KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

'Balın uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağız'

Geçtiğimiz aylarda İngiltere'de düzenlenen bir yarışmada altın madalya alan ve geçmiş yıllarda dünya ikincisi seçilen Bingöl balı, coğrafi işaret aldı. Coğrafi işaret tescil belgesini paydaşlara takdim eden Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar: 'Bu vesile ile Bingöl balının uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak çalışmaları yürüteceğiz' dedi.

`Balın uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağız`
24 EKİM 2022 PAZARTESİ 20:18
2
1226
4
AA aa

Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan “Bingöl Balı Coğrafi İşaret” başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescil aldı. 2018 yılından itibaren Bingöl balının coğrafi İşaret almasına yönelik çalışmalar çerçevesinde, kentin tamamını temsil eden, Bingöl merkez ve 7 ilçesinde 50'ye yakın bölgeden 3 yıl boyunca elde edilen balların analizleri, ‘Bingöl Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı' ile ‘Arı ve Doğal Ürünler AR-GE ve ÜR-GE Merkezi'nde gerçekleştirildi. Projelerde gerçekleştirilen analizler sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesinin ardından hazırlanan ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret' başvuru dosyası 2020 yılının aralık ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna sunuldu. Türk Patent ve Marka Kurumu ve ilgili diğer kurum uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda, gerekli düzenlemelerin ardından Bingöl balı tescil edildi.

Tescil belgesinin takdimi için merkez Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde bir program düzenlendi. Programa, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba, kurum amirleri ve arıcılar katıldı.

BAŞPINAR: “BİNGÖL BALININ ULUSLARARASI TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK ÇALIŞMALARI YÜRÜTECEĞİZ”

Yaklaşık 4 yıllık sürecin ardından Bingöl balının coğrafi işaret aldığını belirten Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, balın kentin ekonomisine katkı sunacağını söyledi. Başpınar: “Bingöl balı hakikaten ülkemizin çok değerli coğrafi işaretlerinden biri olarak kurumumuz sicilinde yerini aldı. Yaklaşık 4 yıllık bir süreç söz konusuydu. Üniversitenin koordinasyonunda, öncülüğünde çok önemli, bilimsel çalışmalar yürütüldü. 2018 yılında başlayan bir süreç söz konusu. 2019 yılında yine kurumumuz, uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaylar söz konusu oldu. 2020 yılında Bingöl balı başvurusu yapıldı ve 2 yıllık sürecin sonunda, bugün geldiğimiz noktada Bingöl balı coğrafi işaret alarak ülkemizde tescil edildi. Bu coğrafi işaretin Bingöl'e, Bingöl'ün ekonomisine, kalkınmasına katkılar sağlamasını diliyorum. Tabi bu tescili uluslararası düzeye de taşımamız gerekiyor. İnşallah bu vesile ile Bingöl balının uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak çalışmaları yürüteceğiz” dedi.

ÇAPAK: “PATENT ALMAK 3-4 YILLIK BİR SÜREÇTİ”

Bundan sonraki süreçte Bingöl balının kalitesini arttırmak için çalışma yapmaya devam edeceklerini söyleyen Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bingöl balının çok kaliteli olduğunu biliyorduk, nitekim İstanbul'da Bingöl balı Türkiye birincisi, dünya ikincisi olmuştu 600 numune arasından. Yine yakın zamanda İngiltere'de yapılan bir yarışmada Bingöl balı dereceye girdi, altın madalya aldı. Bunları biz bilimsel olarak desteklemek için de Türk Patent ile ilgili olan süreçleri devam ettirdik. Türk Patentine müracaat ettik ve yapılan incelemeler neticesinde, bizim Bingöl coğrafyasında yaptığımız çalışmalarla hareketle Bingöl balı coğrafi işaret tescil belgesini aldı ve Bingöl balı böylece bu yapılan çalışmaları bilimsel olarak teyit ettirmiş oldu. Bu çalışmalar tabi 3-4 yıllık bir süreçti. Sadece bir bitki üzerinden, bir köy ya da bir ilçe üzerinden değil, bütün Bingöl'ün balıyla ilgili coğrafi işaret belgesi almış oldu. Biz de bundan sonraki süreçte hem denetimini hem de kalitesini artırarak süreçlerimizi devam ettireceğiz” diye konuştu.

Coğrafi işaret arıcıları sevindirdi

Coğrafi işaretin alınmasından dolayı mutlu olduklarının altını çizen Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba ise “Bingöl arıcıları olarak çok mutluyuz. Türk Patent Kurumu tarafından bize coğrafi işaret belgesi takdim edildi. Bu da balımızın kalitesini tekrar ortaya çıkardı. Arıcılarımız adına emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu bizim için sevindirici bir haber oldu. Bundan sonra hedefimiz daha da kaliteli bal üretmek olacak” şeklinde konuştu.

Bingöl balı geçmiş yıllarda hem dünya ikincisi seçilmiş hem de İngiltere'deki bir yarışmada altın madalya almaya hak kazanmıştı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96219)
26 Ekim 2022 Çarşamba 15:22
yıllardır arıcılık konusunda üniversitemiz pilot il olarak seçilmiş. gerçekten merak ediyorum, öyle bilimsel makalelerle kelimelerle cevap verilmesini istemiyorum, Bingöl arıcılarına ve bingöl balına somut olarak ne tür fayda sağlayabildiniz? mutlaka çok şey yapmışsınızdır lakin eğer onlar kağıt üzerinde kalmışsa yazık ki ne yazık... mesela ilimizin arıcıları, arıcılık faaliyetlerini geleneksel olarak mı yoksa bilimsellik üzerine mi yapıyor? kaliteli bal üretimi teşviklerinizle arttı mı, arıcılara çeşitli hibeler kazandırıldı mı, arıcılarımız ballarını rahatlıkla pazarlayabiliyor mu?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96204)
25 Ekim 2022 Salı 19:25
Belediye halk otobüsü istiyoruz sayın başkan bunlar tam bir vampir kanınızı emdiler bunlar kanımızı neden halk otobüsü için bir açıklama yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96186)
24 Ekim 2022 Pazartesi 23:19
Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96184)
24 Ekim 2022 Pazartesi 20:43
:))) 60 trilyon nereye gitti. Sayın valimiz neden katılmadı programa acaba? Nasıl hesap vereceksiniz bakalım?
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın