KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2026 Pazar
°C

Bakan yılmaz: pretas yürürlüğe girdi

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 26. toplantısında konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İslam ülkeleri arasındaki ticareti serbestleştirmeye yönelik hazırlanan Tercihli Tarife Protokolü'nün (PRETAS) yürürlüğe girdiğini söyledi
 

Bakan yılmaz: pretas yürürlüğe girdi
11 MAYIS 2010 SALI 08:42
0
2051
0
AA aa
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 26. toplantısı Antalya'da başladı. Toplantının açılışına Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve komite üyesi ülkelerden delegeler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomik ve finansal krizin tüm dünya ülkelerini etkilediğini kaydederek, önümüzdeki yıllarda ekonominin düzeleceğini beklediklerini ifade etti.
Uluslararası örgütler tarafından son dönemde açıklanan verilere göre krizin dip noktasının geride kaldığını ifade eden Yılmaz, küresel ekonominin toparlanma eğilimine girdiğini belirtti. Uluslararası Para Fonu verilerine göre, krizin etkisiyle küresel ekonominin geçen yıl yüzde 0,6 oranında küçüldüğünü kaydeden Yılmaz, ekonominin 2010 yılında yüzde 4,2, 2011 yılında ise yüzde 4,3 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.
İKT üyesi ülkelerin 2003-2008 döneminde dünya mal ihracatındaki payının yüzde 8,1'den yüzde 11,2'ye çıktığını vurgulayan Yılmaz, 'İKT içi ihracatın yapısına bakıldığında, yüzde 29 düzeyinde petrol, yüzde 27 düzeyinde imalat ve sanayi ürünleri, yüzde 17 ile de tarım ürünlerinin önde geldiği görülmektedir. Bunun için üye ülkelerin ürün kalitesinin artırılması, uluslararası rekabete hazır hale gelebilmeleri ve bu suretle üye ülkelerin ticarette tercihlerini birbirleri lehine kullanmaları önem arz etmektedir' dedi.
İslam ülkeleri arasındaki ticareti serbestleştirmeye yönelik hazırlanan Tercihli Tarife Protokolü'nün (PRETAS) yürürlüğe girdiğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
'PRETAS'ı tamamlayıcı nitelikteki Menşe Kuralları Anlaşması'nın bir an önce yürürlüğe girmesini, İKT içi ticaretin artmasında çok önemli görüyorum. Bu iki anlaşma, İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Sisteminin kurulmasını ve ülkelerimiz arasında ticaretin serbestleşmesi çabalarını kalıcı hale getirecektir. Bu bağlamda, ticaret altyapımızın güçlendirilmesinde, 'İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü'nün hayata geçirilmesini önemli görüyorum. Bu konuda Türkiye onay işlemlerinde artık son aşamaya gelmiş durumdadır. Enstitünün kuruluş işlemlerini yerine getirecek olan Türk Standartları Enstitüsünün gerekli hazırlıklara başladığını buradan tüm kardeşlerime bildirmek istiyorum. Somut gelişmelerin yaşandığı bu alanda tüm üye ülkelerimizi söz konusu tüzüğü en kısa zamanda imzalamaya ve onaylamaya davet ediyorum. Bu önemli konuda üye ülkelerin inisiyatif alması, dünyanın her yerindeki Müslüman insanların ihtiyaçlarına verecek bir sistemi geliştirmeleri gerekmektedir.'
Kriz sonrası dönemin İKT üyesi ülkelerin lehine gelişmesi için, ekonomik krizin en önemli ayaklarından biri olan gıda krizlerine karşı ticaret bağlarını güçlendirmenin önemine değinen Yılmaz, tüm üye ülkeleri, sağlam bir ticaret altyapısının oluşturulacağı bir sistemin hayata geçirilmesi için katkıda bulmaya çağırdı.
Yılmaz, fakirlikle mücadele kapsamında bu yıl İSEDAK görüş alışverişi oturumunun ana konusu olan 'Tarım ve kırsal kalkınma' temasını tüm üye ülkelerle çalışmayı düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
'Türkiye şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da İSEDAK çerçevesinde yürütülen tüm işbirliği çabalarına gerekli desteği sağlamaya, ticaret potansiyelimizi harekete geçirmeye, fakirlikle mücadelede dayanışmanın güçlendirilmesine ve ortak sorunlarımızı diğer küresel platformlara da taşıyarak çözümler aramaya devam edecektir.'
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın