklı halkının suyuna el konulmasının izahı nedir? Bölge halkı karakol yerine barış ve kalkınma yönünde irade beyan ederken karakol yapımı için suya erişimin engellenmek istenmesinin hukuki, demokratik siyasi çözüm süreci ve vicdani açıdan açıklaması var mıdır? Söz konusu suya erişim hakkının engellenmesi hususunda bir çalışmanız olacak mıdır?

2. Kiğı Nacaklı Köyünde 2008 yılında yapılan ve ulaşım güvenliği açısından büyük tehlikeler barındıran köprünün kabulünü yapan mülki amirler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Köy sakinleri ve dönemin muhtarının şikâyetine rağmen köprünün yeniden yapılmak bir yana hala kullanımda tutulmasının gerekçesi nedir? Olası bir kazada yaşanacak olan kayıpların sorumlusu kimler olacaktır?

3. Kiğı ilçemize bağlı 480 nüfuslu Sırmaçek Köyünde yapılması gereken alt yapı, sulama göleti ve yol asfaltında çalışmalar ne aşamadadır? Bu sorunların tespiti yıllardır yapılmış olmasına rağmen Sırmaçek Köyüne hizmet götürülmemesinin siyasi bir gerekçesi var mıdır?

4. Kiğı ilçe merkezinde 2011 yılından bu yana gündemde olan devlet hastanesinin yapılması ile ilgili çalışmalar ne aşamadadır? Aradan üç yıla yakın bir zaman geçmişken neden bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştır?

5. Kiğı ilçesi ile Zeynelli Köyü arası yolun ihalesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi tarihte yapılmıştır? İhalesi yapılmış olan yolun fiili yapımına neden başlanmamaktadır?

6. Kiğı İlçesinde köylere ve mezralara hizmet götürülürken esas alınan kriterin siyasi nedenler olduğu ve hizmette ayrımcılık uygulandığı ifade edilmektedir. Bu ifadelerin içerisinde sıkça AKP'nin yerel temsilcilerinin yaklaşımları da örneklendirilmektedir. Siyasi nedenler üzerinden hizmette ayrımcılık yapıldığını belirten ifadeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda herhangi bir soruşturmanız olmuş mudur?

7. Otuz yıllık çatışmalı süreç boyunca oransal olarak en fazla göç veren bölgelerimizin başında gelen Kiğı ilçemizde köye geri dönüşün sağlanması, karakol yapımlarını durdurulması, mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma açılması ve diğer bütün teşviklerin gerçekleştirilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar ne aşamadadır? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
tarık erdoğan (@Misafir_14826)
04 Ağustos 2013 Pazar 17:46
sayın baluken sayın vekilimiz. eğer gerçekten bu memleket için birşey yapmak istiyorsanız, özaltının bingölde kurduğu imparatorluğu erdoğana sorun. servi yolu ile beraber özaltın 8 inci işini yapıyor. bunlar tesadüf olmasa gerek. bunlar gündemde kalmak için verdiğiniz günübirlik danışıklı haberler. bence bingöl halkı bu dönem size de, atalay ada, bakan ve taşa da çok büyük bir ders verecektir. nasıl olsa bu halkın oyları yılardır boşa gidiyor. bir dönem daha gitsin. ne olucak ki?
bir insan (@Misafir_14821)
04 Ağustos 2013 Pazar 00:57
kiğılı memo resmen saçmalamışsın,idris baluken 20 kere geldi kiğıya,üstelik selahattin demirtaş bile geldi.başka hangi partinin genel başkanı geldi?onlar geldiklerinde sen muhtemelen meyhanedeydin,ondan görmedin
zazaçewlik (@Misafir_14813)
03 Ağustos 2013 Cumartesi 14:56
sayın baluken,,sorunları dile getirmeniz güzel....Fakat Genç ilçesinde pkk lılar tarafından kaçırılan İşçiler içinde bir önerge verseniz onuniçinde basın açıklaması yapsanız,,onun içinde İNSAN HAKLARI DERNEĞİ başkanı sayın İNCE yi de alıp saat kulesi önünde eylem yapsanız..Bu mubrek kadir gecesinde işçinin çocuklarını sevindirseniz....Gerçi bu işler ölüden borç istemek gibi bir şey ama biz sizin tarafsız herzaman ezilenin yanında olduğunuzu düşünüyoruz..
kiğılı memo (@Misafir_14810)
03 Ağustos 2013 Cumartesi 13:19
Kiğı'da yaşayan biri olarak İdris Baluken'nin bizim ilçeye geldiğini hiç görmedim.İlçe halkı olarak, Baluken bizim sorunlarımızı istismar ediyor.Kiğı'yı görmeyen bir insan nasıl olur da sorunlarımızı dile getiriyor?
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın