Ehud Olmert ve Mahmud Abbas'ın, Kudüs'te, Olmert'in ikametgahındaki son buluşmalarıyla ilgili bilgi veren ve toplantılara da katılan başgörüşmeci Saib Erekat, Abbas'ın Olmert'e, Filistinli militanlara yönelik cinayetlerin durdurulması gerektiğini belirttiği ve bunun barış görüşmelerine zarar verdiğinin altını çizdiğini söylediğini kaydetti.
Erekat, Abbas'ın Olmert'e, Filistin topraklarında yaşayan ve sayıları 55 bine yaklaşan kimliksiz vatandaşların durumunu da iletti ve kimlikleri bulunmaması nedeniyle, bu vatandaşların bulundukları bölgelerden çıkamadığını hatırlattı.
Ramazan Bayramı sırasında, kimliği bulunmayanlardan 5 bin dolayındakilerinin yeni kimlikleri dağıtılmış, bunlardan Gazze Şeridi'nde bulunan 1500'ünün kimliklerinin verilmesi durdurulmuştu. Erekat, iki liderin görüşmesinde tarafların, Annapolis zirvesi öncesi, üzerinde uzlaşmaları istenen ortak deklarasyon konusunda ne gibi bir yol katettikleri veya mevcut uzlaşmazlıkları aşıp aşamadıkları sorularına yanıt vermedi.
Ancak Erekat, görüşmede İsrail'in Necef'teki, Filistinli tutukluların bulunduğu Ketziot Cezaevi'nde meydana gelen ve bir İslami Cihad üyesinin ölmesine, 250 dolayında tutuklunun da yaralanmasına neden olan olayların da ele alındığına belirtti, ancak ayrıntı vermedi. Olmert'in ise, Abbas'ın özellikle Gazze ile ilgili isteklerine olumlu yanıt verdiği, Gazze Şeridi'nde başta hastaneler olmak üzere stratejik ve insan yaşamı için önemli merkezlere yönelik elektrik kesintilerinin olmayacağını belirttiği öğrenildi.
Haber7