KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mart 2025 Cuma
°C

Bakan yılmaz'a işsizlik oranlarını sordu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a soru önergesi veren HDP’li Baluken, Bingöl’de işsizlik oranının en yüksek iller arasında olduğuna dikkat çekerek: “Bingöl ilimizde yoksulluk ve açlık sınırı altında geliri olan hane sayısı kaçtır? Bingöl ilimizde işsizlik oranı nedir? İşsiz sayısı kaçtır?” diye sordu.

Bakan yılmaz`a işsizlik oranlarını sordu
04 KASIM 2014 SALI 05:54
0
1621
0
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Önergesinde bütçe açığına dikkat çeken Baluken, gelirin gideri karşılayamadığı illerin başında Doğu Anadolu illerin geldiğini söyledi.

Doğu illerinin zengin alt yapı ve üst yapı kaynaklarına rağmen gelirin gideri karşılamamasını, yapıcı politikaların eksikliğine dayandıran Baluken, bölgedeki illerin durumuna ilişkin şu bilgileri aktardı; “Doğu Anadolu Bölgesi'nde gelirin gideri karşılama oranı Ağrı'da yüzde 18,5, Bingöl'de yüzde 16,4, Bitlis'te yüzde 18,95, Elazığ'da yüzde 29,77, Erzincan'da yüzde 28,2, Erzurum'da yüzde 30.70, Hakkari'de yüzde 0,60, Kars'ta yüzde 17.41, Malatya'da yüzde 35,7, Muş'ta yüzde 17.24, Tunceli'de yüzde 9,5, Van'da yüzde 15,6, Ardahan'da yüzde 17,7, Iğdır'da yüzde 18,8 olarak belirlendi.”

Baluken Bingöl'ün ithalat ve ihracat rakamlarına ilişkin şunları kaydetti; “Son yayınlanan istatistiklere göre Bingöl'de Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 32 azalırken, ithalat ise yüzde bin 620 arttı. Ocak-Eylül aylarını kapsayan 9 aylık dönemde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 12 azalırken, ithalat ise 21 artış gösterdi.”

BALUKEN, ŞU SORULARIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİ

1.Bingöl ilimiz, işsizlik oranının en yüksek olduğu iller arasındadır. Bingöl ilimizde yoksulluk ve açlık sınırı altında geliri olan hane sayısı kaçtır? Bingöl ilimizde işsizlik oranı nedir? İşsiz sayısı kaçtır? Bingöl Milletvekili ve Kalkınma Bakanı olmanız hasebiyle, Bingöl ilimizde işsizlik sorununun çözmek ve hane gelirini arttırmak için özgün bir çalışmanız var mıdır?

2.Kalkınma Bakanı olmanızdan hemen önce Bingöl ilimizde işsizlik oranı neydi? Yoksulluk ve açlık sınırı altında olan hane sayısı kaçtı? 2014 yılı son çeyreği itibariyle Bingöl'de işsizlik, yoksulluk ve açlık sınırı istatistikleri ne yönde değişmiştir?

3.Gelirin gideri karşılamadığı illerle ilgili acil eylem planınız var mıdır? Yoksa böylesi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

4.Gelirin gideri karşılamadığı illerde kamusal yatırım ve kişi başına düşen harcamaların kalemleri nelerdir?

5.Bingöl ilimizde ihracatı arttırmak, ithalatı azaltmak için yapılan özel bir çalışmanız var mıdır?

6.Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kişi başına düşen kamu harcamalarının önemli bir kısmını silahlı kamu güçleri oluşturmaktadır. Kamusal harcamaları silahlı kamu güçleri oranını azaltıp, üretim ve istihdamı arttırmak üzere çalışmalarınız var mıdır?

7.Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde çıkarılan başta kömür, petrol olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginliklerinin yöre halkının hizmetine sunulması ile ilgili merkezi bir kamu reformu gerçekleştirme kapsamlı çalışmanız var mıdır?

8.Bölgeye yapılan yatırımlarla ilgili en büyük sorun yatırım yapılırken halka danışılmamasıdır. Özellikle Termik Santral, HES gibi yatırımlarda yöre halkının rızasını almak için plebisit veya referandum seçenekleri kurumsallaştırılacak mıdır?

9.Milletvekili seçildiğiniz il olan Bingöl ilimizde, Mayıs ayı itibariyle ihracat 547 bin dolar iken, ithalat 3 milyon 793 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. İl ekonomisi açısından oldukça kara bir tablo ile karşı karşıya bulunmaktayız. Bingöl ilimizle ilgili bu vahim tablo her geçen yıl daha kötüye gitmekte iken, Kalkınma Bakanı olarak yıllardır tabloyu terse çevirecek girişimlerde bulunmamanızın gerekçesi nedir? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.03.2025
06:28
Şok araştırma: Güneş ısısı depremi tetikliyor
Şok araştırma: Güneş ısısı depremi tetikliyor
Bilim insanları, güneşten gelen ısının atmosferik sıcaklık değişimlerini tetikleyerek sismik hareketliliğe yol açabildiğini tespit etti.
06.03.2025
06:26
Alban:
Alban: 'Kâğıt üzerinde kalan düzenlemeleri kabul etmiyoruz'
1-7 Mart Deprem Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Alban, Türkiye'nin ve özelde Bingöl'ün deprem riskine dikkat çekip uyardı: 'Çoğunluğu kâğıt üzerinde kalan strateji ve belge düzenlemelerini kabul etmiyoruz! Unutulmamalıdır ki, deprem değil, ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik can alır!'
06.03.2025
06:24
Bingöl`de ‘Deprem ve İnsan` Paneli
Bingöl'de 'Deprem ve İnsan' Paneli
Deprem Bilimi, mühendislik, psikoloji ve mimari perspektifinden ele alınıp önemli örneklemeler sunuldu.
06.03.2025
06:23
Bingöl`de uyuşturucu operasyonuna 2 gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonuna 2 gözaltı
Bingöl'de polis ekiplerince durdurulan araçtan metamfetamin ele geçirildi. Uyuşturucuyla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.
06.03.2025
06:22
Koçin, mezun olduğu lisede gençlerle buluştu
Koçin, mezun olduğu lisede gençlerle buluştu
Yaşamına dair kesitler paylaşıp tecrübe aktarımında bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, gençlere tavsiyelerini de iletti; 'Başarılı ve mutlu bir hayat için kişinin kendini tanıması, yaratılış gayesini bilmesi ve hedeflerini belirlemesi gerekir.'
06.03.2025
06:21
Meteorolojiden Bingöl için `çığ` uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için 'çığ' uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Adıyaman ve Tunceli için çığ uyarısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın