KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Ekim 2024 Pazar
°C

Ailelere 'istismar' uyarısı!

Çocukların 'istismardan' korunmaları konusunda uyarıda bulunan Av. İrfan Yılmaz, 'Yazacaklarımın tamamı adli vakalardan edindiğim tecrübelerin sonucudur' notunu düştü ve tavsiyelerini 20 maddeyle sıraladı.

Ailelere ‘istismar` uyarısı!
08 TEMMUZ 2024 PAZARTESİ 15:41
20
2749
10
AA aa

Bingöl'de başarılı hukukçulardan Av. İrfan Yılmaz, ‘çocuk istismarı' konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Sosyal medya hesabı X'te paylaşımda bulunan Yılmaz, ailelerin dikkat etmesi gereken hususları aktarırken, istismarın genellikle tanıdık isimlerden geldiğine de “Herkese paranoyakça bir şüpheyle yaklaşın demiyorum lakin istismar vakalarının tamamına yakını bilindik kişilerden gelir, bunu da unutmayın” sözüyle dikkat çekti.

“İnsanlara güvenin ancak ihtiyatı da elden bırakmayın” notunu da düşen Yılmaz, istismara maruz kalınan bir çocukla ilgili konunun üzerinin örtülmesi ya da aileler arası bir uzlaşı yoluna başvurulmaması gerektiğini de “İstismar aileler arasında anlaşma ile çözülebilecek bir olay değildir. İstismarın tek çözümü yasal tediptir. Yani cezadır” sözleriyle vurguladı.

Yılmaz, paylaşımında tavsiyelerini şu sözlerle aktardı;

Meslek hayatımda karşılaştığı, çocuk istismarından çocuklarınızı koruyabileceğiniz bazı tavsiyelerde bulunacağım. Yazacaklarımın tamamı adli vakalardan edindiğim tecrübelerin sonucudur.

1- Çocuklarınızı hele ki kız çocuklarınızı asla market, bakkal, fırın gibi yerlere yalnız göndermeyin! Bir zahmet ayağınızı kırın da siz gidin oralara. Kişinin ünvanlı, akraba veya mü'min olmasının bir önemi yoktur. (Babanızın bakkalı olsa bile, şeyh, Seyyit , imam, namazlı niyazlı, cennetlik olsa bile)

2- Çocuklarınızı temastan uzak yetiştirin. Yani kimsenin kucağına oturtmayın. Öpme gibi davranışları normal olarak algılatmayın.

3- Evinizde giyim kuşamınıza dikkat edin, çocuklarınızla birlikteyken eşinizle ilişkilerinize dikkat edin. Mahrem alanınıza çocukların girmesine izin vermeyin. Gerekli tedbirleri de alın. Zaten yapıyoruz filan deyip geçiştirmeyin. Yani olabildiğince dikkat etmemiz gerekiyor; çünkü çocuklar gördükleri davranışları taklit ederler.

4- Çocuklarınızın arkadaşları ile ilişkilerini kontrol edin. Akran zorbalığına maruz kalıp kalmadıklarını denetleyin. Okul sonrasında, mahallede arkadaşları ile oynadıktan sonra çaktırmadan ağızlarını yoklayın.

5- Herkese paranoyakça bir şüpheyle yaklaşın demiyorum lakin istismar vakalarının tamamına yakını bilindik kişilerden gelir bunu da unutmayın.

6- Çocuklarınıza özel bölge kavramını öğretin. Bazı bölgelerinin dokunulmaz olduğunu ve bu bölgelere kimsenin dokunmayacağını öncelikle kendilerinin bilmesi gerektiğini anlamalıyız.

7- Bir maç esnasında, trafikte veya telefonla birisiyle tartışırken dahi olsa asla çocukların yanında sinkaflı küfürler kullanmayın. Çocuklar bahse konu kavramın olağan olduğunu düşünür.

8- Çocukları din eğitim verilen yerler dahil olmak üzere yatılı olarak bir yerde bırakmayalım. Yatılı olmayan yerlerde ise mümkünse çocuklarınıza eşlik edin.  Gerekirse çocuğunuz okumasın, sizin yanınızda açlıktan ölse bile yatılı olarak pansiyon, yurt vs. gibi yerlerden uzak tutun.

9- Çocukların Instagram, Tiktok, Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde izledikleri videoları denetleyin. Mümkünse bir program vasıtasıyla kısıtlayın, güvenli internet profili kullanın. İzledikleri videolar cinsel sağlıklarını ciddi şekilde etkileyebilir.

10- Çocuklarınızı online sohbet özelliği olan bütün platformlardan uzak tutun. Mümkünse belirli bir yaşa kadar akıllı telefon kullanmamalarını sağlamak gerekir.

11- Ergenlik döneminde çocukları birbirinden de korumanız gerekir. Zira erken büyüyen çocuklar için daha zayıf çocuklar kolay cinsel tatmin yoludur. Kim olursa olsun çocukların tek başlarına uyumaları sağlanmalıdır. Yani aynı yatakta birden ziyade çocuk uyumamalıdır.

12- Çocukları "eti senin kemiği benim" şeklinde bir mantıkla asla kimseye emanet etmemeniz gerekir. Bu kişi bir hukukçu, eğitimci veya doktor da olabilir. Yanisi insanlara güvenin ancak ihtiyatı da elden bırakmayın.

13- Çocuklarınıza insanların doğal olarak birlikte bulundukları ortamdan başka bir yere sadece bir kişiyle gitmemeleri gerektiğini de öğretmeniz lazım. Yani " Gel sana bodrumdan top alıp vereyim, sana şeker alacağım, bak orada ne var, görmek ister misin?" gibi ifadelerle tacizci ile aynı ortama sürüklenmelerini engelleyecek bir eğitim vermemiz gerekir.

14- Yetişkinler tarafından yerine getirilebilecek birtakım davranışların çocuklara yaptırılması da istismar öncesi hazırlık olarak değerlendirilebilir. Mesela çocuğun yerdeki bir nesneyi almasının istenmesi (kızım şu topu alsana), Yüksekteki bir eşyayı almasının sağlanması (oğlum veya kızım seni kaldırayım şu yukarıdaki oyuncak ayıyı al gibi) bu davranışlarda çocuğun özel bölgelerinin görülmesi veya çocuğun yukarıya kaldırılırken veya aşağı indirilirken özel bölgelerine dokunulması veya sürtünme yoluyla tatminin sağlanması amaçlanır.

15-Hülasası çocuğun toplum ile sağlıklı bir ilişki kurabilmesi için cinsel saldırılardan korunmasını da öğrenmesi gerekir. Bunu da çocuğun insanı anlamaya başladığı ilk andan itibaren eğitim vererek sağlayabiliriz.

16- Çocuğunuzun sahipsiz olmadığını zaman zaman topluma da göstermeniz gerekir. Allah a.c muhafaza istismar mağdurlarının neredeyse tamamı sahipsiz insanlardan oluşur. Yani korku duygusu istismarı engelleyebilecek en ciddi duygulardandır. Daha açık bir ifadeyle çocuğunuzu istismar eden kişi çocuğunuzun arkasında öfkeli bir baba ve annenin olacağını bilmelidir.

17- Çocuğunuzla arkadaş olmayı unutmayın. Sürekli bağırarak korkak yetiştirmeyin. Sevinçlerini, üzüntülerini, heyecanlarını, coşkularını, başarılarını ve başarısızlıklarını sahiplenin. Çocuğa çok trajedi de yapmayın. Eğer anne ve baba olarak kendinizi aciz gösterirseniz, çocuk olası bir istismarı siz zarar görmeyesiniz diye size de anlatmaz.

18- İstismarın suç olduğunu ve bu eylemi işleyenlerin de korkunç cezalara maruz bırakılacağını bilerek cesur adımlar atmaktan korkmayın.

19- Çocuğunuz istismara maruz kaldıktan sonra, araya giren ahlaksız aracıları, aile büyüklerini hayatınızdan def edin. İstismar aileler arasında anlaşma ile çözülebilecek bir olay değildir. İstismarın tek çözümü yasal tediptir. Yani cezadır.

20- Çocuğum istismara maruz kaldı, gelecekte evlenemez, hayatı kararır, erkek çocuğu ise ona o...lan denir gibi düşünmeyin. Hiçbiriniz çocuğunuzu hukuktan daha etkili koruyamazsınız.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110301)
10 Temmuz 2024 Çarşamba 12:49
şeyh seyyit imam, bunları da suç potansiyeli olan kişiler olarak görmek hiç olmamış
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110299)
10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:03
Eline, kalemine, yüreğine sağlık bu güzel yazından dolayı ama ne yazık ki bu uyarılara, bilgilendirmeye rağmen dalga geçer gibi cevap veriliyor ya onu anlamış değilim. Biraz saygı bence
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110292)
09 Temmuz 2024 Salı 20:59
Avukat Çok doğru tespitlerde bulunmuş. Tebrik ederim. Ailelerinde burada anlatılan gerekli sorumlulukları yerine getirmeleri zaruridir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110284)
09 Temmuz 2024 Salı 14:40
Yerden göğe kadar haklısınız; fakat bazı noktalarda size katılmıyorum. Çocuk, bazı yerlerde hayatın gereği mecbur bulunur; ama denetim sağlanmalıdır. Aileleri uyarmışsınız, bu güze l de... İnsanlarda bu tür çirkin algıları oluşturan giyim kuşam, film, sinema ve medya gibi birinci derece tetikleyici unsurları da dile getirip baroları ve yetkilileri inisiyatif almaya davet etseydiniz. Daha iyi olurdu... Ayrıca ortaya bu kadar detaylı yazmanız 'Eşeğin aklına karpuz getirmek misali' olmuş. Kötünün anlatılması da zihinleri iğfal eder, unutmayalım...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110281)
09 Temmuz 2024 Salı 10:18
Teşekkürler Avukat Bey! Gerçekten çok müstefid oldum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110280)
08 Temmuz 2024 Pazartesi 23:16
Belli Ki arkadaşın başından çok kötü şeyler geçmiş
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110279)
08 Temmuz 2024 Pazartesi 23:14
Bence en iyisi çocuklar evde yaşayıp evde ölsün.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110277)
08 Temmuz 2024 Pazartesi 23:12
Herkes potansiyel sapik. Ne eğitimi aldın?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110270)
08 Temmuz 2024 Pazartesi 16:18
Çocukların yerine WC ye gidip, ödevlerini de yapalım mı?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110269)
08 Temmuz 2024 Pazartesi 16:02
Çocukları; fırına , markete göndermeyin olmamış. Gerisi güzel. Fırına , markete gidecek, sorumlulukları olacak ama fırın market çalışanlarıyla diyaloğu, ilişkisi doğru olacak.
04.10.2024
17:05
Bingöl`de ekmeğe zam! Pazartesi başlıyor…
Bingöl'de ekmeğe zam! Pazartesi başlıyor…
Bingöl'de fırıncı esnafının 3 ay önce alındığı belirtilen ekmek rayici, 'üretim maliyetleri arttı' denilerek pazartesi itibariyle uygulanmaya başlanacak. Pide ekmek 14 TL, somun ekmek 8 TL'den satılacak.
04.10.2024
16:56
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
İl Jandarma Komutanlığı, ele geçirilen uyuşturucu miktarını paylaşıp 3 şahıs hakkında adli işlemlere başlandığını, 2 kişinin de ruhsatsız silah bulundurmaktan yakalandığını duyurdu.
04.10.2024
16:26
Hülakü, Sayıştay Raporu`na dikkat çekip yanıt istedi
Hülakü, Sayıştay Raporu'na dikkat çekip yanıt istedi
Bingöl Üniversitesi 2023 Yılı Sayıştay Raporu'nda tespit ettikleri bulgulara dikkat çeken ve Meclis'e soru önergesi vererek yanıtı Bakan Tekin'den isteyen DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü: 'Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi istismar edilerek aynı firmaya farklı teknik özellikteki işlerin adeta ısmarlanarak verilmesi sorgulanmayı gerektiren, şeffaflığa ve usule aykırı bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır' dedi.
04.10.2024
15:12
Bingöl`de ‘Havacılık Sektöründe Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İş birliği` semineri
Bingöl'de 'Havacılık Sektöründe Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İş birliği' semineri
Lift Up programı kapsamında, öğrencilerin TUSAŞ bünyesinde çeşitli eğitim ve staj imkânlarından faydalanarak sektördeki yenilikçi süreçleri yakından tanıma ve pratik deneyim kazanma fırsatına sahip olduklarını belirten Dr. Demir, öğrencilerin, TUSAŞ'ın projelerine doğrudan katkı sağlayarak mühendislik becerilerini geliştirme şansı elde edebileceğini vurguladı.
04.10.2024
14:54
Bingöl`de Dünya Yürüyüş Günü etkinliği
Bingöl'de Dünya Yürüyüş Günü etkinliği
Bingöl'de 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeni ile yürüyüş etkinliği düzenlendi.
04.10.2024
14:48
Bingöl`de Yusuf Harputi Türbesi çevre düzenlemesi yapıldı
Bingöl'de Yusuf Harputi Türbesi çevre düzenlemesi yapıldı
Bingöl'ün Adaklı ilçesinde bulunan Yusuf Harputi Türbesinin çevre düzenlemesi, kaymakamlık tarafından yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın